Καθοδικά η Ευρώπη μετά την παραίτηση του συμβούλου του Τραμπ

Με πτώση άνοιξαν οι ευρωπαϊκές αγορές καθώς οι επενδυτές αναμένουν νέα οικονομικά στοιχεία, ενώ αντιδρούν και στην παραίτηση ανώτατου οικονομικού συμβούλου του Τραμπστις ΗΠΑ, ο οποίος αποτελεί ισχυρό υπερασπιστή των αρχών του ελεύθερου εμπορίου.

Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 άνοιξε με πτώση 0,48% με όλους οτυς κλάδους και τους μεγαλύτερους δείκτες σε αρνητικό πρόσημο, ωστόσο νωρίτερα περιόρισε τις απώλειες στο 0,17%.

Ο FTSE100 -0,17%, o DAX

-0,44%, o CAC40 +0,03%, o FTSE MIB +0,23%, o IBEX35 -0,32%

Οι μετοχές του τομέα πρώτων υλων σημειώνουν τις χειρότερες επιδόσεις με πτώση 1%, λόγω των δηλώσεων Τραμπ. Glencore, Anglo American και ArcelorMittal με πτώση άνω του 1,5%.

Πτώση 1% και για τον κλάδο των αυτοκινήτων. Η Fiat Chrysler με απώλειες 2% μετά την ανακοίνωση ότι θα ανακαλέσει 3.000 Jeep Grand Cherokee και 300 Chrysler 300 που πουλήθηκαν στη Ρωσία μεταξύ Σεπτεμβρίου 2010 και Ιουλίου 2017.

Αλμα 11% σημείωσε η μετοχή της Rolls Royce μετά την ανακοίνωση ότι οι οικονομικοί στόχοι γαι το 2020 παραμένουν εντός τροχιάς. Η βρετανική κατασκευάστρια κινητήρων ανακοίνωσε καλύτερα των εκτιμήσεων λειτουργικά κέρδη γαι το 2017.

Στις ΗΠΑ, ο Γκάρι Κον, επικεφαλής οικονομικός σύμβουλος του Τραμπ ανακοίνωσε την Τρρίτη ότι παραιτείται, λόγω διαφωνίας του με την πρόταση Τραμπ για την επιβολή δασμών στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου.

Ο Κον θεωρείτο ως η φωνή της λογικής στον Λευκό Οίκο, ενώ είναι ένα πρόσωπο αρεστό και στη Wall Street.

Η Κομισιόν αναμένεται να συνεδριάσει για να συζητήσει την αντίδρασή της στα σχέδια Τραμπ. Αν επιβληθούν δασμοί 25% και 10% για τις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου αντίστοιχα, αυτό θα επηρεάσει σημαντικά την ευρωπαϊκή αυτοκινητοβιομηχανία και όχι μόνο.
Αργότερα το μεσημέρι ο πρόεδρος του ευρωπαϊκού συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ θα μιλήσει στο Λουξεμβούργο σχετικά με το προσχέδιο της ΕΕ για τις μελλοντικές της σχέσεις με την Βρετανία μετά το Brexit.
Στο μεταξύ, ο πρίγκιπας της Σαουδικής Αραβίας Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν ξεκινά επίσημη τριήμερη επίσκεψη στο Λονδίνο. Θα συναντηθεί με τη Βρετανή πρωθυπουργό, Τερέζα Μέι, τον υπουργό Εξωτερικών Μπόρις Τζόνσον και αξιωματούχους του Παλατιού. Ωστόσο, οι Βρετανοί ετοιμάζονται να διαδηλώσουν κατά της επίσκεψης.
Στην Ιταλία, συνεχίζεται το πολιτικό αδιέξοδο καθώς τα κόμματα διαγκωνίζονται για την ηγεσία σε έναν κυβερνητικό συνασπισμό μετά τις εκλογές της Κυριακής που δεν έδωσαν αυτοδυναμία σε κανέναν. Η ηγέτης της ακροδεξιάς Λίγκας του Βορρά – που αναδείχθηκε πρώτη δύναμη - δήλωσε πως αποτελεί τη μόνη επιλογή για πρωθυπουργό. Ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι από την πλευρά του έχει προωθήσει τον εαυτό του ως συντονιστή του κεντροδεξιού συνασπισμού, μεταδίδει το Reuters.

Keywords
Τυχαία Θέματα