Καταρρέει η ΔΕΗ - Kοστίζει όσο η μονάδα στην Κομοτηνή!

Σε πολύ δύσκολη θέση έχει περιέλθει πλέον η ΔΕΗ. Εκτός από τα υπέρογκα δάνεια, τις τεράστιες οφειλές πελατών της, την φυγή εταιρειών και νοικοκυριών από το πελατολόγιο της, τώρα έχει να αντιμετωπίσει και short (πωλητές) στην μετοχή της.

Η αποτίμηση της εταιρείας στο χρηματιστήριο κοστίζει πλέον όσο μια καλή μονάδα φυσικού αερίου (λ.χ Κομοτηνή) δηλαδή μόλις 426 εκατ. ευρώ!

Αυτή είναι μια κατάντια για την οποία υπάρχουν ευθύνες τόσο στην παρούσα διοίκηση όσο και στην προηγούμενη (διότι κάποιοι αποδέχθηκαν τις εισπράξεις

του ΕΝΦΙΑ για λογαριασμό του Δημοσίου) με συνέπεια την δημιουργία τεράστιων οφειλών.

Τα επόμενα βήματα ήταν επίσης λανθασμένα (συμμαχία με Κινεζική εταιρεία δίχως οφέλη, ακύρωση του σχεδίου της μικρής ΔΕΗ κλπ).

Οι πωλητές στην μετοχή της ΔΕΗ είναι σαν να κλέβουν... εκκλησία. Όταν η εταιρεία χάσει πάνω από το 50% του μεριδίου αγοράς της πόσο θα κοστίζει;

Είναι σχεδόν βέβαιο ότι η περίπτωση της ΔΕΗ θα αναλύεται στα οικονομικά Πανεπιστήμια ως κορυφαίο παράδειγμα απαξίωσης από το κράτος.

Το καίριο, όμως, ζήτημα, είναι ότι δίχως την ΔΕΗ δεν μπορούν να λειτουργήσουν σωστά οι ιδιώτες παραγωγοί. Αν δεν υπάρχει ισχυρή ΔΕΗ, δεν υπάρχουν ιδιώτες. Συνεπώς, χρειάζονται άμεσα μέτρα επαναφοράς της εταιρείας, αν το έχει σκεφθεί αυτό ο υπουργός ενέργειας κ. Γ. Σταθάκης ο οποίος πουλά τις λιγνιτικές μονάδες δίχως ευρύτερο σχέδιο.

ΔΗ. ΠΑΦ.

Keywords
Τυχαία Θέματα