Καταργήστε τώρα τον ΕΝΦΙΑ

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι από το 2011 το χαράτσι στα ακίνητα (ΦΑΠ, ΤΑΠ, ΕΝΦΙΑ ή όπως αλλιώς βαφτίζεται κάθε φορά) αποτελεί πολύ σημαντική πηγή εσόδων για το Δημόσιο - πάνω από 2,5 δισ. ευρώ θα εισπράξει φέτος το κράτος.

Ταυτοχρόνως, όμως, εκτός από έναν εξαιρετικά άδικο και βαρύ φόρο σχεδόν για όλους τους Ελληνες, αποτελεί ίσως το σοβαρότερο αντικίνητρο στη διαδικασία επαναφοράς της ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας. Δύσκολα στη νεότερη παγκόσμια

οικονομική ιστορία του δυτικού κόσμου θα βρει κανείς οικονομία που να ανακάμπτει ή να ευημερεί χωρίς τη βοήθεια της οικοδομής, των κατασκευών, τη συμβολή της ακίνητης περιουσίας.

Οσο λοιπόν παραμένει τόσο βαριά και «τυφλή» η φορολογία στα ακίνητα τόσο η διαδικασία ανάπτυξης θα δυσκολεύει στην Ελλάδα και ας μη σπεύσουν κάποιοι να πουν ότι και... στη Γαλλία, ας πούμε, η φορολογία είναι μεγάλη στην ακίνητη περιουσία, απλούστατα γιατί δεν συγκρίνονται οι δύο χώρες, ούτε φυσικά οι δύο συγκεκριμένες αγορές. Στη Γαλλία η φορολογία δεν επεβλήθη εν μια νυκτί και εν μέσω τεράστιας οικονομικής κρίσης.

Θα ήταν λοιπόν προτιμότερο να βρουν έναν άλλο τρόπο να «τα παίρνουν» από τον κόσμο για όσο χρειαστεί ακόμα από αυτόν που προξενεί διπλό (ή πολλαπλό) κακό στην οικονομία, όπως η βαριά φορολόγηση της ακίνητης περιουσίας.

Ας βάλουν μια έκτακτη εισφορά με βάση το εισόδημα, το «πόθεν έσχες», την οικονομική δραστηριότητα και ας αφήσουν ήσυχη την ακίνητη περιουσία, να μπορέσουν να δουλέψουν η οικοδομή, οι κατασκευές, να γίνουν αγοραπωλησίες ακινήτων και να πάρει μπροστά σιγά-σιγά το σύστημα.

Ας επιβάλλουν πενταπλάσιους φόρους σε όσους έχουν πραγματικά μεγάλη ακίνητη περιουσία και ταυτοχρόνως αποδεικνύεται ο μεγάλος πλούτος που κατέχουν και από τη φορολογική τους δήλωση.

Δηλαδή τι θα πάθει ο εφοπλιστής ή ο βιομήχανος που έχει μερικά εκατομμύρια ευρώ περιουσία (κινητή και ακίνητη) αν αντί για 20.000 ευρώ χαράτσια πληρώνει 100.000 ευρώ για δυο-τρεις χρονιές ακόμα; Ούτε η οικονομία της χώρας παθαίνει κάτι, ούτε φυσικά ο ίδιος. Οι έκτακτες εισφορές που δεν έχουν αντικείμενο απλά εισπράττουν για ένα διάστημα χρήματα από λίγους και δεν στρεβλώνουν και τόσο μια οικονομία, ειδικά αν δεν κρατούν για πολλά χρόνια. Αντιθέτως, έτσι όπως είναι τώρα ο ΕΝΦΙΑ, διαλύει και την οικονομία και την κοινωνία ταυτοχρόνως.

Blogger Τάσος Καραμήτσος
Keywords
Τυχαία Θέματα