Καταργείται η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας

Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε την κατάργηση της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας και την ίδρυση Εθνικής Υπηρεσίας Διαχείρισης Εκτάκτων Αναγκών.

«Πρέπει να δημιουργήσουμε έναν μηχανισμό με γρήγορα αντανακλαστικά. Αυτός είναι ο στόχος μας και για αυτό το στόχο θέλω να ζητήσω τη βοήθεια όλων σας. Ένα από τα συμπεράσματα της τραγωδίας, είναι ότι το σύστημα διαχείρισης εκτάκτων αναγκών έχει κλείσει τον κύκλο του» ανέφερε ο κ. Τσίπρας και συμπλήρωσε: «Απαιτείται ριζικη αναδιαμόρφωση στα πλαίσια έμπειρων χωρών ώστε

να ανταποκρίνεται στις νέες προκλήσεις, όπως η κλιματική αλλαγή και οι απειλές από αναδυόμενα φυσικά φαινόμενα».

«Αποφασίζουμε τη δημιουργία αναβαθμισμένης δομής με δύο βασικά χαρακτηριστικά: ενιαίο φορέα διαχείρισης εκτακτων αναγκών με λειτουργική και επιστημονική αναβάθμιση, δεύτερον να υιοθετεί προσαρμοσμένα στα ελληνικά δεδομένα τα πιο συγχρονα μοντέλα διαχείρισης εκτάκτων αναγκών από Eυρώπη, αλλά από τις ΗΠΑ και τον Καναδά» είπε μεταξύ άλλων.

«Είμαστε αποφασισμένοι να προχωρήσουμε με τόλμη, υπευθυνότητα και σοβαρότητα σε όλες εκείνες τις τομές που απαιτούνται» προσπάθησε να διαβεβαιώσει.

Στη δομή της Υπηρεσίας και στο υψηλότερο επίπεδό της (στο πλευρό του διοικητή) συγκροτείται και λειτουργεί μόνιμο και διαρκές Επιστημονικό Συμβούλιο από εκπροσώπους όλων των ερευνητικών επιστημονικών ιδρυμάτων και δομών της χώρας που εμπλέκονται στον τομέα των φυσικών καταστροφών (Δημόκριτος, ΕΜΥ, Εθνικό Αστεροσκοπείο, Ελληνικό Κέντρο Θαλάσσιων Ερευνών, Ελληνικός Οργανισμός Διαστήματος, Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας, Ινστιτούτα Πανεπιστημίων και Πολυτεχνείων κλπ).

Παράλληλα, θα συγκροτηθεί μόνιμο και διαρκές επιτελείο διοίκησης, που θα αποτελείται από την Πυροσβεστική Υπηρεσία, το ΕΚΑΒ, την ΕΛΑΣ, τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό, το Λιμενικό, τα εθελοντικά σώματα, το ΓΕΣ, το ΓΕΝ και το ΓΕΑ, τη Δασική Υπηρεσία, τις Τεχνικές Υπηρεσίες και Διευθύνσεις του Υπουργείου Υποδομών, τα βασικά ερευνητικά ιδρύματα της χώρας.

Σύμφωνα με τον Πρωθυπουργό, η κυβέρνηση έχει ήδη διασφαλίσει την πλήρη χρηματοδοτική κάλυψη του προγράμματος ριζικής αναδιοργάνωσης και αναβάθμισης της ικανότητας της χώρας να θωρακιστεί από μελλοντικές φυσικές καταστροφές. Όπως είπε, οι δεσμευμένοι πόροι από την ΕΤΕπ, το ΕΣΠΑ και το Εθνικό Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων θα φτάσουν συνολικά τα 500 εκατομμύρια ευρώ.

Keywords
Τυχαία Θέματα