Καραμούζης: Οχι σε πιο δραστικές λύσεις για τα κόκκινα δάνεια

Όχι σε πιο δραστικές λύσεις που ξεφεύγουν απ' το πλαίσιο και τους στοχους που έχουν τεθεί για τη μείωση των κόκκινων δανείων λέει ο Πρόεδρος της Ενωσης Ελληνικών Τραπεζών. Ο κ. Νίκος Καραμούζης στην τοποθέτηση του στο 3ο οικονομικό φόρουμ των Δελφών ζήτησε πρώτα να εκτελεστεί η στρατηγική που ήδη έχει χαραχθεί και σε τυχόν παρέκκλιση απ' τους στόχους να υπάρξει συζήτηση για νέες παρεμβάσεις. Η παρέμβαση του ήλθε μετά την ομιλία της επικεφαλής του SSM Ντανιέλ Νουί όπου ζήτησε τράπεζες

και κυβέρνηση να κάνουν περισσότερα στην κατεύθυνση της μείωσης των κόκκινων δανείων.

«Εχουμε δεσμευτεί για μείωσή των κόκκινων δανείων κατά 14,4 δισ. ευρώ φέτος και κατά 17,3 δισ. το 2019, ώστε να περιοριστούν στα 63 δισ. ευρώ. Δεν είναι μικρό ποσό αλλά πιο δραστικές λύσεις πρέπει να εξεταστούν στο τέλος αυτού του προγράμματος, όταν η κατάσταση στην αγορά και την οικονομία θα είναι καλύτερες. Τα ποσοστά έκπτωσης θα είναι μικρότερα, τα επιτόκια θα είναι μικρότερα, η ανάπτυξη μεγαλύτερη και θα έχουμε δημιουργήσει μια «αγορά» για ελληνικό ρίσκο.

Όπως είπε χαρακτηριστικά δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή όρεξη στις διεθνείς αγορές για λογικές τιμές στην αγορά ελληνικού ρίσκου αξίας 30, 40 δισ. Ευρώ. «Πιστεύω ότι η αυτό που κάνουμε είναι η σωστή στρατηγική και περισσότερο δραστικές λύσεις πρέπει να αναζητηθούν στο τέλος του προγράμματος», τόνισε.

Παράλληλα ο κ. Καραμούζης προσδιόρισε το κόστος του λογιστικού προτύπου IFRS 9 στα ελληνικά τραπεζικά ιδρύματα στα 5-5,5 δισ. ευρώ συνολικά, το οποίο όμως θα μοιραστεί σε μια πενταετία «οπισθοβαρώς».

Όπως τόνισε ο κ. Καραμούζης στην Ελλάδα έχουμε μπροστά μας τρία σημαντικά θέματα:

α) Εφαρμογή του IFRS 9
β) Δεν έχουμε ολοκληρώσει το Trouble Asset Review (TAR), ενώ
γ) το stress test ξεκίνησε μόλις τις προηγούμενες ημέρες, με την αποστολή των πρώτων στοιχείων.

Ο ίδιος εμφανίστηκε αισιόδοξος για τα stress tests σημειώνοντας πως συγκριτικά με την άσκηση αντοχής του 2015:

α) η μακροοικονομική κατάσταση είναι πολύ καλύτερη,
β) οι προοπτικές είναι καλύτερες, και
γ) η αρχική θέση των τραπεζών σε ό,τι αφορά τη ρευστότητα και τα κεφάλαια είναι βελτιωμένες αλλά και το ότι τα NPEs έχουν μειωθεί κατά 10 δισ. ευρώ.

Επιπλέον, επισήμανε πως οι ελληνικές τράπεζες διατηρούν αξιοσημείωτα κέρδη προ προβλέψεων, της τάξης των 4 δισ. ευρώ, έτσι σε τριετή βάση θα έχουν 12 δισ. ευρώ ως επιπλέον μαξιλάρι, πριν επηρεαστούν τα κεφάλαια από επιπλέον προβλέψεις.

Συμπλήρωσε ότι οι τράπεζες έχουν σημαντικές εγγυήσεις για τα κόκκινα δάνεια, κυρίως από το real estate και το 4ο τρίμηνο όλες οι τράπεζες θα δείξουν σημαντικές βελτιώσεις σε ό,τι αφορά τον σχηματισμό NPEs και NPLs.

Τα παραπάνω, τόνισε, δεν προδικάζουν το αποτέλεσμα, αλλά μέσω των αριθμών υπάρχει η αίσθηση ότι οι τράπεζες είναι σε καλύτερη κατάσταση, όπως και η θέση της χώρας. «Θα αναφέρω έναν αριθμό: το καλοκαίρι του 2015, η εξάρτηση από τον ELA ήταν 86 δισ. και σήμερα 16 δισ.», είπε χαρακτηριστικά.

«Προσωπικά», τόνισε, «θα ήθελα να δω το τέλος των αμφιβολιών για την χρηματοοικονομική εικόνα των τραπεζών. Πριν το τέλος του προγράμματος πρέπει όλοι οι παίκτες, όχι μόνο ο SSM να ξεκαθαρίσουν ότι το χρηματοπιστωτικό σύστημα της χώρας είναι υγιές».

Ο Νίκος Καραμούζης απάντησε και σε ερώτηση για το εάν οι τράπεζες τάσσονται υπέρ ή κατά της προληπτικής γραμμής. Όπως είπε η συζήτηση μεταξύ μαξιλαριού ρευστότητας και προληπτικής γραμμής είναι μια ενδιαφέρουσα τεχνική συζήτηση αλλά δεν απαντά τη μεγάλη πρόκληση. «Δεν θα φτάσουμε σε καθαρή έξοδο αν δεν έχουμε μια καθαρή απάντηση για τον τραπεζικό τομέα, μια καθαρή απάντηση για την αναδιάρθρωση χρέους ώστε να είναι βιώσιμο και αυτό το αποδέχονται οι αγορές και το ΔΝΤ, αρθούν τα capital controls και ανακοινώσεις μια φιλόδοξη αντισυμβατική προσέγγιση για ανάπτυξη και επενδύσεις. Το θέμα για εμένα είναι πως θα γίνει η χώρα ενδιαφέρον επενδυτικός προορισμός και θα έχει βιώσιμη και ταχύρυθμη ανάπτυξη, συμπλήρωσε. Όταν θα περάσουμε όλα τα τεστ, stress test, ανάλυση βιωσιμότητας κ.τλ. η συζήτηση για την πιστωτική γραμμή ή το μαξιλάρι δεν θα έχει ιδιαίτερη σημασία. Το πολιτικό σύστημα θα πρέπει να είναι έτοιμο να σπάσει τους δεσμούς με το παρελθόν. Αν συνεχίσουμε να μένουμε με τις δόσεις και να λέμε στις αγορές ότι δεν είμαστε σίγουροι θα δημιουργήσουμε αβεβαιότητες».

Keywords
Τυχαία Θέματα