Κάντο όπως η Ακαδημία Νο2

Πριν από λίγους μήνες – μόλις στην εκπνοή του 2017- έγραφα στο protothema.gr – στην ενότητα City Stories- ένα θέμα με τίτλο «Κάντο όπως η Ακαδημία». Το θέμα αφορούσε το έργο για το νέο κτήριο του Ίδρυματος Ιατροβιολογικων Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών για την ανάπτυξη υπηρεσιών εξατομικευμένη ιατρικής που υλοποιείται ως έργο ΣΔΙΤ.

Το σημαντικό

αυτό έργο πήγε ένα βήμα παρακάτω. Ένα βήμα που ήρθε να αγκαλιάσει, να ενισχύσει με το κύρος και την αξιοπιστία της και να προωθήσει τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του έργου μια τράπεζα όπως η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανοικοδόμησης (EBRD).

Τη συμφωνία – σύμφωνα με όσα είδαν το φώς της δημοσιότητας- υπέγραψαν η Sabina Dziurman, επικεφαλής της EBRD για Ελλάδα και Κύπρο και ο κ. Αντώνης Κουνάδης, Αντιπρόεδρος του Ιδρύματος και Πρόεδρος της Ακαδημίας Αθηνών.

Στη σχετική φωτογραφία από την υτπογραφή της συμφωνίας συνεργασίας εμφανίζονται πέραν όλων των άλλων ο Ειδικός Γραμματέας ΣΔΙΤ Νίκος Μαντζούφας από πλευράς Υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης, καθώς και ο πρώην Πρωθυπουργός και πρώην Πρόεδρος της Ακαδημίας Αθηνών καθηγητής Λουκάς Παπαδήμος, κατά τη θητεία του οποίου έλαβε έγκριση το έργο ΣΔΙΤ. Και όχι μόνον. Καθώς η ενεργός παρουσία του καθηγητή Παπαδήμου στα προκαταρτικά του project έδωσε την απαραίτητη ώθηση για την διεθνή συνεργασία.

Η τελευταία αφορά στην τεχνική υποστήριξη της EBRD ως προς την προετοιμασία και διενέργεια του διαγωνισμού για το έργο ΣΔΙΤ, ακολουθώντας τις βέλτιστες διεθνείς πρακτικές.

Πρόκειται για την πρώτη αντίστοιχη συνεργασία της EBRD στην Ελλάδα, καθώς και για το πρώτο έργο ΣΔΙΤ στη χώρα στον τομέα των ιατροβιολογικών ερευνών και της υγείας.

Στόχος είναι εντός των επομένων μηνών να ξεκινήσει ο διαγωνισμός για την επιλογή του ιδιώτη αναδόχου του έργου ΣΔΙΤ. Τι σημαίνει αυτό; Ότι το έργο ΣΔΙΤ θα έχει την σφραγίδα της EBRD, αναγνωρίσιμη από τον επενδυτικό και επιχειρηματικό κόσμο που θα σπεύσει να δηλώσει συμμετοχή για την ανάληψη του έργου. Μάλιστα, η EBRD θα καλύψει πλήρως το κόστος της σχετική μελέτης, επεξεργασίας κλπ. – ένα κόστος κοντά στις 500 χιλιάδες ευρώ.

Πάντως, το ενδιαφέρον ήδη ενισχύεται και οι υποψήφιοι πάροχοι έχουν στοιχηθεί στη γραμμή…

Με άλλα λόγια, η είσοδος της EBRD στην αγορά των εγχωρίων ΣΔΙΤ δίνει νέο περιεχόμενο και ανοίγει τους ορίζοντες.

Ως προς το έργο τώρα: Το έργο αφορά στην κατασκευή και προμήθεια εξοπλισμού του νέου κτιρίου του ΙΙΒΕΑΑ για την παροχή εξειδικευμένων υπηρεσιών στον τομέα της εξατομικευμένης ιατρικής. Εκτιμάται ότι οι νέες εγκαταστάσεις θα διπλασιάσουν τις ερευνητικές θέσεις που παρέχονται σήμερα από το Ίδρυμα.

Το επενδυτικό κόστος του έργου ανέρχεται σε 60 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για μια σύγχρονη κτιριακή εγκατάσταση, υψηλών τεχνικών προδιαγραφών, ενώ το έργο περιλαμβάνει και την ανακατασκευή του Λοβέρδειου κτιρίου, που βρίσκεται στο νοσοκομείο Σωτηρία, για τη δημιουργία μονάδας κλινικών μελετών πρωτοτύπων και γενοσήμων φαρμάκων.

Η προετοιμασία της πρότασης για την υλοποίηση του έργου έγινε υπό την καθοδήγηση του καθηγητή κ. Γρηγόρη Σκαλκέα, πρώην Προέδρου της Ακαδημία Αθηνών, νυν Προέδρου και ιδρυτή του Ιδρύματος Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών, σε στενή συνεργασία με την Ειδική Γραμματεία ΣΔΙΤ του Υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης.

Keywords
Τυχαία Θέματα