Invent ICT: Κάλεσμα για επιχειρηματικές ιδέες

Επιχειρηματικές ιδέες με στόχο την ίδρυση ολοκληρωμένων επιχειρήσεων στον κλάδο των τεχνολογιών πληροφορικής και επικοινωνιών (ΙΤ και ICT) προσκαλεί το νέο πρόγραμμα επώασης Invent ICT. Το πρόγραμμα υλοποιείται από τη Δομή Διασύνδεσης Έρευνας και Επιχειρηματικότητας ΕΠΙ.νοώ του ΕΠΙΣΕΥ του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου και τους Industry Disruptors - Game Changers (ID-GC) με τη στήριξη της Ένωσης Εταιρειών Κινητής Τηλεφωνίας (ΕΕΚΤ).

Τα στάδια του προγράμματος

Το πρόγραμμα βρίσκεται στην πρώτη φάση πρόσκλησης

των ιδεών, με την σχετική προθεσμία να λήγει στις 31 Ιανουαρίου, ωστόσο, σύμφωνα με τον Βαγγέλη Σιώκα, συντονιστή της Δομής διασύνδεσης έρευνας και επιχειρηματικότητας ΕΠΙ.νοώ – ΕΜΠ, ο αριθμός των προτάσεων κυμαίνεται περίπου σε 60-70.Οι επιχειρηματικές προτάσεις θα αξιολογηθούν με βάση την βιωσιμότητα, την ανταγωνιστικότητα του προϊόντος και την καινοτομία τους και στην δεύτερη φάση (τέλη Φεβρουαρίου) θα περάσουν περίπου 30 ομάδες.

Στη συνέχεια και για έναν μήνα θα λάβουν coaching ώστε να ωριμάσει και να διαμορφωθεί η επιχειρηματική τους ιδέα. Τον Μάρτιο οι ομάδες θα κληθούν να παρουσιάσουν τις ιδέες τους σε μια Επιτροπή αξιολόγησης από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς (ακαδημαϊκούς, στελέχη επιχειρήσεων κ.α.). Από τη διαδικασία αξιολόγησης, στην τρίτη φάση του προγράμματος, θα περάσουν 20 ομάδες οι οποίες θα δεχθούν εξατομικευμένη υποστήριξη για την ιδέα τους σε διάστημα έξι μηνών. Στόχος σε αυτή τη φάση είναι να καλυφθούν τα κενά της κάθε ομάδας σε οποιοδήποτε επίπεδο υπάρχει έλλειψη. Οι 10 ομάδες που θα απορριφθούν θα έχουν τη δυνατότητα να απορροφηθούν από τις υπόλοιπες.

Στο τελευταίο στάδιο, μετά το πέρας των έξι μηνών, οι ομάδες θα προχωρήσουν στην ίδρυση εταιρειών (start ups), θα κάνουν τις τελικές βελτιστοποιήσεις στο προϊόν τους και στη συνέχεια θα έρθουν σε επαφή με πιθανούς επενδυτές στην Ελλάδα και το εξωτερικό, μέσω των δικτύων που παρέχουν οι φορείς του προγράμματος.

Το προφίλ των υποψηφίων

Το πρόγραμμα απευθύνεται σε φοιτητές, ερευνητές και αποφοίτους του ΕΜΠ ή αντίστοιχα μέλη των συνεργαζόμενων Πανεπιστημίων (Πανεπιστήμιο Πειραιώς, Πολυτεχνείο Θράκης), αλλά και σε οποιονδήποτε ενδιαφέρεται να συμμετάσχει. Το ηλικιακό προφίλ προσδιορίζεται (αλλά δεν περιορίζεται) στα 25-35 έτη.

«Στόχος είναι η μετάβαση από την ακαδημαϊκή έρευνα στην επιχειρηματικότητα, η καταπολέμηση της ανεργίας και του brain drain» σχολιάζει ο κ. Σιώκας.

Η πρώτη επίσημη παρουσίαση του προγράμματος γίνει στις 10:30 το πρωί την Τετάρτη 11 Ιανουαρίου στις εγκαταστάσεις του ΕΠΙ.νοώ, στο Μοναστηράκι (Βλαχάβα 6-8), χώρος που θα χρησιμεύει ως η βάση του 12μηνου προγράμματος.

Περισσότερες πληροφορίες στο www.epinoo.gr/invent/.

Keywords
Τυχαία Θέματα