Καλαντώνης: «Λάθος το οριζόντιο “πάγωμα” των πλειστηριασμών για την αντιμετώπιση της ασύμμετρης κρίσης»

Την ανάγκη να επιλυθεί το ζήτημα του «παγώματος» των πλειστηριασμών που αποδεικνύεται μείζον, τόσο για τις τράπεζες, όσο και για τους servicers, υπογράμμισε ο εκτελεστικός πρόεδρος της doValue Greece, κ. Θεόδωρος Καλαντώνης

«Εδώ και πέντε μήνες στην χώρα μας υπάρχει ένα οριζόντιο ‘πάγωμα’ των πλειστηριασμών, καθώς, επίσης και όλων των διαδικασιών πριν και μετά αυτών. Ένα τόσο οριζόντιο μέτρο παύσης των ενεργειών αναγκαστικής εκτέλεσης συναντάται μόνον σε δύο χώρες στην Ευρώπη: στην Ελλάδα

και στην Ουγγαρία. Το μέτρο αυτό είναι λάθος, διότι προσπαθούμε με έναν οριζόντιο τρόπο να αντιμετωπίσουμε τις ασύμμετρες συνέπειες της κρίσης από τον κορωνοιό», ανέφερε χαρακτηριστικά, στο πλαίσιο του Fin Forum 2021, με θέμα «NPE’s και REO’s: Η νέα εποχή των κόκκινων δανείων, ο πτωχευτικός κώδικας και τι θα γίνει με τα ακίνητα», για να προσθέσει: «Το βασικό χαρακτηριστικό αυτής της κρίσης είναι ότι δεν πλήττει όλους το ίδιο. Κάποιοι έχουν ωφεληθεί, ακόμη και στο εμπόριο. Άρα είναι εξ ορισμού ασύμβατο με οριζόντια μέτρα να αντιμετωπίσουμε ένα ασύμμετρο φαινόμενο»

Σύμφωνα με τον κ. Καλαντώνη, τόσο οι τράπεζες, όσο και οι servicers, έχουν σεβαστεί το θέμα της πρώτης κατοικίας, ειδικά όσον αφορά στα νοικοκυριά που επλήγησαν από την οικονομική κρίση, άρα δεν χρειάζεται να καταθέσουν τα διαπιστευτήριά τους. «Το ερώτημα είναι γιατί θα πρέπει να παρέχουμε προστασία σε κάποιους που δεν την χρειάζονται. Όταν μιλάμε για ‘πάγωμα’ ακόμη και αυτό θα έπρεπε να έχει διαβαθμίσεις».

Όσον αφορά στην είσοδο των servicers στη διαχείριση ακινήτων, ο κ. Καλαντώνης τόνισε πως η σωστή γνώση τους δίνει τη δυνατότητα να προσφέρουν καλύτερες λύσεις. «Παράλληλα, δεν μιλάμε απλά για ακίνητα που θα αποκτούνται και θα μεταπωλούνται, αλλά μπορούν να λειτουργήσουν και ως επενδυτικά», ανέφερε, σημειώνοντας πως αυτή τη στιγμή υπάρχει περίπου ένα εκατομμύριο εξασφαλίσεις σε «κόκκινα» δάνεια, με το 20% – 25% να καταλήγει σε διαχείριση από τους servicers. «Αυτό θα δώσει ώθηση στην αγορά, θα συμβάλλει στην άνοδο της αξίας των ακινήτων», κατέληξε.

Διαβάστε ακόμη:

Επενδύσεις €600 εκατ. και 2.000 νέες θέσεις εργασίας από την Ελληνική Φαρμακοβιομηχανία

Κλάας Νοτ (EKT): Γιατί είναι καλό σημάδι η άνοδος των αποδόσεων στα ομόλογα

Alpha Bank: Προσφορές άνω του 1 δισ. συγκεντρώνει το ομόλογο Tier ΙΙ

Keywords
Τυχαία Θέματα