Και τρίτη ήττα για την Μέι

Η Τερέζα Μέι δεν κατάφερε να περάσει τη συμφωνία αποχώρησης της από τη Βουλή των Κοινοτήτων για τρίτη διαδοχική φορά.

Συγκεκριμένα, τη συμφωνία καταψήφισαν 344 βουλευτές, ενώ 286 ψήφισαν υπέρ.

Αμέσως μετά την ψηφοφορία, η κα. Μέι δήλωσε πως οι συνέπειες της απόφασης των βουλευτών είναι οδυνηρές.

Nωρίτερα αυτόν τον μήνα ο πρόεδρος της Βουλής

Τζον Μπέρκοου είχε απορρίψει το ενδεχόμενο να επιστρέψει η συμφωνία αποχώρησης στη βουλή, σε τρίτη ψηφοφορία αν δεν έχει υποστεί ουσιαστικές αλλαγές. Για αυτό ακριβώς το λόγο, η Μέι «έσπασε» τη συμφωνία στα δύο απομακρύνοντας (προς το παρόν) το πακέτο που επικεντρώνεται στη μελλοντική σχέση εμπορίου και ασφάλειας, γνωστό ως Πολιτική Διακήρυξη.

Ο Μπέρκοου επέτρεψε την τακτική της κυβέρνησης, η οποία ωστόσο προκάλεσε θυμό σε αρκετά μέλη του κοινοβουλίου που κατηγόρησαν τη Μέι ότι «παίζει παιχνίδια», προσπαθώντας να διαχωρίσει τη συμφωνία αποχώρησης και το κομμάτι της μελλοντικής σχέσης, με στόχο να περάσει τη συμφωνία της.

Υπενθυμίζεται ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει ενημερώσει ότι η συμφωνία αποχώρησης πρέπει να εγκριθεί για να γίνει η έξοδος από το μπλοκ στις 22 Μαΐου.

Αμέσως μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ κάλεσε έκτακτη σύνοδο των «27» ηγετών των κρατών-μελών για τις 10 Απριλίου, δύο ημέρες πριν εκπνεύσει η προθεσμία που είχε το Λονδίνο για να περάσει τη συμφωνία.

In view of the rejection of the Withdrawal Agreement by the House of Commons, I have decided to call a European Council on 10 April. #Brexit

— Donald Tusk (@eucopresident) 29 Μαρτίου 2019

Μέι: Στηρίξτε τη συμφωνία, είναι το σωστό για τη χώρα μας

Η βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι κάλεσε σήμερα το κοινοβούλιο να υποστηρίξει τη συμφωνία της για το διαζύγιο με την Ευρωπαϊκή Ένωση λέγοντας ότι είναι ο μόνος τρόπος για να εγγυηθεί το κοινοβούλιο ότι το Brexit θα πραγματοποιηθεί.

Σε ομιλία της, στην οποία υπογράμμισε την απόφασή της να προσφέρει την παραίτησή της ως αντάλλαγμα για να στηρίξουν οι βουλευτές την αποκαλούμενη Συμφωνία Αποχώρησης, η Μέι δήλωσε προς τα μέλη της Βουλής των Κοινοτήτων: «Λέγω στα μέλη το εξής -αν θέλετε να προχωρήσετε στο Brexit, αυτή είναι η στιγμή. Αν θέλετε με πάθος να εξασφαλίσετε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα φύγει από την Ευρωπαϊκή Ένωση, στηρίξτε αυτή τη συμφωνία ... Είναι το σωστό για τη χώρα μας».

Σύμφωνα με τη συντηρητική πρωθυπουργό, η υιοθέτηση της συμφωνίας θα επιτρέψει «να αποφευχθεί μια βίαιη αποχώρηση σε δύο εβδομάδες, να αποφευχθούν οι ευρωπαϊκές εκλογές, να αποφευχθεί μια μακρά αναβολή, η οποία θα καθυστερούσε ή θα ακύρωνε το Brexit.

Ο ηγέτης των Εργατικών, Τζέρεμι Κόρμπιν, δήλωσε ότι το κόμμα του θα καταψηφίσει τη συμφωνία και τόνισε πως είναι προφανές ότι η συμφωνία πρέπει τώρα να αλλάξει, ζητώντας τη διενέργεια εκλογών. Πρέπει να αποφασίσουμε για το μέλλον μέσω εκλογών, ανέφερε.

«Η σημερινή ψηφοφορία... είναι προσβολή για τη Δημοκρατία και προσβολή για τη χώρα..Το Εργατικό Κόμμα δεν θα ψηφίσει ένα τυφλό Brexit», τόνισε.

Keywords
Τυχαία Θέματα