Και οι Γερμανοί κρύβουν πλέον τα λεφτά στο «στρώμα»

Ακολουθώντας τις νεοαποκτηθείσες συνήθειες των Ελλήνων, οι Γερμανοί φέρονται να εγκαταλείπουν την ασφάλεια των τραπεζών για τις καταθέσεις τους, επιλέγοντας ως πιο ασφαλές καταφύγιο για τις αποταμιεύσεις τους χρηματοκιβώτια που αγοράζουν και τοποθετούν στο σπίτι.

Επί σειρά ετών, οι Γερμανοί κατέθεταν τα χρήματά τους σε τραπεζικούς λογαριασμούς παρά την πτώση των επιτοκίων. Θεωρούσαν τους λογαριασμούς τους ασφαλείς, ενώ εξακολουθούσαν να προσφέρουν εύκολη πρόσβαση σε μετρητά.

Προσφάτως, όμως, όπως σχολιάζει το MarketWatch, πολλοί εξ αυτών έχασαν την παλιά τους πίστη, λόγω και της βουτιάς των επιτοκίων σε αρνητικό έδαφος.

«Δεν σε αποζημιώνει να έχεις χρήματα στην τράπεζα και επιπλέον φορολογείσαι γι' αυτό», αναφέρει ο 82χρονος συνταξιούχος, Uwe Wiese, που αποφάσισε να βάλει σε χρηματοκιβώτιο οικονομίες 53.000 ευρώ, συμπεριλαμβανομένου και μέρους του εφάπαξ που έλαβε όταν βγήκε στη σύνταξη.

«Από τη στιγμή που η τράπεζα μου λέει ότι πρέπει να πληρώνω φόρο για τις καταθέσεις μου θα πάρω τις 50.000 μου ή ό,τι άλλο έχω και θα το βάλω στο μαξιλάρι μου ή θα αγοράσω χρηματοκιβώτιο και θα βάλω τα λεφτά μέσα», αναφέρει και ο 53χρονος επιχειρηματίας από το Μόναχο, Dagmar Metzger.

Η Burg-Waechter, η μεγαλύτερη γερμανική κατασκευάστρια χρηματοκιβωτίων, κατέγραψε άλμα 25% στις πωλήσεις οικιακών χρηματοκιβωτίων για το πρώτο εξάμηνο του 2016 σε σχέση με πέρυσι, ανέφερε ο επικεφαλής πωλήσεων Dietmar Schak, επικαλούμενος «σημαντικά υψηλότερη ζήτηση για χρηματοκιβώτια από ιδιώτες, κυρίως στη Γερμανία».

Οι ανταγωνιστές Tresorbau και Hartmann Tresore επίσης εμφάνισαν διψήφια ποσοστά αυξήσεων στις πωλήσεις.

Οι Γερμανοί επικαλούνται τα πολύ χαμηλά επιτόκια που έχει θεσπίσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα στην προσπάθεια να πιέσει ανοδικά τον πληθωρισμό. Οι αποταμιευτές αντιμετωπίζουν πλέον την πιθανότητα χρέωσης για τις καταθέσεις τους, ενώ κάποιες εταιρίες και ιδιώτες με μεγάλες καταθέσεις ήδη υφίστανται χρεώσεις.

Επιπλέον, κάποιοι Γερμανοί αποταμιευτές επιλέγουν να κρατούν τα χρήματά τους σε τραπεζικές θυρίδες, δημιουργώντας μεγάλες λίστες αναμονής για μια θυρίδα.

Keywords
Τυχαία Θέματα