«Καμπανάκι» ΟΟΣΑ για την ισπανική οικονομία

Η Ισπανία, η οποία παρουσιάζεται πολύ συχνά ως το «καλό παιδί των Μνημονίων», θα πρέπει να κάνει νέα βήματα προκειμένου να «φτιάξει» την οικονομία της, όπως τουλάχιστον υποστηρίζει έκθεση του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ).

Στην ανάλυσή τους, οι οικονομολόγοι του ΟΟΣΑ εξετάζουν την πορεία της ισπανικής οικονομίας από την κατάρρευση του τομέα real estate το 2007 έως και σήμερα,

τονίζουν ότι η απόφαση της κυβέρνησης Ραχόι να στηρίξει ευέλικτες μορφές εργασίας, σε συνδυασμό με ένα αναποτελεσματικό φορολογικό σύστημα και με λανθασμένη διάρθρωση στο σύστημα παροχής επιδομάτων, μπορεί να οδηγήσει σε κοινωνική αποξένωση, ακόμη και εάν η οικονομία ανακάμπτει.

Η ασταθής αγορά εργασίας και η χαμηλή παραγωγικότητα αποτελούν τους δύο βασικούς κινδύνους που αντιμετωπίζει η Ισπανία, σύμφωνα, πάντα, με τον ΟΟΣΑ.

Αν και η ανεργία έχει υποχωρήσει από το ιστορικό υψηλό του 26% στο 19%, η ανεργία των νέων εξακολουθεί να είναι εξαιρετικά υψηλή και φυσικά αποτελεί τεράστιο πρόβλημα. Η Ισπανία διαθέτει, πλέον, μία αγορά διπλής ταχύτητας. Στη μία ταχύτητα οι μεγαλύτερης ηλικίας εργαζόμενοι οι οποίοι απολαμβάνουν σταθερές και σχετικά σίγουρες δουλειές και από την άλλη πλευρά οι νέοι, οι οποίοι συνήθως εργάζονται με περιορισμένο ωράριο και «κλείνουν» συμβόλαια περιορισμένου χρόνου.

Η ανεργία των νέων φθάνει σχεδόν στο 40%, με τους περισσότερους εξ αυτών να είναι άνεργοι για διάστημα μεγαλύτερο του ενός έτους, χάνοντας, πέραν όλων των άλλων και την επαφή τους με τις εξελίξεις στον τομέα τον οποίο ενδεχομένως έχουν εξειδίκευση.

Παράλληλα ο ΟΟΣΑ καλεί την ισπανική κυβέρνηση να προχωρήσει σε μία καλύτερη διαχείριση των κονδυλίων που αφορούν τα επιδόματα ανεργίας, να βελτιώσει τα προγράμματα εκπαίδευσης των ανέργων, να στηρίξει περισσότερο τις οικογένειες με παιδιά, προκειμένου, πέραν όλων των άλλων, να υπάρξει και γεφύρωση του χάσματος που έχει αρχίσει να δημιουργείται μεταξύ των τάξεων της ισπανικής κοινωνίας.

Keywords
Τυχαία Θέματα