«Καμπανάκι» ΔΝΤ για το ιταλικό χρέος: Απειλεί την οικονομία της ευρωζώνης

Το χρέος της Ιταλίας αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους κινδύνους για την οικονομία της ευρωζώνης, σύμφωνα με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, αναφέρει ευρωπαϊκή πηγή στο πρακτορείο Reuters, συμπληρώνοντας ότι το Ταμείο θεωρεί τις διεθνείς εμπορικές εντάσεις και την πιθανότητα ενός άτακτου Brexit ως τις άλλες σημαντικές απειλές.

Την επόμενη εβδομάδα αναμένεται η παρουσίαση της έκθεσης του ΔΝΤ για την οικονομία της ευρωζώνης από την επικεφαλής του Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Eurogroup στις 13 Ιουνίου στο Λουξεμβούργο. Η ίδια πηγή πρόσθεσε ότι τα βασικά θέματα του Eurogroup, έχουν ήδη συζητηθεί από τους εκπροσώπους της ευρωζώνης.

Στο μεταξύ, επίκειται σύγκρουση μεταξύ ΕΕ και Ιταλίας για τα δημοσιονομικά της τελευταίας.

Συγκεκριμένα, όπως έγραψε η ιταλική La Repubblica, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένεται να ξεκινήσει νομική δράση –διαδικασία επί παραβάσει- εναντίον της Ιταλίας για τη δημοσιονομική πολιτική της Ρώμης. η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μπορεί να προσφύγει δικαστικώς (διαδικασία επί παραβάσει) κατά κράτους μέλους το οποίο δεν εφαρμόζει το δίκαιο της Ένωσης.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει τη δυνατότητα, σύμφωνα με τη νομοθετική διαδικασία του μπλοκ, να παραπέμψει την υπόθεση στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, το οποίο, σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να επιβάλει οικονομικές κυρώσεις. Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ

Keywords
Τυχαία Θέματα