Ιταλός ΥΠΟΙΚ: Η κυβέρνηση δεν αμφισβητεί τη θέση της χώρας στο ευρώ

Η ιταλική κυβέρνηση δεν αμφισβητεί τη συμμετοχή της χώρας στην Ευρωζώνη, επανέλαβε σήμερα ο υπουργός Οικονομικών της Ιταλίας Giovanni Tria, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα Il Sole 24. Πρόσθεσε δε ότι τα βασικά μέτρα που θα εφαρμόσει ευθυγραμμίζονται με τους δημοσιονομικούς κανόνες και τις δεσμεύσεις για τα δημόσια οικονομικά.

Σύμφωνα με τον Ιταλό ΥΠΟΙΚ ο προϋπολογισμός

του 2019 θα περιλαμβάνει τη δημοσιονομική μεταρρύθμιση και το «εισόδημα του πολίτη», που θα είναι μια μορφή βασικού εισοδήματος.

O Ιταλός ΥΠΟΙΚ υπογράμμισε ότι η Ιταλία χρειάζεται ανάπτυξη για να ανακτήσει την εμπιστοσύνη των αγορών, ενώ σημείωσε πως δεν βλέπει φυγή από τα ιταλικά ομόλογα, λέγοντας πως είναι προς το συμφέρον της Κομισιόν αλλά και της Ιταλίας να μη δημιουργηθεί οικονομική αστάθεια..

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του, το ιταλικό ΑΕΠ αναμένεται να αναπτυχθεί με ρυθμό 1,2% το 2018 και έως 1,1% το 2019, ενώ επισήμανε ότι οι τρέχουσες δαπάνες της Ιταλίας πρέπει να μειωθούν ως ποσοστό του ΑΕΠ. Σημείωσε ακόμα πως η κυβέρνηση εξετάζει σχέδιο για την επανέναρξη των δημόσιων επενδύσεων, κάτι που προϋποθέτει απλοποίηση της νομοθεσίας.

Η ιταλική κυβέρνηση σχεδιάζει επίσης να απλοποιήσει τον ΦΠΑ και να εφαρμόσει σταδιακά το μέτρο του ενιαίου φορολογικού συντελεστή, επισήμανε ο κ. Τρία, ενώ υποσχέθηκε περισσότερες ιδιωτικοποιήσεις.

Ωστόσο οι πληροφορίες μιλούν για προστριβές μεταξύ του Tria και των Salvini - Di Maio, ενόψει της κατάθεσης του προσχεδίου για τον προϋπολογισμό 2019, καθώς ο Ιταλός ΥΠΟΙΚ είναι υπέρμαχος της τήρησης των δημοσιονομικών κανόνων της Κομισιόν, στάση που δεν συμμερίζονται οι συγκυβερνώντες ηγέτες της Λέγκας και των Πέντε Αστέρων.

Keywords
Τυχαία Θέματα