Ιταλία: Ψήφος εμπιστοσύνης και μετά μάχη στη Γερουσία για τις αλλαγές στον προϋπολογισμό

Η σημερινή ψηφοφορία στο ιταλικό κοινοβούλιο για την έγκριση του προϋπολογισμού, η οποία συνδέεται με την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση Κόντε, που στηρίζεται από τα αντισυστημικά κόμματα "Κίνημα Πέντε Αστέρων" και "Λέγκα του Βορρά" αποτελεί άλλη μια δοκιμασία για το πολιτικό σκηνικό της γειτονικής χώρας, παρά το ότι η κυβέρνηση διαθέτει ευρεία κοινοβουλευτική πλειοψηφία.

Ο λόγος που κάνει τη συνεδρίαση κρίσιμη δεν είναι αριθμητικός, αλλά καθαρά πολιτικός. Οι υποχωρήσεις της Ρώμης απέναντι στις

αξιώσεις των Βρυξελλών έχουν δημιουργήσει αναταραχή στους κόλπους των δυο κομμάτων, με κορυφή του παγόβουνου τον αρμόδιο υπουργό Οικονομικών Τζοβάνι Τρία, ο οποίος ακόμα δεν έχει διαψεύσει τις φήμες περί παραίτησής του μετά την υπερψήφιση του προϋπολογισμού.

Χθες το απόγευμα, ο πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε συναντήθηκε με τον γραμματέα της Λέγκα Ματτέο Σαλβίνι και τον αρχηγό των Πέντε Αστέρων, Λουίτζι Ντι Μάιο με κύριο θέμα συζήτησης τις τροπολογίες του προϋπολογισμού. Είναι σαφές, όμως, ότι οι κύριες αλλαγές θα γίνουν την ερχόμενη εβδομάδα, όταν τα μέτρα του κρατικού προϋπολογισμού θα εξετασθούν από την γερουσία.

Εκεί αναμένεται να υπερψηφισθούν και οι αλλαγές που θα προκύψουν από μια πιθανή συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, για να μπορέσει να μειωθεί η σχέση ελλείμματος-ΑΕΠ και να αποφευχθεί, από την Ιταλία, η έναρξη διαδικασίας επιβολής κυρώσεων.

Σε κάθε περίπτωση η ιταλική κοινωνία δοκιμάζεται από τις επιπτώσεις της κρίσης: Σύμφωνα με τα αποτελέσματα σχετικής έρευνας του ιταλικού ινστιτούτου στατιστικής Istat, ένας στους τέσσερις, ζει κάτω από το όριο της φτώχειας.

Το ποσοστό των κατοίκων στην Ιταλία που κινδυνεύουν να βρεθούν κάτω από το όριο της φτώχειας άγγιξε το 2017 το 29,8%, σε σχέση με το 30% του 2016.

Το 10,1% των κατοίκων της χώρας ζει σε συνθήκες σοβαρής υλικής στέρησης και το 11,8%, σε οικογένειες με σημαντικά προβλήματα όσον αφορά την απασχόληση.

Το μέσο εισόδημα των ιταλικών νοικοκυριών ανέρχεται σε 2.550 ευρώ τον μήνα, ενώ η μείωση των οικογενειακών εισοδημάτων σε σχέση με πριν ξεσπάσει η οικονομική κρίση, το 2009, παραμένει ακόμη αισθητή και ανέρχεται σε 8,5%.

Keywords
Τυχαία Θέματα