Ιταλία και εμπόριο ρίχνουν τις ευρωαγορές

Ισχυρές απώλειες κατέγραψαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, τα οποία γύρισαν αρνητικά υπό το βάρος των πιέσεων στις -γερμανικές κυρίως- αυτοκινητοβιομηχανίες λόγω εμπορικού πολέμου, καθώς και της πολιτικής αβεβαιότητας στην Ιταλία.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 έκλεισε κατά 0,90% χαμηλότερα, στις 380,85 μονάδες.

Ο FTSE MIB στο χρηματιστήριο του Μιλάνου σημείωσε «βουτιά» 2,02% στις 21.673,11 μονάδες.

Η ιταλική αγορά δέχτηκε πιέσεις καθώς δύο ευρωσκεπτικιστές βουλευτές, προερχόμενοι από την ακροδεξιά Λέγκα του Βορρά, ο Claudio Borghi και ο Alberto Bagnai,

επιλέχτηκαν σήμερα για να ηγηθούν δύο καίριων Επιτροπών της ιταλικής Βουλής.

Σημειώνεται ότι οι επικεφαλής Επιτροπών μπορούν να εγγυηθούν την επίσπευση της κυβερνητικής νομοθεσίας και την επιβράδυνση των τροπολογιών της αντιπολίτευσης.

Πιέσεις δέχεται και η ιταλική αγορά ομολόγων, με την απόδοση του 10ετούς να σημειώνει άνοδο 18 μονάδων βάσης στο 2,74%.

Σημαντική άνοδο 32 μ.β. σημειώνει και η απόδοση του 2ετούς ομολόγου, ανερχόμενη στο 0,89%, ενώ το επιτόκιο του 30ετούς ενισχύεται κατά 5,5 μ.β. στο 3,53%.

Ο DAX στη Φρανκφούρτη σημείωσε πτώση 1,44% και έκλεισε στις 12.511,91 μονάδες, με τη μετοχή της Daimler να σημειώνει πτώση 4,3%.

Οι ανησυχίες για τις εμπορικές εντάσεις επηρέασαν και τις μετοχές της BMW και της Volkswagen, οι οποίες υποχώρησαν κατά 2,9% και 3,1% αντίστοιχα, ενώ πιέσεις δέχτηκε και η μετοχή της Peugeot στη Γαλλία, η οποία έκλεισε στο -2,81%.

Η γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία προειδοποίησε ότι τα οικονομικά της αποτελέσματα θα μπορούσαν να επηρεαστούν από τους υψηλότερους δασμούς που θα επιβάλει η Κίνα στις εισαγωγές οχημάτων από τις ΗΠΑ.

Σύμφωνα με τη «Wall Street Jounral», η Γερμανία εξετάζει την κατάργηση των δασμών στις εισαγωγές οχημάτων από τις ΗΠΑ, σε μία προσπάθεια να επιτευχθεί μία φιλική επίλυση των εμπορικών διαφορών μεταξύ των δύο πλευρών.

Την ίδια ώρα, ο δείκτης CAC 40 στο Παρίσι έκλεισε με απώλειες 1,05% στις 5.316,01 μονάδες, ενώ ο FTSE 100 στο Λονδίνο έκλεισε κατά 0,93% χαμηλότερα στις 7.556,44 μονάδες.

Keywords
Τυχαία Θέματα