Ιταλία: Η Πάολα Ντε Μικέλι πιθανότητα το Νο 2 του Τζινγκαρέτι στο Δημοκρατικό Κόμμα

Μετά την επικράτησή του ως γγ του Δημοκρατικού Κόμματος (PD), ο Νικόλα Τζινγκαρέτι έχει αρχίσει να στελεχώνει την ηγετική ομάδα που θα τον πλαισιώσει. Και στη νευραλγική θέση του αντιπροέδρου, όπως δείχνουν τα πράγματα, θα είναι μία γυναίκα, μπορεί και δύο. Και το επικρατέστερο όνομα για τη θέση αυτή είναι η Πάολα Ντε Μικέλι.

Η 45χρονη βουλευτής από την Πιατσέντσα ήταν από τις βασικές συνεργάτιδες του Τζινγκαρέτι στην εκστρατεία των εσωκομματικών εκλογών και πιστώνεται την επιτυχία της πρωτοβουλίας «Μεγάλη Πλατεία» (Piazza Grande).

Στην εσωκομματική κατάταξη για πολλά χρόνια θεωρείτο "Μπερσανική", κατόπιν "Λετική", αλλά δεν αρνήθηκε και τη χειρονομία του Ματέο Ρέντσι να τη χρίσει υφυπουργό Οικονομίας -το μόνο στέλεχος της μειοψηφίας που μπήκε στην κυβέρνηση. Στη συνέχεια, ο Πάολο Τζεντιλόνι την τοποθέτησε υπεύθυνη για την ανάπλαση των σεισμόπληκτων περιοχών στην κεντρική Ιταλία.

Επιτυχημένη επιχειρηματίας στον αγροτοδιατροφικό τομέα, με πτυχίο πολιτικών επιστημών από το Καθολικό Πανεπιστήμιο του Μιλάνου, ξεκίνησε την πολιτική της σταδιοδρομία από τη νεολαία του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος, ακολουθώντας την πορεία πολλών στελεχών του μετά τη διάλυση του κόμματος, στο πλαίσιο της έρευνας για την πολιτική διαφθορά «Καθαρά Χέρια»: Λαϊκό Κόμμα, μετά Μαργαρίτα, τέλος PD. Το 2007 εκλέγεται δημοτική σύμβουλος στο Ποντενούρε, κοντά στην Πιατσέντσα, μετά αντιδήμαρχος Οικονομικών και Προσωπικού στην Πιατσέντσα και τον επόμενο χρόνο εκλέγεται για πρώτη φορά στο Κοινοβούλιο.

Η Ντε Μικέλι αρχίζει να εμφανίζεται συχνά σε πολιτικές εκπομπές στην τηλεόραση και το 2009 εργάζεται στη γραμματεία του πρώην ηγέτη του PD Πιερ-Πάολο Μπερσάνι, ως υπεύθυνη για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Στο συνέδριο του 2013, παίρνει θέση υπέρ της τάσης του Τζάνι Κουπέρλο και κατηγορεί ευθέως τον Ματέο Ρέντσι ως αρχιτέκτονα της λεγόμενης "συνωμοσίας των 101" κατά του Ρομάνο Πρόντι.

Στη συνέχεια, η Ντε Μικέλι στηρίζει τον Ενρίκο Λέτα και όταν αυτός εκπαραθυρώνεται από την κυβέρνηση (διάσημο 'εχει μείνει το tweet του Ρέντσι «Ενρίκο μην ανησυχείς») κλαίει δημοσίως. Αυτό όμως δεν την εμποδίζει, όταν ο Ρέντσι την χρίζει αντιπρόεδρο να απαντήσει στις κατηγορίες για ανακολουθία πως «η πολιτική κι οι θεσμοί ακολουθούν την εξέλιξή της και οι σχέσεις (της) με τους Μπερσάνι και Λέτα δεν έχουν μεταβληθεί».

Παράλληλα, βρίσκει χρόνο να ασχοληθεί με το βόλεϊ και το 2016 εκλέγεται πρόεδρος του πρωταθλήματος, όπως και το 2018. Οι φωτογραφίες της από αθλητικές εκδηλώσεις κάθε είδους είναι συχνά στις σελίδες των εφημερίδων, ενώ στον ιστότοπό της δεν ξεχνά να υπενθυμίζει πως τρέχει από ένα εργοστάσιο που κλείνει, στο πιο μικρό γήπεδο βόλεϊ σε όλη τη χώρα.

Από τον περασμένο Σεπτέμβριο συντάσσεται στο πλευρό του Τζινγκαρέτι. «Διευρύνει την Αριστερά και είναι ο πιο ενωτικός υποψήφιος. Πρέπει να αλλάξουμε και ο Τζινγκαρέτι είναι ο άνθρωπος που περισσότερο απ' όλους εγγυάται ένα άνοιγμα σε μία ενωτική φάση» τονίζει.

Το Κίνημα των 5 Αστέρων δεν τη συμπαθεί και πολλοί επικριτές της υπενθυμίζουν τη χρεοκοπία μίας συνεργατικής εταιρείας, θύματος του κινεζικού ανταγωνισμού και της επακόλουθης συνεργασίας της με τους Ασιάτες. Όπως πάντα, όμως, εκείνη απαντά με τόλμη και στρέφει τα βέλη της στο μέτρο του κατώτατου μισθού, τονίζοντας πως αυτό ισοδυναμεί με τη «μετατροπή των πολιτών σε υποτελείς. Εμείς φέρνουμε ένα άλλο όραμα κι άλλες αξίες. Την ενσωμάτωση στην εργασία».

Στα επινίκια της επικράτησης του Τζινγκαρέτι είναι μαζί του στο βάθρο και εκείνη που ανακοινώνει πως αυτός θα παραμείνει κυβερνήτης του Λατίου. Σαν να ήταν ήδη αντιπρόεδρος. Παράλληλα, ο Ενρίκο Λέτα ανακοίνωσε την επιστροφή του στο PD.

Πηγές: La Repubblica - ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα