Ιταλία: Η κεντροδεξιά ξεκινά διαπραγματεύσεις με το «Κίνημα των 5 Αστέρων»

Η συμμαχία της κεντροδεξιάς στην Ιταλία υπό την ευρωσκεπτικιστική «Λίγκα του Βορά» έκανε το πρώτο βήμα προκειμένου να διαπραγματευτεί με το αντισυστημικό Κίνημα των Πέντε Αστέρων, αυξάνοντας έτσι τις πιθανότητες σχηματισμού λαϊκίστικης κυβέρνησης για την οποία οι επενδυτές ανησυχούν.

Ο ηγέτης της Λίγκας Ματέο Σαλβίνι έλαβε την έγκριση από τους εταίρους του στη Συμμαχία να συζητήσει με το «Κίνημα των 5 Αστέρων» και το κεντροαριστερό Δημοκρατικό κόμμα.

Ο πρώην πρωθυπουργός Σίλβιο Μπερλουσκόνι της «Forza Italia» και η Giorgia Meloni, πρόεδρος του ακροδεξιού

κόμματος «Fratelli d' Italia», συμφώνησαν να εξουσιοδοτήσουν τον Σαλβίνι να ξεκινήσει συζητήσεις για την εκλογή Προεδρείου και κοινοβουλευτικών εκπροσώπων στα δύο νομοθετικά Σώματα.

Οι τρεις, που συναντήθηκαν στην κατοικία του Μπερλουσκόνι στη Ρώμη χθες το βράδυ, απέκλεισαν το ενδεχόμενο σχηματισμού κυβέρνησης με το Δημοκρατικό κόμμα.

Πιθανός σχηματισμός κυβέρνησης απο το «Κίνημα των 5 Αστέρων» και τη «Λίγκα» θα προκαλούσε φόβο στις χρηματαγορές και τους ευρωπαίους εταίρους λόγω της ανησυχίας ότι η πολιτική αυξημένων δαπανών που εκπροσωπούν οι δύο πλευρές αλλά και ο ευρωσκεπτικισμός θα έθετε σε κίνδυνο τα δημόσια οικονομικά της χώρας και την ορατή ανάκαμψη της, υπονομεύοντας παράλληλα και την ίδια την Ευρωζώνη.

Η επιλογή Προεδρείου και κοινοβουλευτικών εκπροσώπων για την Κάτω Βουλή και τη Γερουσία θα είναι η πρώτη ένδειξη για πιθανές νέες συμμαχίες στην αναζήτηση σχηματισμού νέας κυβέρνησης. Τόσο ο Σαλβίνι όσο και ο ηγέτης του «Κινήματος των 5 Αστέρων» Λουίτζι ντι Μάιο αναζητούν στήριξη από άλλα πολιτικά κόμματα για να εξασφαλίσουν κυβερνητική πλειοψηφία.

Το «Κίνημα των 5 Αστέρων» ήταν ο μεγάλος νικητής στις εκλογές της 4ης Μαρτίου αν και η κεντροδεξιά Συμμαχία ως σύνολο έλαβε τις περισσότερες ψήφους χωρίς όμως να καταφέρει να λάβει την απαραίτητη πλειοψηφία για το σχηματισμό κυβέρνησης.

Keywords
Τυχαία Θέματα