Ιστορικό υψηλό «χτυπά» ο αμερικανικός δείκτης χαμηλής κεφαλαιοποίησης

Του Γιάννη Τσιρογιάννη

Στο υψηλότερο ενδο-συνεδριακό επίπεδο εκτοξεύθηκε νωρίτερα σήμερα ο δείκτης χαμηλής κεφαλαιοποίησης των χρηματιστηριακών αγορών της Νέας Υόρκης, εν μέσω ανόδου στη Wall Street.

Ειδικότερα, ο δείκτης «Russell 2000» έφθασε στις 1.617,6 μονάδες me +1%.

Για το σύνολο του τρέχοντος έτους, ο δείκτης των εισηγμένων χαμηλής κεφαλαιοποίησης έχει ενισχυθεί κατά 5,3%, όταν οι τρεις κύριοι δείκτες της Wall Street έχουν πραγματοποιήσει άνοδο της τάξεως του 2%.

Γιατί όμως συμβαίνει αυτό;

Το μειονέκτημα των "ταπεινών" χαρτιών του εκάστοτε smallcap είναι

ακριβώς και το δυνατό τους σημείο. Μια εταιρεία χαμηλής κεφαλαιοποίησης, χωρίς διεθνές αντίκτυπο όπως οι πολυεθνικές (με όλα τα καλά και τα κακά που αυτό συνεπάγεται), διαθέτει φυσική "ασπίδα" ενάντια στις αναταράξεις που παρασέρνουν τις διεθνείς αγορές.

Με άλλα λόγια όταν ο Τραμπ κάνει ένα tweet που μπορεί να σημαίνει ακόμη και... πόλεμο, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις δεν... συγκινούνται και τόσο.

Αντιθέτως, οι μεγάλες πολυεθνικές και εταιρείες-κολοσσοί είναι πολύ πιο εκτεθειμένες σε γεωπολιτικά, εμπορικές εντάσεις, αλλά και σε θέματα νομισματικής πολιτικής.

Επομένως, εκμεταλλευόμενες την ισχυρή οικονομική ανάπτυξη στις ΗΠΑ αυτή τη στιγμή, οι μετοχές του Russell2000 απολαμβάνουν τα μέγιστα από τα θετικά νέα (μάκρο) της "τοπικής" τους οικονομίας (στην περίπτωση μας τις ΗΠΑ), αδιαφορώντας για το τι συμβαίνει στον έξω κόσμο.

Δείτε την εμφανή διαφορά του Russell2000 (RUT) σε ότι αφορά τα φετινά κέρδη, σε σχέση με S&P 500 και Dow Jones.

Keywords
Τυχαία Θέματα