Ισραηλινά πλήγματα κοντά σε νοσοκομείο στη Γάζα – Νετανιάχου: «Είναι ώρα για πόλεμο» (tweets)

Η παλαιστινιακή Ερυθρά Ημισέληνος εξέφρασε έντονη ανησυχία σήμερα για τα ισραηλινά πλήγματα σε περιοχή όπου βρίσκεται νοσοκομείο της στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, στο οποίο έχουν καταφύγει εκτοπισμένοι για να προστατευθούν από τους βομβαρδισμούς.

Βρίσκονται σε εξέλιξη «συνεχή πλήγματα του πυροβολικού και της αεροπορίας στην περιοχή Τελ αλ Χάουα όπου βρίσκεται το νοσοκομείο Αλ Κουντς», τόνισε η οργάνωση περίθαλψης και βοήθειας μέσω X (του πρώην Twitter).

«Το κτίριο τρέμει και οι εκτοπισμένοι άμαχοι και οι ομάδες που εργάζονται έχουν καταληφθεί από φόβο και

πανικό», πρόσθεσε.

İsrail’in Tel Al Hawa mahallesini hedef alan ağır bombardımanının ardından ilk anlar

The first moments that followed the heavy Israeli bombing that targeted Tal Al Hawa neighborhood in Gaza. 28.10.23

اللحظات الأولى بعد قصف إسرائيلي مكثف على حي تل الهوى في قطاع غزة pic.twitter.com/zldj3ZHAtg

— HaberSeyret (@haberseyret) October 29, 2023

Η Ερυθρά Ημισέληνος είχε ανακοινώσει πως η περιοχή βομβαρδιζόταν και το βράδυ της Κυριακής.

Ο διευθυντής του νοσοκομείου είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο πως έλαβε διαταγή του ισραηλινού στρατού να το εκκενώσει.

Ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας χαρακτήρισε τη διαταγή αυτή «βαθιά ανησυχητική», κρίνοντας πως θα ήταν αδύνατο να εκκενωθεί νοσοκομείο χωρίς να τεθεί σε κίνδυνο η ζωή των ασθενών του.

«Επαναλαμβάνουμε πως είναι αδύνατο να εκκενωθεί νοσοκομείο γεμάτο ασθενείς χωρίς να τεθεί η ζωή τους σε κίνδυνο», υπογράμμισε ο Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεέσους μέσω X.

#WHO refuses to evacuate hospitals from the #Gaza Strip.

“We reiterate that it is impossible to evacuate hospitals full of patients without endangering their lives,” said WHO chief Tedros Adhanom Ghebreyesus.#Gazabombing pic.twitter.com/c50ZLmzd90

NATO VS KREMLIN (@eduinfotech101) October 30, 2023

Εκτός από τους ασθενείς, το κτιριακό συγκρότημα του νοσοκομείου έχει υποδεχθεί κάπου 14.000 ανθρώπους που πήγαν εκεί για να σωθούν από τους ακατάπαυστους ισραηλινούς βομβαρδισμούς, σύμφωνα με την Ερυθρά Ημισέληνο.

Το Ισραήλ έχει κατηγορήσει επανειλημμένα τη Χαμάς πως χρησιμοποιεί νοσοκομεία στη Λωρίδα της Γάζας για να κρύβει όπλα και μαχητές. Το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα το διαψεύδει κατηγορηματικά.

Το Ισραήλ διακόπτει τη μεταβίβαση των φορολογικών εσόδων στην Παλαιστινιακή Αρχή

Στο μεταξύ, όπως έγινε γνωστό, η κυβέρνηση του Ισραήλ αναστέλλει μέχρι νεοτέρας τη μεταβίβαση εκατομμυρίων στην Παλαιστινιακή Αρχή, που εδρεύει στη Δυτική Όχθη, προσάπτοντάς της πως «υποστηρίζει» την επίθεση της Χαμάς εναντίον τομέων της ισραηλινής επικράτειας.

Ο ακροδεξιός υπουργός Οικονομικών Μπεζαλέλ Σμότριx ανακοίνωσε μέσω X (του πρώην Twitter) ότι λόγω της «υποστήριξης της Παλαιστινιακής Αρχής στις σφαγές της Χαμάς», ζήτησε από τον πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου να εξεταστεί στο υπουργικό συμβούλιο αν οι μεταφορές των χρημάτων θα συνεχιστούν και πρόσθεσε «μέχρι να ληφθεί απόφαση, σταματάμε τις πληρωμές».

Συνόδευσε την ανάρτηση με μοντάζ δηλώσεων στελεχών του κόμματος Φάταχ του Μαχμούντ Αμπάς, του προέδρου της Παλαιστινιακής Αρχής, που χαρακτηρίζουν την επίθεση της Χαμάς μέρος της «ένοπλης αντίστασης» εναντίον της ισραηλινής κατοχής.

Το Ισραήλ εισπράττει φόρους, τέλη και δασμούς για λογαριασμό της Παλαιστινιακής Αρχής. Μεταφέρει στα ταμεία της κάπου 150 εκατομμύρια ευρώ τον μήνα, κατά τα πιο πρόσφατα διαθέσιμα δεδομένα.

To Ισραήλ ανακοίνωσε νέα πλήγματα κατά της Χεζμπολάχ στον Λίβανο

Παράλληλα, ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε σήμερα πως εξαπέλυσε αεροπορικά πλήγματα στον Λίβανο εναντίον θέσεων του σιιτικού κινήματος Χεζμπολάχ, συμμάχου του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος Χαμάς.

«Μαχητικά αεριωθούμενα έπληξαν υποδομές της τρομοκρατικής οργάνωσης Χεζμπολάχ στον Λίβανο», ανέφερε μέσω X (του πρώην Twitter).

IAF fighter jets struck Hezbollah terrorist infrastructure including weapons, posts and sites in Lebanon. pic.twitter.com/qDjo8tz7Qu

Israel Defense Forces (@IDF) October 31, 2023

Ανάμεσα στις «υποδομές» που επλήγησαν από τα ισραηλινά αεροσκάφη ήταν «όπλα, θέσεις και εγκαταστάσεις» του κινήματος, πρόσθεσε.

Η συνεχιζόμενη κλιμάκωση της έντασης στα σύνορα Ισραήλ-Λιβάνου εντείνει τις ανησυχίες πως ο πόλεμος Ισραήλ/Χαμάς μπορεί να εξαπλωθεί στη Μέση Ανατολή.

Η Χεζμπολάχ ανακοίνωσε τη Δευτέρα νέο θάνατο μαχητή της, που αύξησε σε 47 τον αριθμό των μελών της που έχουν σκοτωθεί μετά την 7η Οκτωβρίου.

Ο πρωθυπουργός του Λιβάνου Νατζίμπ Μικάτι τόνισε κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στο Γαλλικό Πρακτορείο χθες πως κάνει ό,τι μπορεί για να αποφευχθεί η εμπλοκή της χώρας του στη σύρραξη, τονίζοντας όμως πως δεν μπορεί να αποκλείσει την εξάπλωσή του «σε όλη την περιοχή».

Το μήνυμα του Νετανιάχου

Από την πλευρά του, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου κατέστησε σαφές το βράδυ της Δευτέρας, ότι το Ισραήλ δεν θα συμφωνήσει σε κατάπαυση του πυρός. Όπως είπε, ενώ η Βίβλος λέει ότι υπάρχει καιρός για ειρήνη, είπε «αυτή είναι ώρα για πόλεμο».

Για μία ακόμα φορά ο Ισραηλινός πρωθυπουργός επανέλαβε ότι η Χαμάς θα χρησιμοποιήσει ανθρώπινες ασπίδες και θα κρυφτεί σε υπόγεια νοσοκομείων και ότι η οργάνωση εμποδίζει τους αμάχους να φύγουν από περιοχές που το Ισραήλ έχει δώσει εντολή να εκκενωθούν.

Statement by Prime Minister Benjamin Netanyahu to the Foreign Media:
“The horrors that Hamas perpetrated on October 7th remind us that we will not realize the promise of a better future unless we, the civilized world, are willing to fight the barbarians.”https://t.co/8QZPL9WvzT pic.twitter.com/1cgCegRgRD

— Prime Minister of Israel (@IsraeliPM) October 30, 2023

Όσον αφορά την κατάπαυση του πυρός, δήλωσε ότι το Ισραήλ δεν θα συμφωνήσει, όπως δεν θα συμφωνούσαν οι ΗΠΑ μετά το Περλ Χάρμπορ ή την 11η Σεπτεμβρίου.

«Το Ισραήλ δεν θα συμφωνήσει σε κατάπαυση των εχθροπραξιών… οι εκκλήσεις για κατάπαυση του πυρός είναι εκκλήσεις προς το Ισραήλ να παραδοθεί στη Χαμάς, να παραδοθεί στην τρομοκρατία, να παραδοθεί στη βαρβαρότητα. Αυτό δεν θα συμβεί» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Νετανιάχου.

Εν τω μεταξύ, εκπρόσωπος της Χαμάς είπε ότι το Ισραήλ δεν κατάφερε να εισέλθει στη Γάζα «εκτός από ορισμένες περιορισμένες περιοχές» και χαρακτήρισε την ανθρωπιστική κατάσταση στον θύλακα ως «καταστροφική».

Οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις δεν δημοσίευσαν λεπτομέρειες σχετικά με το πόσο μακριά έχουν προχωρήσει, αλλά είναι σαφές ότι τα ισραηλινά στρατεύματα έχουν εγκαταστήσει θέσεις αρκετά εντός της λωρίδας, με τα διεθνή ΜΜΕ να αναφέρουν ότι τη Δευτέρα τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού κινούνταν μέσα στον φράχτη των συνόρων.

Οι συνομιλίες που περιλαμβάνουν τις ΗΠΑ, το Ισραήλ, το Κατάρ, την Αίγυπτο και τη Χαμάς βρίσκονται σε εξέλιξη για την απομάκρυνση μιας μεγάλης ομάδας ομήρων από τη Γάζα, ένα έργο που σύμφωνα με πηγές περιπλέκεται πλέον περισσότερο από την επέκταση των χερσαίων επιχειρήσεων του Ισραήλ.

ΟΗΕ: Η κατάσταση στη Γάζα θα μπορούσε να επιδεινωθεί

Κορυφαίοι διεθνείς αξιωματούχοι περιέγραψαν χθες στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ το μέγεθος της ανθρωπιστικής κρίσης στη Γάζα κατά τη διάρκεια έκτακτης συνεδρίασης.

«Η τρέχουσα πολιορκία που επιβάλλεται στη Γάζα είναι συλλογική τιμωρία», δήλωσε ο γενικός επίτροπος της UNRWA, Φιλίπ Λαζαρίνι. Φιλίπ Λαζαρίνι.

Η εκτελεστική διευθύντρια της UNICEF, Κάθριν Ράσελ, προειδοποίησε ότι 420 παιδιά σκοτώνονται ή τραυματίζονται στη Γάζα κάθε μέρα — «ένας αριθμός που θα πρέπει να ταρακουνήσει τον καθένα μας ως τον πυρήνα του».

Η κορυφαία αξιωματούχος της ανθρωπιστικής βοήθειας του ΟΗΕ, Λίζα Ντάουτεν, προειδοποίησε ότι «η τρέχουσα κατάσταση μπορεί να ωχριά σε σύγκριση με αυτό που πρόκειται να ακολουθήσει».

Το Γραφείο των Ηνωμένων Εθνών για τον Συντονισμό Ανθρωπιστικών Υποθέσεων (OCHA) ζήτησε να ανοίξει το πέρασμα Κερέμ Σαλόμ που συνδέει το Ισραήλ με τη Γάζα σε μια προσπάθεια να ενισχυθούν οι παραδόσεις ανθρωπιστικής βοήθειας στην κατεστραμμένη από τον πόλεμο λωρίδα της Γάζας.

UNICEF: Η έλλειψη καυσίμων στη Λωρίδα της Γάζας στερεί από τους κατοίκους το πόσιμο νερό

Η οξεία έλλειψη καυσίμων στη Λωρίδα της Γάζας πλήττει τη λειτουργία των εγκαταστάσεων ύδρευσης και αποχέτευσης στον παλαιστινιακό θύλακα, τόνισε επίσης  η UNICEF.

«Λειτουργεί μόνο μία μονάδα αφαλάτωσης, μόλις στο 5% της δυναμικότητάς της, ενώ και οι έξι μονάδες βιολογικού καθαρισμού λυμάτων δεν λειτουργούν, εξαιτίας της έλλειψης καυσίμων ή της έλλειψης ηλεκτρισμού», τόνισε η επικεφαλής του Ταμείου των Ηνωμένων Εθνών για την Παιδική Ηλικία, η Κάθριν Ράσελ, απευθυνόμενη στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Κάλεσε το ΣΑ να υιοθετήσει άμεσα απόφαση με την οποία θα υπενθυμίζει στα μέρη τις υποχρεώσεις τους δυνάμει του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου, θα ζητεί να κηρυχθεί κατάπαυση του πυρός και να επιτραπεί απρόσκοπτη πρόσβαση στην ανθρωπιστική βοήθεια σε όλους όσοι τη χρειάζονται.

Όλες οι προσπάθειες να υιοθετηθεί απόφαση από το Συμβούλιο Ασφαλείας για τον πόλεμο Ισραήλ/Χαμάς, που πλέον διανύει στην 25η ημέρα του, έχουν αποτύχει.

Διαβάστε ακόμα

Η Σταδίου ανακτά τη χαμένη της λάμψη – Ποιοι Έλληνες και ξένοι επένδυσαν σε ακίνητα (pics)

Η (διαχρονική) μανία του ΣΥΡΙΖΑ με τα κανάλια, τα funds κυνηγάνε (και) το Δημόσιο, τα «μαϊμού» στελέχη και η μυστήρια υπόθεση της Crown Hellas

Ακίνητα: Στο στόχαστρο οι μεταβιβάσεις που έγιναν μόνο με μετρητά – Πότε καταβάλλεται έξτρα φόρος 33%

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ;

Keywords
Τυχαία Θέματα