Ισπανία: Σε υψηλό 33 ετών ο πληθωρισμός λόγω ανατιμήσεων στην ενέργεια

Ο πληθωρισμός στην Ισπανία επιταχύνθηκε πολύ πάνω από τις προσδοκίες τον Φεβρουάριο καταγράφοντας την ταχύτερη αύξηση εδώ και σχεδόν 33 χρόνια, καθώς η άνοδος των τιμών της ενέργειας συνεχίζει να επιβαρύνει τους καταναλωτές.

Οι τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν 7,4% τον Φεβρουάριο – το υψηλότερο επίπεδο από τον Ιούλιο του 1989- σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι, σύμφωνα με τα στοιχεία της στατιστικής υπηρεσίας της χώρας.
Οι εναρμονισμένες με την Ευρωπαϊκή Ένωση τιμές ήρθε ελαφρώς υψηλότερα στο 7,5%, ξεπερνώντας όλες τις εκτιμήσεις των οικονομολόγων του Bloomberg.

Η

άνοδος έλαβε ώθηση από τα τρόφιμα, τα ποτά, τα καύσιμα και την ενέργεια. Ο υποκείμενος πληθωρισμός, αυξήθηκε κατά 3% τον Φεβρουάριο σε σχέση με ένα χρόνο πριν, το υψηλότερο από το 2008.

Οι αυξανόμενες τιμές του φυσικού αερίου υπολείπονταν αρχικά από την άνοδο του πληθωρισμού σε μια από τις πιο ευάλωτες οικονομίες της Ευρώπης αναφορικά με διεθνείς διακυμάνσεις των τιμώ ενέργειας, καθώς εισάγει το μεγαλύτερο μέρος των αναγκών της σε καύσιμα από το εξωτερικό.

Η αρμόδια υπουργός της Ισπανίας Teresa Ribera,δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι η κυβέρνηση θα διατηρήσει φορολογικές ελαφρύνσεις για να βοηθήσει τα νοικοκυριά όσο οι τιμές της ενέργειας παραμένουν υψηλές. Η ισπανική κυβέρνηση έχει χάσει μέχρι στιγμής πάνω από 7 δισεκατομμύρια ευρώ (7,8 δισεκατομμύρια δολάρια) από φορολογικά έσοδα.

Διαβάστε ακόμα:

Τουρκία: Πώς πέτυχε ανάπτυξη 11% το 2021 παρά τις πληθωριστικές πιέσεις

Λαγκάρντ για Ουκρανία: Η ΕΚΤ θα εξασφαλίσει ομαλές συνθήκες ρευστότητας και πρόσβαση των πολιτών σε μετρητά

Ουκρανία: Το Κίεβο διαψεύδει ότι οι ρωσικές δυνάμεις ελέγχουν τον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια

Keywords
Τυχαία Θέματα