Ισχυρό ενδιαφέρον για το Jupiter από την Alpha Βank

του Δημήτρη Παφίλα


Ισχυρό ενδιαφέρον με δεσμευτικές προσφορές εκδηλώνουν 5 funds για να αποκτήσουν το πακέτο δανείων Jupiter της Alpha bank. Όπως θα δούμε, οι τιμές θα διαμορφωθούν υψηλότερα από την τελευταία προσφορά

του Amoeba, κάτι το οποίο γενικότερη επίδραση στις τράπεζες. Εφόσον τα funds θεωρούν ότι τα δάνεια αξίζουν κάτι παραπάνω από 0,30 της λογιστικής αξίας τότε στις τράπεζες δεν θα λείψουν κεφάλαια, όπως ισχυρίζονται οι short παίκτες.

Η Alpha Βank αναμένει σήμερα τις δεσμευτικές προσφορές (binding offers) για πώληση πακέτου δάνεια ονομαστικής αξίας 800 εκατ. ευρώ και σύμφωνα με τις πληροφορίες υποψήφιοι θα είναι τα fund Αpollo, Lonestar, Cenetrbridge, Pimco και Fortress. Οι τιμές τις οποίες θα δώσουν οι υποψήφιοι επενδυτές αποκτούν νόημα διότι η πτώση στο χρηματιστήριο δείχνει ότι οι επενδυτές δεν γνωρίζουν πάλι τις αποτιμήσεις των τραπεζών (σ.σ. και έως ένα βαθμό έχουν δίκιο διότι μέχρι πρότινος οι δανειστές δεν ζητούσαν ανακεφαλαιοποίηση).

προσφορές για το πακέτο δανείων της Alpha bank θα υποβληθούν σε μια περίοδο όπου οι δανειστές επανήλθαν με σκληρές θέσεις για τις τράπεζες (ομολογιακό Πειραιώς με αίτημα του SSM , απαίτηση ΔΝΤ για ομολογιακά σε Τράπεζες), έτσι οι τιμές που θα υποβληθούν θα έχουν μεγάλη σημασία. Ιδιαίτερα όταν οι τιμές ακινήτων ανεβαίνουν όπως και οι αποτιμήσεις ακινήτων σε εταιρείες επενδύσεων ακινήτων.

Τι αφορά το υπό πώληση πακέτο δανείων

Πρόκειται για το δεύτερο πακέτο δανείων με εξασφαλίσεις που πωλείται από συστημική τράπεζα - μετά το «Amoeba» που μεταβιβάστηκε από την Τράπεζα Πειραιώς. Το «Jupiter» περιλαμβάνει 500 μη εξυπηρετούμενα δάνεια μικρών επιχειρήσεων, τα οποία φέρουν εξασφαλίσεις 1.700 ακίνητων με εκτιμώμενη αξία άνω των 500 εκατ. ευρώ (ξενοδοχεία, καταλύματα, κατοικίες, εμπορικά ακίνητα κι άλλα περιουσιακά στοιχεία ).

Στο ίδιο πακέτο δανείων, η Alpha Βank έχει εντάξει και ιδιόκτητα ακίνητα αξίας 50 εκατ. ευρώ, ωστόσο σύμφωνα με πληροφορίες το ενδιαφέρον θα επικεντρωθεί περισσότερο στα ακίνητα τα οποία διαθέτουν εξασφαλίσεις ιδιαίτερα τα ξενοδοχεία. Σύμφωνα με πηγές από τους υποψήφιους επενδυτές, ακόμη δεν υπάρχει αίσθηση για το ύψος των προσφορών, ωστόσο δεν μπορεί να αγνοηθεί και εντελώς η θετική πορεία της αγοράς ακινήτων. Εφόσον οι προσφορές είναι χαμηλές τότε θα επηρεάσει οι μετοχές θα επηρεαστούν αρνητικά, ενώ σε διαφορετική περίπτωση η αντίδραση της αγοράς θα είναι θετική.

Η πτώση των τραπεζικών μετοχών επηρεάζει τις προσφορές

Η πώληση του πακέτου δανείων με εξασφαλίσεις Amoeba απο την Πειραιώς είχε κάνει ιδιαίτερη αίσθηση καθώς είχε πραγματοποιηθεί σε μια τιμή κοντά στο 0,30 της ονομαστικής αξίας. Η αγορά τότε είχε υποδεχθεί με ιδιαίτερη ικανοποίηση τις προσφορές καθώς διαφαινόταν μια δημιουργία αγοράς για τα «κόκκινα δάνεια».

Ωστόσο, η τελευταία πτώση στις τραπεζικές μετοχές και η αμφισβήτηση από τον SSM και το ΔΝΤ δημιουργεί ένα πολύ αρνητικό περιβάλλον.

Ορισμένοι επενδυτές των ελληνικών τραπεζών θεωρούν ότι, οι αμφισβητήσεις στις ελληνικές τράπεζες έχουν ως στόχο την πώληση των δανείων σε χαμηλότερες τιμές προκειμένου να δημιουργηθεί μια νέα κρίση στις ελληνικές τράπεζες. Από την άλλη πλευρά, όμως, η εικόνα της αγοράς ακινήτων έρχεται σε αντίθεση με όσα υποστηρίζονται από τους αμφισβητίες των ελληνικών τραπεζικών μετοχών. Η αγορά ακινήτων αυξάνεται μεν με χαμηλούς ρυθμούς (1%) ωστόσο υπάρχει πρόοδος και τελικά οι τράπεζες ενδέχεται να αναθεωρήσουν τις προβλέψεις τους.

Ποια είναι τα επόμενα πακέτα δανείων

Τα επόμενα πακέτα δανείων είναι το Zenith της Eurobank, το οποίο είναι ύψους 2 δισ. ευρώ και αφορά δάνεια δίχως εξασφαλίσεις. Η Πειραιώς επίσης προετοιμάζει δυο μικρότερα πακέτα δανείων, το Ιris και το Nemos.

Keywords
Τυχαία Θέματα