Ισχυρή εποπτεία στην Αθήνα μέσω της ελάφρυνσης χρέους επιδιώκει το Βερολίνο

Τη θέση της Γερμανίας ότι θα χρειαστούν μερικές εβδομάδες για να καταλήξουν οι δανειστές της Ελλάδας σε απόφαση για το χρέος, επανέλαβε την Τετάρτη η εκπρόσωπος του ου Γερμανού υπουργού Οικονομικών, Όλαφ Σολτς, χαμηλώνοντας σημαντικά τις ελληνικές προσδοκίες ότι οι πιστωτές της θα μπορέσουν σύντομα να καταλήξουν σε συμφωνία για την ελάφρυνσή του, παρά το γεγονός ότι η Αθήνα

ξεπέρασε κατά πολύ τις δημοσιονομικές απαιτήσεις των δανειστών το 2017.

Όπως αποκαλύπτει δημοσίευμα της Handelsblatt, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών απαιτεί ισχυρή εποπτεία την περίοδο μετά τη λήξη του προγράμματος του ESM. Ζητά, δε, ο μηχανισμός που συνδέει την ελάφρυνση χρέους με τους ρυθμούς ανάπτυξης να είναι συνδεδεμένος με την τήρηση των δημοσιονομικών κανόνων ή την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων.

Στα έγγραφα που έχει συντάξει η γερμανική πλευρά και επικαλείται η γερμανική εφημερίδα προβλέπεται και «αυτόματο φρένο», διακοπή, δηλαδή, των μέτρων ελάφρυνσης του χρέους, «σε περίπτωση που η πολιτική του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα ξεφύγει από τον έλεγχο».

«Η ασθενής ανάπτυξη δεν θα δίνει αυτόματα το δικαίωμα στην Ελλάδα να μειώσει τις πληρωμές της για την εξυπηρέτηση του χρέους της» ξεκαθαρίζεται σε άλλο σημείο αναφερόμενο στη γαλλική πρόταση που συνδέει την ελάφρυνση χρέους με τον ρυθμό ανάπτυξης.

Ερωτηθείσα να σχολιάσει το δημοσίευμα της Handelsblatt σύμφωνα με το οποίο το Βερολίνο παραμένει αντίθετο σε μια ελάφρυνση χρέους χωρίς αυστηρούς όρους, η εκπρόσωπος του Σολτς διαμήνυσε ότι «δεν έχουν ληφθεί αποφάσεις, δεν υπάρχει κάτι προκαθορισμένο στα ερωτήματα αυτά».

Οι συζητήσεις για την ελάφρυνση του χρέους θα συνεχιστούν και η Γερμανία ελπίζει πως η απόφαση μπορεί να ληφθεί έγκαιρα πριν από την λήξη του τρίτου προγράμματος διάσωσης της Ελλάδας, ανέφερε η ίδια. «Η απόφαση θα χρειαστεί σίγουρα μερικές ακόμα εβδομάδες» τόνισε.

Keywords
Τυχαία Θέματα