Ιράν: Υπογράφει νέο συμβόλαιο $5 δισ. με την Total

Την υπογραφή νέου συμβολαίου με τη γαλλική Total και την κινεζική CNPC, ετοιμάζει για τη Δευτέρα το Ιράν. Η συμφωνία αφορά το μεγάλο κοίτασμα φυσικού αερίου στο South Pars. Αυτή, όπως μεταδίδει το Reuters, θα είναι η πρώτη μεγάλη δυτική ενεργειακή επένδυση της Δύσης, μετά την άρση των κυρώσεων που επιβλήθηκαν στην Τεχεράνη, αναφέρει στο πρακτορείο Ιρανός αξιωματούχος του υπουργείου Πετρελαίου.

Η

Total έχει μερίδιο 50,1% στο έργο του South Pars, ενώ η κινεζική κρατική εταιρεία China National Petroleum Corporation oκατέχει το 30%. Το υπόλοιπο 19,9% κατέχει η ιρανική Petropars.

Το κοίτασμα αρχικά αναπτύχθηκε τη δεκαετία του '90, ενώ η Total ήταν μια από τους μεγαλύτερους επενδυτές στο Ιράν μέχρι και την επιβολή των διεθνών κυρώσεων το 2006, μετά από υπόνοιες ότι η Τεχεράνη αναπτύσσει πυρηνικά όπλα.

Τώρα η Total αποφάσισε να επιστρέψει στο South Pars, με την υπογραφή του IPC (Iranian Petroleum Contract). Το πρότζεκτ αναμένεται να κοστίσει περί τα 5 δισ. δολ.

Το Ιράν που αποτελεί τον τρίτο μεγαλύτερο παραγωγό πετρελαίου του ΟΠΕΚ, ευελπιστεί ότι τα νέα συμβόλαια IPC θα προσελκύσουν ξένες εταιρείες και θα δώσουν ώθηση στην παραγωγή πετρελαίου και φ/α μετά από αρκετά χρόνια πιέσεων στις επενδύσεις.

Keywords
Τυχαία Θέματα