Ιράν: Επενδύσεις αξίας 50 δισ. δολαρίων αναμένει ο κεντρικός τραπεζίτης Seif

Η άρση των κυρώσεων του Ιράν μπορεί να εκτοξεύσει τις ξένες επενδύσεις στη χώρα κατά 50 δισ. δολάρια το χρόνο, σύμφωνα με τον κεντρικό τραπεζίτη της.

"Η χώρα μας μπορεί να απορροφήσει πολλές ξένες επενδύσεις, εάν αναλογιστεί κανείς τις ικανότητές μας", ανέφερε ο Valiollah Seif σε συνέντευξή του την Τετάρτη στην Τεχεράνη. "Πιστεύω πως τουλάχιστον 50 δισ. δολάρια επενδύσεων το χρόνο δεν είναι κάτι το απίθανο", συμπλήρωσε.

Το τέλος του αποκλεισμού του Ιράν έχει ήδη ανανήψει το επενδυτικό ενδιαφέρον

σε μία οικονομία αξίας 400 δισ. δολαρίων, με ένα από τα μεγαλύτερα αποθέματα ορυκτών καυσίμων στον κόσμο. Είναι, επίσης, σχετικά ανέγγιχτη πηγή λόγω του στάτους της χώρας ως παρία της διεθνούς κοινότητας εδώ και δέκα χρόνια. Παρόλα αυτά, μερικοί αναλυτές προειδοποιούν πως η αδιαφανής πολιτική και τα πολιτικά στίγματα μπορεί να φοβίσουν αρκετές εταιρείες.

Το Ιράν έχει ήδη συγκεντρώσει κάποια από τα κέρδη της εφαρμογής της περσινής συμφωνίας για τα πυρηνικά. Περίπου 32 δισ. πετρελαϊκών κερδών τα οποία είχαν "παγώσει" στο εξωτερικό τώρα είναι και πάλι στα χέρια των ιδιοκτητών τους και μάλλον θα χρησιμοποιηθούν για να αγοραστούν εμπορεύματα, σύμφωνα με τον Seif.

H πιθανότητα περαιτέρω προσφοράς πετρελαίου στις παγκόσμιες αγορές έχει πιέσει τις τιμές του πετρελαίου σε συνεχόμενη πτώση και, σύμφωνα με τον Seif, ο ίδιος υπολογίζει πως η οικονομική ανάπτυξη του Ιράν για το χρόνο που τελειώνει τον Μάρτιο του 2016, θα περιοριστεί υπό του 3%. Παρόλα αυτά, υπογράμμισε πως η ανάπτυξη αυτή θα επιταχυνθεί μεταξύ 5% και 6% τον επόμενο χρόνο.

Keywords
Τυχαία Θέματα