Ιράν: Εντυπωσιακή επανεκλογή του μετριοπαθούς Χασάν Ρουχανί

Μ’ ένα εντυπωσιακό ποσοστό που έφθασε το 57% των ψήφων ο μετριοπαθής Πρόεδρος του Ιράν Χασάν Ρουχανί κατάφερε να κλειδώσει την επανεκλογή του απ' τον α' γύρο των προεδρικών εκλογών στη χώρα. Πρόκειται για θρίαμβο, που σύμφωνα με διεθνείς αναλυτές αναδεικνύει τη στήριξη προς την πολιτική ανοίγματος του Ιράν προς τη διεθνή Κοινότητα και τη συμφωνία που είχε πετύχει για το πυρηνικό πρόγραμμα της χώρας.

Όπως ανακοίνωσε ο υπ. Εσωτερικών του Ιράν Ραχμάν Φαζλί σε συνέντευξη Τύπου ο Ρουχανί έλαβε το 57% των ψήφων ενώ ο κύριος αντίπαλος του, ο Εμπραχίμ Ραϊσι ένας σκληρός συντηρητικός κληρικός και αγαπημένος του ανώτατρου θρησκευτικού ηγέτη της χώρας, Αλί Χαμενεϊ, έλαβε 38,5%. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία 41 εκατ. απ' τους 56 εκατ. εγγεγραμμένους ψηφοφόρους ψήφισαν.

Το αποτέλεσμα ενισχύει την πολιτική του Ρουχανί να ενισχύσει τους δεσμούς του Ιράν με την παγκόσμια οικονομία. Ωστόσο το εύρος της επιτυχίας του θα εξαρτηθεί απ' τη συνεργασία που θα έχει με το συντηρητικό καθεστώς της χώρας υπό τον Χαμενεϊ, ο οποίος υποστήριζε ανοικτά τον Ραϊσι στις εκλογές. Επίσης θα εξαρτηθεί απ' τις ενέργειες του Αμερικανού Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος σήμερα έφθασε στη Σ. Αραβία για συνομιλίες που θα επικεντρωθούν στον περιορισμό της επιρροής του Ιράν στην ευρύτερη περιοχή.

Ο 68χρονος Ρουχανί κλείδωσε τη νίκη του έπειτα από μία γλυκόπικρη καμπάνια που ανέδειξε και το βαθύ διχασμό της ιρανικής κοινωνίας. Οι δημοσκοπήσεις πριν τις εκλογές έδειχναν ότι ο μετριοπαθής κληρικός είχε ευρύτερη απήχηση στα αστικά κέντρα, όπου οι Ιρανοί υποστήριξαν τις προσπάθειες του για περισσότερες κοινωνικές ελευθερίες και την προσπάθεια του να χαλαρώσουν οι διεθνείς οικονομικές κυρώσεις μέσα από μία συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα της χώρας.

Από την άλλη ο Ραϊσι ήταν δημοφιλής στην εργατική Τάξη και στους φτωχούς που βασίζονταν στην κρατική στήριξη και οι οποίοι έχουν επωφεληθεί λιγότερο απ' τη συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του 2015. Μία νίκη του Ραϊσι, έλεγαν οι αναλυτές, θα οδηγούσε το Ιράν πίσω σε μία σκληρή γραμμή συντηρητισμού εχθρική προς τη Δύση.

Keywords
Τυχαία Θέματα