Ήπιες απώλειες στη Wall Street παρά τον «πόλεμο» δασμών

Με τον εμπορικό πόλεμο να επιστρέφει στο προσκήνιο εν μέσω "ανταλλαγής" δασμών μεταξύ ΗΠΑ-Κίνας, οι αμερικανικοί δείκτες υποχώρησαν την Παρασκευή, με σχετικά ήπιες ωστόσο απώλειες.

Ο Dow Jones έκλεισε με πτώση 0,34% ή 85 μονάδων στις 25.090, ο S&P κατέγραψε απώλειες 0,11% στις 2.779 μονάδες και ο Nasdaq κινήθηκε χαμηλότερα 0,19% στις 7.746 μονάδες.

Στην εβδομάδα, ο Dow Jones υποχώρησε 0,9%, ο S&P παρέμεινε σχεδόν αμετάβλητος και ο Nasdaq

ενισχύθηκε 1,3%.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε νωρίτερα, ο Ντόναλντ Τραμπ ανέφερε πως "οι δασμοί θα έχουν ύψος 25% και θα επιβληθούν σε Κινεζικά Προϊόντα αξίας $50 δισ", προειδοποιώντας ότι "οι ΗΠΑ θα επιβάλουν επιπρόσθετους δασμούς, αν η Κίνα προχωρήσει σε αντίμετρα".

Άμεση ήταν η αντίδραση του Πεκίνου, με το υπουργείο Εμπορίου να δηλώνει ότι θα επιβάλλει δασμούς αντίστοιχου μεγέθους σε αμερικανικά προϊόντα. «Οι ΗΠΑ αλλάζουν συνέχεια άποψη και τώρα ξεκίνησαν έναν εμπορικό πόλεμο» υπογραμμίζει το κινεζικό υπουργείο.

Στο μεταξύ, μικρή πτώση σημείωσε η βιομηχανική παραγωγή το Μάιο στις ΗΠΑ, διολισθαίνοντας κατά 0,1%, μετά από άνοδο 0,9% τον Απρίλιο. Οι αναλυτές προέβλεπαν άνοδο κατά 0,2%.

Στον αντίποδα, ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης του Πανεπιστημίου του Μίτσιγκαν ενισχύθηκε στις 99,3 μονάδες τον Ιούνιο, από 98 μονάδες τον προηγούμενο μήνα. Οι αναλυτές προέβλεπαν ότι θα ενισχυθεί στις 98,5 μονάδες.

Δείκτες

Σήμερα, στον βιομηχανικό δείκτη, τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι μετοχές των Procter & Gamble (+1,8%) και Nike (+1,6%) ενώ τη μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν οι Caterpillar (-2,1%) και Chevron (-2%).

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου WTI «βούλιαξε» 2,7% στα 65,06 δολάρια ανά βαρέλι και η τιμή του χρυσού υποχώρησε σε χαμηλό έτους σημειώνοντας πτώση 2,3% στα 1.278 δολ./oz.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο κινήθηκε χαμηλότερα 0,4% έναντι του ευρώ στο 1,1611 από 1,1569 την Πέμπτη.

Στην αγορά ομολόγων η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς σημείωσε πτώση μίας μονάδας βάσης στο 2,92%.

Keywords
Τυχαία Θέματα