Ήπια κέρδη στις ευρωαγορές με ώθηση εξ Αμερικής

Σε θετικό έδαφος έκλεισαν τα περισσότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, μπαίνοντας με το «δεξί» στο Νοέμβρη, αν και τα κέρδη ήταν σχετικά ήπια.

Η αγορά προέρχεται από έναν πολύ δύσκολο Οκτώβριο (με σωρευμένες απώλειες σχεδόν 6%), και ώθηση σήμερα έδωσε το θετικό κλίμα εξ Αμερικής, όπου η Wall Street αυτήν την ώρα ενισχύεται πάνω από 1%, ενώ οι επενδυτές έχουν στραμμένο το βλέμμα τους στο μπαράζ εταιρικών ανακοινώσεων.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημείωσε άνοδο 0,41% κι έκλεισε στις 363,08 μονάδες, με τους περισσότερους κλάδους να βρίσκονται σε

θετικό έδαφος.

Στη Φρανκφούρτη ο DAX ενισχύθηκε κατά 0,18% κι έκλεισε στις 11.468,54 μονάδες, ο CAC 40 στο Παρίσι σημείωσε πτώση 0,15% στις 5.085,78 μονάδες, ενώ ο FTSE MIB στο Μιλάνο έκλεισε με κέρδη 0,71% στις 19.185,14 μονάδες.

Παρά το γεγονός ότι το ιταλικό αδιέξοδο και η αντιπαράθεση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τον προϋπολογισμό του 2019 παραμένουν, καθώς κανείς εκ των βασικών παικτών δεν φαίνεται διατεθειμένος να μετακινηθεί από τις θέσεις που έχει διατυπώσει έως σήμερα, οι ιταλικές μετοχές ενισχύθηκαν, ενώ θετικό είναι το κλίμα και στην αγορά ιταλικών ομολόγων.

Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου της Ιταλίας υποχώρησε σήμερα στο 3,37%, από 3,43% χθες.
Χαρακτηριστική ήταν η σημερινή συνέντευξη του Ιταλού πρωθυπουργού, Giuseppe Conte, στην «Corriere della Sera», όπου εν ολίγοις διαμηνύει πως ο στόχος για το έλλειμμα δεν πρόκειται να αλλάξει διότι αυτός είναι ο σωστός.

Στο επίκεντρο της επενδυτικής κοινότητας βρέθηκαν οι ιταλικές τράπεζες, εν όψει και της αυριανής ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων των ευρωπαϊκών stress tests από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ).

Στο Λονδίνο ο FTSE 100 υποχώρησε κατά 0,19% στις 7.114,66 μονάδες, δεχόμενος πιέσεις και από την ισχυρή στερλίνα, που ενισχύθηκε εν μέσω αισιοδοξίας για το Brexit που προκάλεσαν τα δημοσιεύματα για μια συμφωνία της Βρετανίας με τις Βρυξέλλες για τις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες.

Σύμφωνα με τους «Times» του Λονδίνου, ΕΕ και Βρετανία έχουν καταλήξει σε συμφωνία για την πρόσβαση των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών της Βρετανίας στις ευρωπαϊκές αγορές μετά το Brexit.

Ωστόσο, o εκπρόσωπος της Βρετανίδας πρωθυπουργού, Theresa May, χαρακτήρισε εικασίες τα δημοσιεύματα, ενώ ο επικεφαλής διαπραγματευτής της ΕΕ, Michel Barnier, χαρακτήρισε παραπλανητικό το δημοσίευμα των «Times», τονίζοντας πως η ΕΕ μπορεί αυτόνομα να αναγνωρίσει ή να απορρίψει την ύπαρξη ισοδυναμίας μεταξύ ορισμένων χρηματοοικονομικών υπηρεσιών.

Εν τω μεταξύ, η Τράπεζα της Αγγλίας (ΒοΕ) διατήρησε σήμερα αμετάβλητο, στο 0,75%, το βασικό της επιτόκιο, καθώς και το πρόγραμμα αγοράς κρατικών ομολόγων στις 435 δισ. στερλίνες.

Η ΒοΕ σημείωσε ότι το Brexit επιφέρει πλήγμα στις επενδύσεις, ενώ προειδοποίησε ότι αναμένει μηδενική ανάπτυξη για τη βρετανική οικονομία το 2018, ενώ υποβάθμισε τις εκτιμήσεις για το 2019 στο 1,7%.

Ο ευρωπαϊκός τηλεπικοινωνιακός κλάδος «ηγήθηκε» της σημερινής ανόδου, στον απόηχο ισχυρών εταιρικών αποτελεσμάτων.

Η μετοχή της BT έκλεισε με άλμα 8,6%, καθώς η εταιρεία προέβη σε αναβάθμιση των προβλέψεών της.

Η μετοχή της ING σημείωσε άνοδο 5,7%, αφού η μεγαλύτερη ολλανδική τράπεζα ανακοίνωσε κέρδη καλύτερα των αναμενόμενων, στα 776 εκατ. ευρώ, ενώ η ASM International κατέγραψε άλμα 10,8%, μετά την ανακοίνωση ενθαρρυντικών προβλέψεων.

Στον αντίποδα, πτώση 2,1% σημείωσε η μετοχή της Credit Suisse, καθώς τα καθαρά κέρδη τρίτου τριμήνου ήταν χαμηλότερα των προσδοκιών.

Πτώση άνω του 3% καταγράφει η μετοχή της Royal Dutch Shell, παρά τη σημαντική αύξηση που εμφάνισαν τα κέρδη της στο γ’ τρίμηνο.

Keywords
Τυχαία Θέματα