Ήπια «ανακούφιση» στα ιταλικά ομόλογα μετά τις δηλώσεις Σαλβίνι

Ελαφρώς καλύτερη είναι σήμερα η εικόνα στην αγορά ιταλικών ομολόγων, καθώς μέλη της ιταλικής κυβέρνησης προσπάθησαν να καθησυχάσουν τις αγορές σχετικά με τα σχέδια οικονομικής πολιτικής τους.

Η απόδοση του 10ετούς ιταλικού ομολόγου σημειώνει πτώση 5 μονάδων βάσης, στο 3,18%.

Η απόδοση του 2ετούς ομολόγου υποχωρεί κατά 8,2 μ.β. στο 1,40%, ενώ νωρίτερα είχε «αγγίξει» προσωρινά το υψηλό τριών μηνών του 1,51%, στον απόηχο απογοητευτικών στοιχείων για την ιταλική μεταποίηση, που έδειξαν μια σημαντική επιβράδυνση του δείκτη στο 50,1, πολύ κοντά στο όριο των 50 μονάδων που διαχωρίζουν την

ανάπτυξη από τη συρρίκνωση της δραστηριότητας.

Ο υπουργός Εσωτερικών της Ιταλίας, Ματέο Σαλβίνι, διαβεβαίωσε σήμερα ότι η χώρα θα σεβαστεί τους δημοσιονομικούς κανόνες.

«Δεν θα ξεπεράσουμε το 3% στη σχέση ελλείμματος-ΑΕΠ.

Θα φτάσουμε πολύ κοντά, αλλά με γλυκύτητα, όπως εμείς της Λέγκα ξέρουμε να κάνουμε», υπογράμμισε ο Σαλβίνι, λίγο μετά τις δηλώσεις του αναπληρωτή πρωθυπουργού, Λουίτζι ντι Μάτζιο, ο οποίος είχε αναφέρει πως η κυβέρνηση της Ιταλίας θα κάνει μια «ιστορική επιλογή» μεταξύ των αναγκών των πολιτών και των οίκων αξιολόγησης, αναφερόμενος στην πρόσφατη υποβάθμιση σε αρνητικό από σταθερό το outlook της ιταλικής οικονομίας από τον οίκο Fitch.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Οικονομικών της Ιταλίας, Τζιοβάνι Τρία, επεσήμανε ότι «η Ιταλία δεν είναι εύθραυστη, δεν είναι ο ασθενής της Ευρώπης».

«Η κυβέρνηση έχει πει πολλές φορές ότι οι μεταρρυθμίσεις θα συνεχιστούν στην κατεύθυνση της εξισορρόπησης των δημόσιων δαπανών και ότι στα τέλη του μήνα, όταν αυτή η υπόσχεση θα έχει γίνει γεγονός, με την κατάθεση του προϋπολογισμού, το spread θα μειωθεί», ανέφερε σε δηλώσεις του στην εφημερίδα «La Repubblica» ο Τρία.

Keywords
Τυχαία Θέματα