ΗΠΑ: Ο Τραμπ ανακοίνωσε δασμούς ως και 100% στα εισαγόμενα drones
Ο Ντόναλντ Τραμπ υπέγραψε την Πέμπτη προεδρική διακήρυξη για την επιβολή δασμών έως και 100% σε εισαγόμενα μη επανδρωμένα εναέρια συστήματα (drones) και εξαρτήματά τους, έναν κλάδο στον οποίο κυριαρχεί η Κίνα. Ο Αμερικανός Πρόεδρος επικαλέστηκε λόγους «εθνικής ασφάλειας», υποστηρίζοντας ότι η μεγάλη εξάρτηση των ΗΠΑ από ξένους προμηθευτές δημιουργεί σοβαρές στρατηγικές και τεχνολογικές ευπάθειες.
Η απόφαση βασίζεται σε έρευνα του υπουργείου Εμπορίου, βάσει του άρθρου 232 του Trade Expansion Act
Από τις 3 Σεπτεμβρίου 2026 θα επιβληθεί δασμός 100% στα drones με μέγιστο βάρος απογείωσης άνω των 25 κιλών, σε μη επανδρωμένα συστήματα που ενσωματώνουν θερμικές κάμερες, σε σταθμούς σύνδεσης και ελέγχου drones, καθώς και σε ορισμένα κρίσιμα εξαρτήματα.
Για drones βάρους έως 25 κιλών ο δασμός θα ανέρχεται στο 25%.
Δασμός 25% προβλέπεται επίσης για συγκεκριμένα εξαρτήματα, αλλά θα τεθεί σε ισχύ έπειτα από μεταβατική περίοδο 180 ημερών, στις 9 Φεβρουαρίου 2027, ώστε να δοθεί χρόνος για την ενίσχυση της εγχώριας παραγωγής.
Εξαιρέσεις προβλέπονται για ορισμένους εμπορικούς εταίρους. Για προϊόντα από την Ευρωπαϊκή Ένωση, την Ιαπωνία, τη Νότια Κορέα, την Ταϊβάν, την Ελβετία και το Λιχτενστάιν ο συνολικός δασμός δεν θα ξεπερνά το 15%, ενώ για τη Βρετανία το ανώτατο όριο θα είναι 10%, εφόσον πληρούνται συγκεκριμένες προϋποθέσεις για την προέλευση των κρίσιμων εξαρτημάτων και της τεχνολογίας.
Οι φόβοι για την εθνική ασφάλειαΣτην έκθεση του υπουργείου Εμπορίου επισημαίνεται ότι τα drones αποτελούν πλέον κρίσιμη τεχνολογία στον σύγχρονο πόλεμο, καθώς χαμηλού κόστους συστήματα μπορούν να προκαλέσουν σημαντικές ζημιές σε πολύ ακριβότερα οπλικά συστήματα και υποδομές.
Παράλληλα, χρησιμοποιούνται από αμερικανικές υπηρεσίες για επιτήρηση, αστυνόμευση, επιστημονική έρευνα, χαρτογράφηση, προστασία κρίσιμων υποδομών, αντιμετώπιση καταστροφών και επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης, αλλά και από ιδιωτικές εταιρείες σε γεωργία, τηλεπικοινωνίες, ενέργεια, κατασκευές και μεταφορές.
Η αμερικανική κυβέρνηση υποστηρίζει ότι ακόμη και drones που κατασκευάζονται στις ΗΠΑ εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από εισαγόμενα κρίσιμα εξαρτήματα, όπως κινητήρες, συστήματα ηλεκτρονικού ελέγχου ταχύτητας, μπαταρίες ιόντων λιθίου και σταθμούς σύνδεσης.
Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται και στους κινδύνους κυβερνοασφάλειας, καθώς λογισμικό ορισμένων ξένων συστημάτων μπορεί να μεταδίδει δεδομένα πίσω στον κατασκευαστή και, δυνητικά, να επιτρέψει την εκμετάλλευσή τους από ξένες κυβερνήσεις.
Κίνητρα για παραγωγή στις ΗΠΑΗ κυβέρνηση Τραμπ εκτιμά ότι η σημερινή αμερικανική βιομηχανία δεν διαθέτει ακόμη την παραγωγική δυνατότητα για να καλύψει με ασφάλεια τις ανάγκες της χώρας, ιδιαίτερα σε περίπτωση πολέμου ή απότομης αύξησης της ζήτησης.
Για τον λόγο αυτό δημιουργείται πρόγραμμα κινήτρων για εταιρείες που δεσμεύονται να κατασκευάσουν, να επεκτείνουν ή να αναβαθμίσουν εγκαταστάσεις παραγωγής drones και εξαρτημάτων στις ΗΠΑ, με την έναρξη των έργων να πρέπει να γίνει πριν από τις 20 Ιανουαρίου 2029.
Οι εταιρείες των οποίων τα σχέδια εγκρίνονται θα μπορούν, όσο κατασκευάζουν τις νέες μονάδες, να εισάγουν συγκεκριμένα προϊόντα και αναγκαίο παραγωγικό εξοπλισμό χωρίς τους νέους δασμούς.
Ο υπουργός Εμπορίου αποκτά επίσης τη δυνατότητα να προσθέτει στο μέλλον και άλλα εξαρτήματα drones στο καθεστώς των δασμών, εφόσον κρίνει ότι οι εισαγωγές τους δημιουργούν νέους κινδύνους για την εθνική ασφάλεια.
Διαβάστε ακόμη
Φοροδιαφυγή: 320.000 καταγγελίες στην ΑΑΔΕ – Σε ποιες περιοχές εντοπίζεται το «σαφάρι»
Νιτσιάκος: Με τζίρο 570 εκατ. ευρώ και επενδυτικό άλμα περνά στην εποχή της MHP
Πλειστηριασμοί: Πώς ένα Αστυνομικό Τμήμα της Αττικής οδεύει στο ηλεκτρονικό σφυρί (pics)
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφθείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Οικονομία
- Στα «σκαριά» ο Γ’ Παγκόσμιος Πόλεμος
- Applied Materials: Εσοδα-ρεκόρ με «καύσιμο» την AI – Αλμα 43% στα κέρδη
- Τρία χρόνια περισσότερη δουλειά για τους Ελληνες σε μια δεκαετία
- Χρηματιστήριο: Επιστροφή στον τόπο του «εγκλήματος» για την Πλαστικά Θράκης
- Η κλιματική κρίση χτυπά πρώτα τα παιδιά – Τι δείχνουν τα στοιχεία για την Ευρώπη
- Γιατί ο Τσίπρας δεν θέλει αντιπαράθεση με την αντιπολίτευση
- Παρά την είσοδο της Meridiam, η κυπριακή κυβέρνηση επιμένει για τον GSI
- Χέγκσεθ: Οι ΗΠΑ σχεδιάζουν χερσαίες επιχειρήσεις στη Λατ. Αμερική κατά των ναρκωτικών
- Σε κλοιό θυελλωδών ανέμων η χώρα: Ακραίος κίνδυνος πυρκαγιάς για 5 περιοχές
- Καιρός: Βόρειοι άνεμοι 8 και τοπικά 9 μποφόρ στο Αιγαίο
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις New Money
- Applied Materials: Εσοδα-ρεκόρ με «καύσιμο» την AI – Αλμα 43% στα κέρδη
- Η κλιματική κρίση χτυπά πρώτα τα παιδιά – Τι δείχνουν τα στοιχεία για την Ευρώπη
- Τι χάνουμε όταν λέμε τα προβλήματά μας στην τεχνητή νοημοσύνη και όχι στους συντρόφους και στους φίλους μας
- Δασμοί Τραμπ: Δικαστική νίκη για την κατάργηση του «de minimis» στα προϊόντα χαμηλής αξίας
- Γουόρεν Μπάφετ: «Εργαστείτε για αυτόν που θαυμάζετε περισσότερο»
- ΗΠΑ: Απειλούν το Ιράν με «πρωτοφανή οικονομική απομόνωση» – Στόχος η συγκράτηση των τιμών του πετρελαίου (pic)
- Δεκαήμερη απεργία εφοριακών με αποχή από τους ελέγχους της Επιχείρησης «Θέρος 2026»
- Σίβηρη Χαλκιδικής: Μάχη της Πυροσβεστικής με διάσπαρτες εστίες – 481 άνθρωποι μεταφέρθηκαν σε ασφαλή σημεία από παραλία (vid+tweet)
- ΗΠΑ: Ο Τραμπ ανακοίνωσε δασμούς ως και 100% στα εισαγόμενα drones
- GSI: Το road map μετά την είσοδο των Γάλλων της Meridiam – Οι εκκρεμότητες σε Κύπρο και Ισραήλ
- Τελευταία Νέα New Money
- ΗΠΑ: Ο Τραμπ ανακοίνωσε δασμούς ως και 100% στα εισαγόμενα drones
- ΗΠΑ: Απειλούν το Ιράν με «πρωτοφανή οικονομική απομόνωση» – Στόχος η συγκράτηση των τιμών του πετρελαίου (pic)
- Eurolife FFH: Ολοκληρώνεται το deal των 813 εκατ. ευρώ με τη Eurobank
- Λιμάνια: Γενικό απαγορευτικό από Ραφήνα και Λαύριο λόγω θυελλωδών ανέμων – Ακυρώθηκε δρομολόγιο από Πειραιά (χάρτες)
- Δεκαήμερη απεργία εφοριακών με αποχή από τους ελέγχους της Επιχείρησης «Θέρος 2026»
- GSI: Το road map μετά την είσοδο των Γάλλων της Meridiam – Οι εκκρεμότητες σε Κύπρο και Ισραήλ
- Σίβηρη Χαλκιδικής: Μάχη της Πυροσβεστικής με διάσπαρτες εστίες – 481 άνθρωποι μεταφέρθηκαν σε ασφαλή σημεία από παραλία (vid+tweet)
- Η κλιματική κρίση χτυπά πρώτα τα παιδιά – Τι δείχνουν τα στοιχεία για την Ευρώπη
- Τι χάνουμε όταν λέμε τα προβλήματά μας στην τεχνητή νοημοσύνη και όχι στους συντρόφους και στους φίλους μας
- Applied Materials: Εσοδα-ρεκόρ με «καύσιμο» την AI – Αλμα 43% στα κέρδη
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Οικονομία
- Τράπεζα της Ιαπωνίας: Προ των πυλών η αύξηση των επιτοκίων
- Advanced Micro Devices: Άντλησε $4,75 δισ. στη μεγαλύτερη έκδοση ομολόγων στην ιστορία της
- Βρετανία: Εκτροχιασμός τρένου, δυο σοβαρά τραυματίες
- Σταδιακή κατάργηση άμεσων ενισχύσεων αποκλειστικά βάσει έκτασης σε προτάσεις για μια βιώσιμη νέα ΚΑΠ
- Ένεση ρευστότητας 160 εκατ. ευρώ μέσω του αγροτικού ΤΕΠΙΧ το φθινόπωρο έρχονται ανακοινώσεις στη ΔΕΘ
- Χωρίς συμβιβασμούς τα John Deere 5EN δίνουν μεγάλες αποδόσεις ακόμα και με μικρές διαστάσεις
- Οι οικονομικές εφημερίδες 14/8/2026
- Dotsoft: Ενίσχυση συμμετοχής της σε διεθνή έργα ιδιωτικού τομέα
- Καιρός: Θυελλώδεις άνεμοι έως 9 μποφόρ στο Αιγαίο – Αισθητή πτώση της θερμοκρασίας, καταιγίδες στα βόρεια
- Κίνα: Κινήσεις της κεντρικής τράπεζας για την ενίσχυση της ρευστότητας του τραπεζικού συστήματος



