ΗΠΑ: Έρευνα για πρακτικές ντάμπινγκ από κατασκευαστές στην Ελλάδα

Έρευνα για πρακτικές «ντάμπινγκ» από κατασκευαστές σωλήνων για αγωγούς σε πέντε χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, ξεκίνησαν οι Ηνωμένες Πολιτείες.

Όπως μεταδίδει το Reuters, το υπ. Εμπορίου ανακοίνωσε ότι ξεκινάει έρευνα για το κατά πόσο οι κατασκευαστές σε Καναδά, Κίνα, Ελλάδα, Ινδία, Ν. Κορέα

και Τουρκία προχωρούν σε εξαγωγές σωλήνων μεγάλου διαμετρήματος στην αμερικάνικη αγορά ή δέχονται αθέμιτη επιδότηση από τις κυβερνήσεις τους.

Τα πρώτα αποτελέσματα αναμένονται στις 5 Μαρτίου κι αν διαπιστωθούν παραβάσεις η αμερικανική κυβέρνηση θα προχωρήσει σε βαθύτερη έρευνα.

Η έρευνα αφορά αγωγούς από ανθρακούχο χάλυβα και κραματοποιημένο χάλυβα με διάμετρο μεγαλύτερη από 16 ίντσες (406,4 χιλιοστά). Οι αγωγοί χρησιμοποιούνται κυρίως για την μεταφορά αργού πετρελαίου και φυσικού αερίου, σημείωσε το υπουργείο.

Η έρευνα γίνεται στο πλαίσιο των προσπαθειών της κυβέρνησης Τραμπ να προστατεύσει τους Αμερικανούς παραγωγούς στη διεθνή αγορά, όπως ανέφερε ο υπ. Εμπορίου, Γουίλμπουρ Ρος. Μάλιστα, ο ίδιος ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε την Τρίτη πως εξετάζει μια σειρά επιλογών, όπως η επιβολή δασμών ή ποσοστώσεων, για την αντιμετώπιση των εισαγωγών αλουμινίου και χάλυβα.

«Αυτό για το οποίο μιλάμε είναι δασμοί ή ποσοστώσεις. Μια επιλογή θα ήταν η επιβολή δασμών. Αν κάνουν ντάμπινγκ χάλυβα, θα πληρώσουν δασμούς, σημαντικούς δασμούς, που σημαίνει ότι οι ΗΠΑ θα κέρδιζαν πολλά χρήματα» υπογράμμισε ο ίδιος σύμφωνα με το Reuters.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του υπουργείου, οι αμερικανικές εισαγωγές σωλήνων από την Ελλάδα το 2016 ανήλθαν σε 70 εκατ. δολάρια, από τον Καναδά σε 66 εκατ. δολάρια, από την Κίνα σε 139 εκατ. δολάρια, από την Ινδία σε 26 εκατ. δολάρια, από την Ν. Κορέα σε 150,3 εκατ. δολάρια και από την Τουρκία σε 116,1 εκατ. δολάρια.

Keywords
Τυχαία Θέματα