ΗΠΑ - Τουρκία: Σχέσεις οργής με φόντο την τύχη του πάστορα Μπράνσον

Η τελευταία κίνηση του Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ κατά της Τουρκίας έχει χειροτερέψει μια ήδη κακή σχέση, αυξάνοντας τον κίνδυνο που των Η.Π.Α. Να μείνουν χωρίς έναν μακροπρόθεσμο σύμμαχο στη Μέση Ανατολή.

Η απόφαση του Τραμπ την Παρασκευή να διπλασιάσει τους δασμούς στον τουρκικό χάλυβα και το αλουμίνιο θα μπορούσε να βυθίσει την τουρκική οικονομία και να οδηγήσει τον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στη «λύση» της Ρωσίας. Θα μπορούσε επίσης να απειλήσει τα στρατηγικά συμφέροντα των ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένης της στρατιωτικής βάσης στην Incirlik, ενός σημαντικού χώρου στην καταπολέμηση της ισλαμικής τρομοκρατίας.

Ο Ερντογάν βεβαίωσε με συνέντευξή του στους New York Times, ότι οι αμερικανικές αυτές αποφάσεις δεν θα επηρεάσουν τις τουρκικές ενέργειες, λέγοντας ότι οι μονομερείς ενέργειες του Τραμπ υπονομεύουν μόνο τα αμερικανικά συμφέροντα ασφαλείας.

«Πριν να είναι αργά, η Ουάσινγκτον πρέπει να εγκαταλείψει την λανθασμένη αντίληψη ότι η σχέση μας μπορεί να είναι ασύμμετρη και να αποδεχτεί ότι η Τουρκία έχει εναλλακτικές», έγραψε ο Ερντογάν. «Η αποτυχία αναστροφής αυτής της τάσης της μονομερούς πρακτικής και ασέβειας θα απαιτήσει να αρχίσουμε να αναζητούμε νέους φίλους και συμμάχους», προειδοποιεί ο Τούρκος πρόεδρος.

Οι δυνητικές συνέπειες έχουν προκαλέσει αλλεπάλληλες συζητήσεις στο εσωτερικό της διοίκησης του Τραμπ, σύμφωνα με αξιωματούχο. Ορισμένοι φοβούνται τις συνέπειες της απομάκρυνσης από την Τουρκία, ενώ άλλοι λένε ότι η στρατηγική σημασία της χώρας έχει μειωθεί και η επίθεση αυτή στον Ερντογάν θα φέρει άσχημα αποτελέσματα, δήλωσε αξιωματούχος, ο οποίος ζήτησε ανωνυμία.

"Η διοίκηση φαίνεται να είναι διατεθειμένη να αποδεχθεί ένα σενάριο κατά το οποίο η Τουρκία - καθώς η οικονομική κρίση κλιμακώνεται και η εθνικιστική ρητορική που ακούσαμε να βγαίνει από τον Ερντογάν κλιμακώνεται - δεν είναι πλέον στρατηγικός σύμμαχος", δήλωσε ο Jacob Funk Kirkegaard, ανώτερος συνεργάτης στο Ινστιτούτο Διεθνών Οικονομικών του Peterson.

"Αν και η περίπτωση του πάστορα Μπράνσον είναι η πιο ορατή από τις διμερείς ενέργειες, οι εντάσεις στη σχέση ΗΠΑ-Τουρκίας είναι πολλαπλές και συσσωρεύονται για χρόνια", δήλωσε ο Michael Singh, διευθύνων σύμβουλος του Ινστιτούτου για την Εγγύς Ανατολή της Ουάσινγκτον.

Η κυβέρνηση του Ερντογάν έπραξε λανθασμένα τον περασμένο μήνα, όταν έβαλε τον Μπράνσον υπό κατ 'οίκον περιορισμό, αντί να τον απελευθερώσει εντελώς, σύμφωνα με αξιωματούχο της κυβέρνησης, ο οποίος δήλωσε ότι ο πρόεδρος αισθάνθηκε προσωπικά προδομένος. Ένας άλλος αξιωματούχος των ΗΠΑ χαρακτήρισε την διάθεση της Ουάσινγκτον για την Τουρκία την εποχή εκείνη ως δηλητηριώδη, λέγοντας ότι η κυβέρνηση έχει αποδείξει ότι δεν ανησυχεί για την καταστροφή σχέσεων.

«Αν οι ΗΠΑ μας γυρίζουν την πλάτη τους... επιλέγοντας αντί ημών έναν πάστορα, συγγνώμη... συνεχίζουμε τον δρόμο μας με αποφασιστικά βήματα», είπε ο Ερντογάν ενώπιον ενός πλήθους υποστηρικτών του στην παραθαλάσσια πόλη Ριζούντα της Μαύρης Θάλασσας.

«Η αντιμετώπιση από την Αμερική του στρατηγικού της εταίρου μας ενόχλησε, μας αναστάτωσε», σημείωσε νωρίτερα ο Τούρκος πρόεδρος.

"Η ισορροπία ισχύος είναι ασύμμετρη και εντελώς ευνοϊκή ως προς τις ΗΠΑ", δήλωσε ο Stein. "Δεν υπάρχουν προστατευτικές ράγες στην κλιμάκωση από την πλευρά των Η.Π.Α. και εκεί οι Τούρκοι είναι που έχουν παρανοήσει το τι συμβαίνει".

Keywords
Τυχαία Θέματα