ΙΟΒΕ: Πτώση 5% των επενδύσεων στη βιομηχανία το 2016

Αύξηση των επενδυτικών δαπανών κατά 35,5% «βλέπει» το ΙΟΒΕ για το 2017 στον κλάδο της βιομηχανίας, παρά την πτώση 5% που εκτιμάται ότι καταγράφηκε φέτος, κόντρα στις προηγούμενες προβλέψεις που έκαναν λόγο για αύξηση 2,7%.

Σύμφωνα με την έρευνα επενδύσεων Οκτωβρίου - Νοεμβρίου του ΙΟΒΕ, την αύξηση θα «οδηγήσει» ο κλάδος τροφίμων, ποτών και καπνού (38%), κλάδος στον οποίο οι επενδύσεις το 2016 υποχώρησαν, σύμφωνα

με τις εκτιμήσεις του ΙΟΒΕ, κατά 15%.

Η μεγαλύτερη πτώση των επενδύσεων φέτος καταγράφηκε στον κλάδο Ένδυσης – Υπόδησης και στον κλάδο Μη Μεταλλικών Ορυκτών.

Αντίθετα, στην Κλωστοϋφαντουργία και τους λοιπούς βιομηχανικούς κλάδους (Διυλιστηρίων - Άνθρακα, Πλαστικών και Επίπλων), η επενδυτική δαπάνη το 2016 εκτιμάται ότι αυξήθηκε κατά 24% και κατά 7% αντίστοιχα.

Για το 2017, σύμφωνα με τη μελέτη, μεγάλη αύξηση των επενδύσεων αναμένεται να καταγραφεί, εκτός από τον κλάδο τροφίμων, ποτών και καπνού, στις λοιπές βιομηχανίες Διυλιστηρίων - Άνθρακα, Πλαστικών και Επίπλων (41%).

Στους υπόλοιπους κλάδους αναμένεται μείωση της επενδυτικής δαπάνης, η οποία φθάνει το 26% στον κλάδο της Κλωστοϋφαντουργίας. Στα Χημικά επίσης προβλέπεται μείωση στην επενδυτική δραστηριότητα το 2017 σε σχέση με το 2016 (-16%), όπως επίσης και στα Μη Μεταλλικά Ορυκτά, αλλά λιγότερο έντονη (-11%).

Keywords
Τυχαία Θέματα