Ιδιωτική ασφάλιση εφοριακών για να καλυφθούν νομικά!

Του Δημήτρη Μαρκόπουλου

Στα πρόθυρα νευρικής κρίσης και κυριολεκτικά στα όριά του βρίσκεται το φοροελεγκτικό σύστημα της χώρας λόγω της κρατικής αδιαφορίας. Ενώ, λοιπόν, η κυβέρνηση διαφημίζει τον αγώνα κατά της διαφθοράς και επικοινωνεί με κάθε ευκαιρία τις έρευνες στις λίστες της φοροδιαφυγής τύπου Μπόργιανς, Λουξεμβούργου, Λιχτενστάιν, σύμφωνα με όσα παρουσιάζει σήμερα το «business stories» και τα οποία καταγγέλλονται από εφοριακούς, οι αρμόδιοι ελεγκτές αυτών έχουν εγκαταλειφθεί στην τύχη τους.

Για

την ακρίβεια, λόγω της αδιαφορίας όλων εκείνων που δημοσίως κόπτονται για τη μάχη κατά της διαφθοράς και της φοροαποφυγής, οι μεγάλες πιέσεις που ασκούνται κατά τη διάρκεια του έργου των υπαλλήλων που ασχολούνται με τις ακανθώδεις αυτές υποθέσεις οδηγούν σε ένα νέο εντελώς φαινόμενο: ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες έχουν ξεκινήσει να συνάπτουν συμβόλαια νομικής προστασίας με υπαλλήλους του υπουργείου Οικονομικών. Κι αυτό διότι το Δημόσιο και η κυβέρνηση δεν έχουν μεριμνήσει ώστε να θωρακίσουν -παρά τα όσα λέγονται- τους ελεγκτές αυτούς. Πιο συγκεκριμένα, όπως δείχνουμε, γνωστή ασφαλιστική εταιρεία έκανε πρόσφατα ομαδικό ασφαλιστήριο σε εργαζομένους του υπουργείου Οικονομικών με αντικείμενο την προστασία και τη νομική τους κάλυψη. Στο πρόγραμμα αυτό ασφαλίζονται υπάλληλοι με εξαρτημένη σχέση εργασίας για περιπτώσεις όπως εργασιακές διαφορές, απολύσεις χωρίς αποζημιώσεις, απολύσεις χωρίς αιτία, διαφορές που προκύπτουν, δυσμενείς μεταθέσεις, παρακρατήσεις μισθών και γενικότερα οποιαδήποτε εμπλοκή προκύψει λόγω προβλημάτων στις υποθέσεις που ελέγχουν.

Ειδικότερα, η εν λόγω ασφαλιστική, καθώς και άλλες που έχουν βρει καινούριο πεδίο δράσης και παραγωγής ασφαλιστικών συμβολαίων, ξεκαθαρίζουν: «Είμαστε στο πλευρό των πελατών μας αναλαμβάνοντας τα έξοδα για την εξώδικη ή δικαστική ικανοποίηση των αξιώσεών τους στα πολιτικά και διοικητικά δικαστήρια με ποινική και νομική προστασία».
Με χαμηλά ως επί το πλείστον ασφάλιστρα (στην περίπτωση που παρουσιάζουμε είναι της τάξης των 51,80 ευρώ), αυτού του είδους τα συμβόλαια είναι πολύ δημοφιλή στη δημόσια διοίκηση διότι καμία πολιτική ηγεσία δεν εγγυάται πλέον την ασφάλεια των ελεγκτών.

Το ομαδικό ασφαλιστήριο σε εργαζομένους του υπουργείου Οικονομικών, που έκανε γνωστή ασφαλιστική εταιρεία με αντικείμενο την προστασία και τη νομική τους κάλυψη

Παραιτούνται

Οπως αναφέρει ο εκπρόσωπος του Συλλόγου Εφοριακών Υπαλλήλων Νομού Αττικής και Κυκλάδων Γιάννης Χαντζησαλάτας, «η απαίτησή μας για νομική κάλυψη και προστασία από την πλευρά της πολιτικής ηγεσίας είναι πάγια. Και αυτό διότι οργανωμένα συμφέροντα αντιστέκονται πραγματοποιώντας στοχευμένες επιθέσεις κατά των ελεγκτών. Δυστυχώς, ο Δημοσιοϋπαλληλικός Κώδικας δεν βοηθά όσους αδίκως κατηγορούνται από εκείνους που θίγουν με τους ελέγχους τους. Μια πάγια, λοιπόν, μέθοδος όσων ελέγχονται για μεγάλες υποθέσεις φοροδιαφυγής είναι να καταγγέλλουν ως επίορκους υπαλλήλους του υπουργείου Οικονομικών με στόχο να πιέσουν και να στρέψουν προς άλλη κατεύθυνση τις έρευνες. Επειδή, όμως, το Δημόσιο δεν παρέχει κανενός είδους νομική κάλυψη και παρά τις υποσχέσεις της κυβέρνησης, οι ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες βρήκαν παράθυρο για την κάλυψη αυτού του κενού».

Ηδη πληροφορίες αναφέρουν ότι εκατοντάδες είναι αυτού του τύπου τα ασφαλιστικά συμβόλαια εκ μέρους εφοριακών οι οποίοι φοβούνται την ποινικοποίηση της εργασίας τους, ενώ πάνω από πέντε ασφαλιστικές βρήκαν το νέο τους Ελ Ντοράντο. Κι αυτό διότι η πλειονότητα όσων ασκούν ελέγχους βρίσκεται αντιμέτωπη με νομικές απαιτήσεις από την πλευρά επιχειρηματιών που γνωρίζουν ότι μια απλή αγωγή από μεγάλα δικηγορικά γραφεία «αρκεί για να καμφθούν δημόσιοι υπάλληλοι που ζουν με 800 έως 1.200 ευρώ τον μήνα» όπως αναφέρει ο κ. Χαντζησαλάτας. Είναι δε τόσο αρνητικό είναι πλέον το κλίμα στους κόλπους των ελεγκτών, ώστε ήδη υπάρχει μεγάλο κύμα αποχωρήσεων και αιτημάτων αποχαρακτηρισμού υπαλλήλων του υπουργείου Οικονομικών από ελεγκτές. Κι αυτό διότι οκτώ στις δέκα περιπτώσεις ελεγκτών μεγάλων υποθέσεων βρίσκονται αντιμέτωποι με τέτοια προβλήματα.

*Αναδημοσίευση από το Business Stories της 11ης Ιουνίου

Keywords
Τυχαία Θέματα