Η υπόθεση ΔΕΠΑ θολώνει το "sucess story" και δείχνει ότι η Ελλάδα εγκλωβίζεται στο γεωπολιτικό παιχνίδι ΗΠΑ-Γερμανίας

Αρκετά βήματα πίσω ήρθαν οι κυβερνητικοί σχεδιασμοί για αναστροφή του κλίματος και έξοδο της Ελλάδας στις αγορές κάποια στιγμή το 2014, καθώς η μη υποβολή προσφοράς για τη ΔΕΠΑ από την Gazprom πέρα από την “εμπλοκή” που δημιουργεί στο κεφάλαιο “ιδιωτικοποιήσεις” και την υστέρηση των αναμενόμενων από αυτές εσόδων, ρίχνει μια “σκιά” στην πρόοδο που διαφημίζεται διεθνώς

για τη χώρα μας ως επενδυτικό προορισμό. Επιπλέον, γίνεται σαφές ότι η χώρα μας αποτελεί ένα “πιόνι” στο ευρύτερο γεωπολιτικό παιχνίδι ανάμεσα στις ΗΠΑ και τη Γερμανία, γεγονός που πιθανόν να αυξήσει και τα ρίσκα για το νέο κούρεμα του επίσημου -αυτή τη φορά- χρέους.

Το γεγονός ότι η Gazprom αποχώρησε από τη διεκδίκηση της ΔΕΠΑ αποδίδεται στο μήνυμα που εξέπεμψε η Ευρωπαϊκή Ένωση απευθείας προς τη ρωσική πλευρά, ότι θα πέρναγε την υπόθεση από εξονυχιστικούς ελέγχους σχετικά με την τήρηση ή όχι των όρων ελεύθερου ανταγωνισμού. Η “κόντρα” άλλωστε με την Gazprom δεν είναι μυστικό. Από την άλλη πλευρά, οι ΗΠΑ είχαν από καιρό εκφράσει την κάθετη αντίθεσή τους στο να περάσει η ΔΕΠΑ στην Gazprom.

Τα δύο γεγονότα, σε συνδυσμό με το ότι η ελληνική κυβέρνηση προχωρούσε “αμέριμνη” αναμένοντας την προσφορά της ΔΕΠΑ δείχνει ότι επί της ουσίας οι σχεδιασμοί και οι διαπραγματεύσεις για την πιο στρατηγική ιδιωτικοποίηση στην Ελλάδα γίνονται ερήμην της χώρας μας.

Συνέβη, δηλαδή, κάτι αντίστοιχο με όσα έγιναν στην Κύπρο, προ διμήνου όταν η Ευρώπη έβαλε στην ουσία “βέτο” στην παροχή βοήθειας από τη Ρωσία προς τη Μεγαλόνησο και οδήγησε την τελευταία στο μνημόνιο με τους “παραδειγματικά” σκληρούς όρους.

Φαίνεται λοιπόν ότι δεν είναι άσχετη με το γεωπολιτικό παιχνίδι που παίζεται εκατέρωθεν του Ατλαντικού η πίεση του ΔΝΤ για νέο “κούρεμα” του ελληνικού χρέους (εκείνου που βρίσκεται στα χέρια των κυβερνήσεων της Ευρωζώνης, της ΕΚΤ και των κεντρικών τραπεζών), ούτε η άρνηση της Γερμανίας να δεχθεί κάτι τέτοιο, η οποία εκφράστηκε μέσα από τις δηλώσεις αξιωματούχου του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών ότι νέο “κούρεμα” θα μπορούσε να θέσει σε αμφισβήτηση τη συμμετοχή της Γερμανίας στο πρόγραμμα βοήθειας, σύμφωνα με τη γερμανική εφημερίδα Handelsblatt.

Η ελληνική πλευρά έχει επενδύσει πολλά σε ένα νέο “κούρεμα” για να καταστεί το χρέος βιώσιμο και να μπορέσει η Ελλάδα να εκδώσει νέα ομόλογα μέσα στο 2014, αλλά οι εξελίξεις με τη ΔΕΠΑ δείχνουν ότι και το θέμα αυτό θα εξαρτηθεί από την πορεία που θα έχει η κόντρα ανάμεσα στους “μεγάλους παίκτες”: τις ΗΠΑ και τη Γερμανία.

Tags: ΔΕΠΑ Blogger Γιώργος Χ. Παπαγεωργίου
Keywords
Τυχαία Θέματα