Η υγεία σε κρίση

Του Γιάννη Μαρούκλα*

Αν η κρίση άφησε σε έναν κλάδο σκληρά το στίγμα της, αυτός ξεκάθαρα είναι στην υγεία. Τα κέντρα υγείας και συγκεκριμένα οι μεσαίες σε μέγεθος μονάδες, παρά τον ισχυρό κοινωνικό τους ρόλο και τις βοήθειες που παρείχαν σε ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού έχουν θίγει.

Με λιγότερο ιατρικό και λοιπό προσωπικό αλλά και μηχανήματα, σε σχέση με μία πενταετία πριν, οι μεσαίες και μικρές μονάδες παλεύουν καθημερινά για παροχή πολιτικής υγείας.

Οι αλλαγές στο ασφαλιστικό σύστημα της χώρας, η απουσία επενδύσεων λόγω αστάθειας στο φορολογικό περιβάλλον, η αδυναμία των

πολιτών καθώς και τα capital controls που σήμερα κάποιοι κάνουν πως ποτέ δεν υπήρξαν όμως άφησαν βαθιές πληγές, οδήγησαν σε μια σειρά από απανωτές κρίσεις το χώρο της ιδιωτικής υγείας.

Σε όλα αυτά δεν πρέπει να ξεχάσουμε και την τεράστια φυγή ανθρώπινου κεφαλαίου καθώς γιατροί κι έμπειροι νοσηλευτές φύγανε στο εξωτερικό. Κι αυτό δεν αποτελεί απλά ένα σχήμα υπερβολής ώστε να καταδείξουμε ένα πρόβλημα. Είναι μια σκληρή πραγματικότητα που έχει επίπτωση στην παροχή υγείας προς τους Έλληνες.

Παρά το γεγονός πως η περιοχή του Πειραιά στην οποία για χρόνια δραστηριοποιούμαι, άντεξε και δεν είχαμε λουκέτα σε ιδιωτικές δομές υγείας, είναι αλήθεια πως τα καθημερινά προβλήματα που η κρίση άφησε είναι μεγάλα.

Προβλήματα υποδομών.

Ζητήματα ποιότητας.

Σαφώς πολλές μονάδες και στελέχη εξακολουθούμε να κρατάμε τη "σημαία ψηλά". Όμως αν η κυβέρνηση δεν αλλάξει μείγμα πολιτικής κι αν η τοπική αυτοδιοίκηση δεν δώσει κίνητρα εκτιμώ πως η ιδιωτική υγεία - που εξελίσσεται σε πυλώνα στήριξης της κοινωνίας και των ασθενών λόγω της κατάρρευσης του δημοσίου συστήματος υγείας - θα αντιμετωπίσει μεγάλο πρόβλημα. Μια ουσιαστική κρίση ταυτότητας και ύπαρξης. Σε μια συγκυρία όπου ναι μεν οι μεγάλες μονάδες άντεξαν με κόστος όμως για τους μετόχους τους και σε μια φάση συγκέντρωσης για τον κλάδο μας, το ότι το 30% της αγοράς έχει περάσει στα χέρια funds ή των μεγάλων παικτών οφείλει να μας προβληματίσει.

Κι όλα αυτά σε μια περίοδο όπου συγκριτικά με το 2012, η δυναμικότητά των σε κλίνες –κυρίως βραχείας νοσηλείας– αυξήθηκε.

* Ο Γιάννης Μαρούκλας είναι στέλεχος στον χώρο της υγείας

Keywords
Τυχαία Θέματα