Η Βρετανία τρενάρει για τον Νοέμβριο το «Brexit Deal»

Η Βρετανή πρωθυπουργός, Τερέζα Μέι, φέρεται να αντιστέκεται στο χρονοδιάγραμμα της ΕΕ για τις συνομιλίες σχετικά με το Brexit υπολογίζοντας ότι ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, μπορεί να τη βοηθήσει, έστω και εμμέσως.

Κι ενώ οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι δείχνουν τον Σεπτέμβριο ως κατάλληλο χρόνο για διαπραγματεύσεις, η Βρετανία στοχεύει προς τα τέλη Νοεμβρίου, καθώς οι συνεργάτες της Μέι εκτιμούν πως μέχρι τότε η ΕΕ θα είναι πολύ απασχολημένη με την πιθανότητα ο Τραμπ να διακόψει τη σύνοδο της ομάδας του G20, ώστε θα θέλουν να έχει κλείσει η συμφωνία για το Brexit.

Ο

υπολογισμός αυτός έγκειται στο ότι ηγέτες όπως η Γερμανίδα Καγκελάριος, Ανγκελα Μέρκελ και ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, θα θέλουν να παρουσιάσουν ένα κοινό ευρωπαϊκό μέτωπο - και με τη Μέι στο πλευρό τους – όταν θα βρεθούν ενώπιον του Τραμπ στις 30 Νοεμβρίου, αναφέρουν πηγές στο Bloomberg.

Η βρετανική προσέγγιση έρχεται σε σύγκρουση με το σχέδιο που προκρίνεται από την ΕΕ. Η Βρετανία αποχωρεί στις 29 Μαρτίου και οι δυο πλευρές έχουν δηλώσει ότι στοχεύουν για επίτευξη συμφωνίας τον Οκτώβριο. Οι διαπραγματευτές θέλουν να αφήσουν αρκετό χρονικό περιθώριο συζητήσεων τόσο στη βρετανική Βουλή όσο και στο Ευρωκοινοβούλιο, προτού οριστικοποιήσουν τους όρους του «διαζυγίου» τους.

Τις τελευταίες εβδομάδες, οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι επιθυμούν πρόοδο ακόμα νωρίτερα, καθώς μια άτυπη διάσκεψη κορυφής στις 20 Σεπτεμβρίου πρόκειται τώρα να εξελιχθεί σε συνάντηση για το Brexit. Οι αξιωματούχοι της ΕΕ έχουν προγραμματίσει συνάντηση κορυφής για τις 18-19 Οκτωβρίου, η οποία αναμενόταν να είναι για το Brexit, ωστόσο θα μετατραπεί σε μια ευκαιρία ώστε να μεθοδευτεί μια διεθνή απάντηση στη δασμολογική επίθεση του Τραμπ.

Με την πρόοδο των διαπραγματεύσεων να αργεί δραματικά, οι πολιτικοί τόσο στο Ηνωμένο Βασίλειο όσο και στην ΕΕ έχουν αρχίσει να προειδοποιούν ότι οι πιθανότητες αποτυχίας μιας συμφωνίας άρχισαν να αυξάνονται. Οι συνομιλίες επικεντρώνονται στο ευαίσθητο ζήτημα του τρόπου με τον οποίο θα διατηρηθούν τα ιρλανδικά σύνορα χωρίς σημεία ελέγχου μετά το Brexit, όταν θα γίνει το σύνορο της ΕΕ με το Ηνωμένο Βασίλειο.

Η ομάδα της Μέι θεωρεί τώρα ότι το γεγονός πως η ΕΕ προκρίνει την προετοιμασία της ώστε να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις Τραμπ θα παράσχει στην ΕΕ ένα παραπάνω κίνητρο να πετύχει μια συμφωνία με τη Βρετανία πριν από τη συνάντηση των ηγετών των G20 στο Μπουένος Άιρες στα τέλη Νοεμβρίου. Δεν προβλέπεται σύνοδος κορυφής της ΕΕ για το Νοέμβριο, αλλά θα μπορούσε να ζητηθεί επιπλέον σύσκεψη για την υπογραφή της συμφωνίας Brexit.

Η ΕΕ έχει ταχθεί με την πλευρά της Κίνας και της Ιαπωνίας στη συγκρούσεις με το Τραμπ σχετικά με τους δασμούς.

Την ίδια ώρα, οι συνεργάτες της Μέρκελ φαίνονται πρόθυμοι να περιμένουν για μια συμφωνία με η Μέι αν χρειαστεί, καθώς το Βερολίνο δεν θα διακινδυνεύσει την προστασία της ενιαίας αγοράς της ΕΕ απέναντι στην απειλή Τραμπ.

Εξάλλου στην τελευταία σύνοδο Κορυφής στον Καναδά, η Μέι είχε υποστηρίξει τη στάση της Μέρκελ εναντίον του Τραμπ, η οποία κατέληξε σε σκηνές απόλυτης αμηχανίας μετά την αποχώρηση του προέδρου και την απουσία των ΗΠΑ από το επίσημο τελικό ανακοινωθέν. Σε κάθε περίπτωση πάντως, η Γερμανία δεν προτίθεται να αλλάξει τη στάση της απέναντι στο Brexit, σημειώνει το Bloomberg.

Keywords
Τυχαία Θέματα