Η βραβευμένη φάρμα του Ιπποκράτη

Αγγελος Ρέζος, Hippocrates Farm: Το αγρόκτημα στα Μετέωρα, μέρος ενός ολοκληρωμένου project αγροδιατροφής που ξεκίνησε πριν από τρία χρόνια, κέρδισε το 1ο βραβείο στην Ευρώπη ανάμεσα σε 640 πανευρωπαϊκά projectς και την 1η θέση στο top 10 των φιναλίστ

Του Κώστα Τσαούση

Ο Αγγελος Ρέζος, στα 46 χρόνια του, είναι ένας επιτυχημένος επιχειρηματίας στην αγορά των τροφίμων, επικεφαλής της Rezos Brands Α.Ε., που δραστηριοποιείται στο εισαγωγικό εμπόριο και στην

αντιπροσώπευση προϊόντων και διαθέτει εθνικό κέντρο διανομής στο χώρο του τροφίμου με έδρα τη Βιομηχανική Περιοχή των Πατρών αλλά και εγκαταστάσεις σε Αθήνα, Κρήτη (Ηράκλειο) και Ζάκυνθο. Το θέμα μας σήμερα, όμως, δεν είναι ακριβώς η εταιρεία που διευθύνει αλλά ένα ιδιαίτερο project της που μοιάζει να σχεδιάστηκε και να υλοποιείται από μια startup. Το εν λόγω project με την επωνυμία Hippocrates Farm δεν έμεινε στο στενό εταιρικό πλαίσιο, αλλά κατάφερε να διακριθεί σε πανευρωπαϊκό επίπεδο. Το αγρόκτημα είναι μέρος ενός ολοκληρωμένου project αγροδιατροφής που ξεκίνησε πριν από 3 χρόνια από μια ομάδα ανθρώπων με διαφορετικό επαγγελματικό υπόβαθρο αλλά έναν κοινό στόχο: να δημιουργήσει ένα ανοιχτό αγροτουριστικό συγκρότημα που θα μπορούσε να φιλοξενήσει εξαιρετικά φυσικά προϊόντα με αποδεδειγμένη θετική επίδραση στο ανθρώπινο σώμα και το μυαλό αλλά και να προσφέρει μοναδικές εμπειρίες για τους εργαζομένους, τους εθελοντές και τους επισκέπτες του.

Το project αναπτύσσεται σταδιακά σε μία από τις προβεβλημένες τουριστικά περιοχές της χώρας, σε μια περιοχή NATURA με θέα τα Μετέωρα. Πριν από λίγο καιρό, στις αρχές Μαρτίου, η Rezos Brands Α.Ε. και το project Hippocrates Farm κέρδισαν το 1ο βραβείο στην Ευρώπη ανάμεσα σε 640 πανευρωπαϊκά projectς και πήραν την 1η θέση στο top 10 των φιναλίστ (http://katanaproject.eu/news/katana-top10-info/), σύμφωνα με τη δεύτερη ανοιχτή πρόσκληση του χρηματοδοτούμενου από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή έργου «H2020-INOSSUP-Katana», το οποίο υποστηρίζει τις ευρωπαϊκές μικρομεσαίες επιχειρήσεις να παράγουν καινοτομία στην αγροδιατροφική αλυσίδα με στόχο τη διασύνδεση με τις ευρωπαϊκές αγορές! Το Hippocrates Farm κατέκτησε: α) Την 1η θέση για το πιο Καινοτόμο Ευρωπαϊκό Project στην κατηγορία «Λειτουργικό Τρόφιμο» και β) την 1η θέση στη γενική κατάταξη της τελικής 10άδας για το Καινοτόμο Ευρωπαϊκό Project που παρουσιάστηκε και στις τρεις κατηγορίες του διαγωνισμού - Λειτουργικό Τρόφιμο, Υπηρεσίες Ασύρματης Τεχνολογίας, Γεωργία Ακριβείας.

Αλλά, τι είναι και τι θέλει να κάνει το Katana; Με απλά λόγια, είναι ένα ξεχωριστό ευρωπαϊκό πρόγραμμα που συνδυάζει τη διαγωνιστική διαδικασία ανάδειξης εγχειρημάτων με προοπτική με το crowdfunding, τη χρηματοδότηση του πλήθους. Στην πρώτη φάση, σε ανοιχτή πρόσκληση σε πανευρωπαϊκή βάση αξιολόγησε και ξεχώρισε τις 100 καλύτερες προτάσεις σε όλη την Ευρώπη και σε δεύτερη φάση έδωσε το δικαίωμα σε αυτές τις 100 να συγκροτήσουν κοινοπραξίες (είτε μεταξύ τους, είτε με άλλες εταιρείες) προκειμένου να συμμετάσχουν στο crowdfunding, να ανεβάσουν τις καμπάνιες τους σε συγκεκριμένη πλατφόρμα και να διεκδικήσουν μερίδιο από τη χρηματοδότηση του πλήθους για συγκεκριμένο πρότζεκτ. Στη συνέχεια, οι 10 πρώτες κοινοπραξίες (βάσει των χρημάτων που συγκέντρωσαν από το ευρύ κοινό), θα χρηματοδοτηθούν από το ίδιο το πρόγραμμα με επιπλέον 100.000 ευρώ για να προχωρήσουν περαιτέρω την ανάπτυξη του εγχειρήματός τους. Το Hippocrates Farm ζήτησε 20.000 ευρώ ανεβαίνοντας στην πλατφόρμα crowdfunding του Katana και τελικά συγκέντρωσε 68.600 ευρώ (343% του αρχικού στόχου). Η πρωτιά έδωσε στο project το ποσό των 100.000 ευρώ που μοιράστηκε ανάμεσα στους εταίρους της κοινοπραξίας ανάλογα με τη συνεισφορά τους.

Σε αυτόν τον μικρό αλλά γενναίο αγώνα της διάκρισης στο πεδίο της καινοτομίας η Rezos για τις ανάγκες του project είχε στο πλευρό της, ως βασικούς συνεργάτες, τη γερμανική NIG GmbH, που ηγείται στην παγκόσμια αγορά στον Τομέα Ερευνας & Ανάπτυξης του ιπποφαούς, αλλά και την ελληνική Organic 3S, εταιρεία τεχνολογίας τροφίμων, εξειδικευμένη στην ανάπτυξη, στην επεξεργασία και τη συσκευασία βιολογικών τροφίμων και φυσικών γλυκαντικών. Τι σημαίνει, όμως, πρακτικά αυτό το project; Σε ένα πρώτο, αρχικό επίπεδο τα αποτελέσματά του συνδέονται με την ανάπτυξη προϊόντων με βάση το βιολογικό ιπποφαές -και την καινοτόμα μέθοδο oσμωτικής επεξεργασίας- που καλλιεργείται στην ομώνυμη ιδιόκτητη φάρμα της εταιρείας στα Μετέωρα, στο πλαίσιο της υιοθέτησης ενός κάθετου επιχειρηματικού μοντέλου ανάπτυξης και διαχείρισης των προϊόντων της.

Πιο συγκεκριμένα, η Rezos Brands έχει ήδη αναπτύξει μια σειρά προϊόντων με βάση την ωσμωτική επεξεργασία των καρπών, που διατηρεί αναλλοίωτα τα πολλαπλά οφέλη του ιπποφαούς, προσδίδοντας ταυτόχρονα ευχάριστη γεύση στο τελικό προϊόν. Στη σειρά προϊόντων Hippocrates Farm, που ήδη κυκλοφορεί στην ελληνική αγορά, εντάσσονται το oσμωτικό ιπποφαές, ο oσμωτικός χυμός ιπποφαούς και το ιπποφαές με επικάλυψη μαύρης σοκολάτας.

Σε ένα ενημερωτικό σημείωμα για το project διάβασα το εξής: «Hippocrates Farm σημαίνει υποστήριξη της καινοτομίας, υποστήριξη της διατροφικής πολιτιστικής κληρονομιάς, δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, προώθηση του υγιούς τρόπου ζωής και της υγιούς επιχειρηματικότητας. Μα, πάνω απ’ όλα, σημαίνει υποστήριξη της χώρας μας, της Ελλάδας, η οποία κάτω από δύσκολες οικονομικά συνθήκες προσπαθεί να ενισχύσει τη θέση της στο ευρωπαϊκό επιχειρηματικό τοπίο, προσφέροντας μοναδικά, καινοτόμα προϊόντα παγκοσμίου ενδιαφέροντος!».

Με άλλα λόγια, ένα project που συγκεντρώνει στις αποσκευές του μια πανευρωπαϊκή διάκριση για την καινοτομία του μπορεί να λειτουργήσει ως παράδειγμα και ως οδηγός για τους δρόμους της νέας αγροτικής παραγωγής με τόπο αναφοράς και ιδιαίτερη ταυτότητα.

Keywords
Τυχαία Θέματα