Η τρομοκρατία και οι επιπτώσεις της στον τουρισμό


Της Στεφανίας Σούκη

Τον κύκλο των συζητήσεων για τις επιπτώσεις στον ευρωπαϊκό τουρισμό από την τρομοκρατία ανοίγουν και πάλι τα τραγικά γεγονότα στην Βαρκελώνη, έναν από τους δημοφιλέστερους ευρωπαϊκούς προορισμούς με εκατομμύρια επισκέπτες από όλο τον κόσμο.

Το γεγονός καταδίκασε χθες ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τουρισμού των Ηνωμένων Εθνών με το γενικό γραμματέα κ. Τ. Ριφάι να εκφράζει τα βαθιά συλλυπητήρια στους οικείους των αθώων θυμάτων: "Πρόκειται και πάλι για μια δειλή επίθεση

εναντίον όλων μας και αποτελεί μια ισχυρή υπενθύμιση ότι πρέπει να είμαστε ενωμένοι, ως διεθνής κοινότητα, για την αντιμετώπιση όλων των τρομοκρατικών ενεργειών", ανέφερε χαρακτηριστικά εκφράζοντας την πλήρη αλληλεγγύη του ΠΟΤ στον ισπανικό λαό.

Από ελληνικής πλευράς, σύσσωμοι οι τουριστικοί φορείς εκφράζουν βαθιά λύπη για τα γεγονότα στην τουριστική "καρδιά" της Βαρκελώνης- “θλίψη και οργή για έναν κύκλο παρανοϊκής βίας που δε λέει να κλείσει”, σχολίασε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων κ. Γιάννης Ρέτσος.

Σημειώνεται εδώ ότι με βάση τα στοιχεία του ΠΟΤ για τον ευρωπαϊκό τουρισμό τους τέσσρις πρώτους μήνες του 2017, οι διεθνείς αφίξεις για τις 28 χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης σημείωσαν ισχυρή άνοδο κατά 7%, φθάνοντας συνολικά τα 125 εκατομμύρια, 8 εκατομμύρια περισσότερα σε σχέση με το πρώτο τετράμηνο του 2016. Διεθνώς, οι διεθνείς αφίξεις αυξήθηκαν κατά 6% στα 369 εκατομμύρια και όπως επισημαίνει ο ΠΟΤ, προορισμοί οι οποίοι υπέστησαν σημαντικές απώλειες τα προηγούμενα χρόνια από εξωγενείς παράγοντες (βλ. τρομοκρατικές επιθέσεις) δείχνουν να επανακάμπτουν. “Αυτή είναι η περίπτωση και για την Ε.Ε., όπου η ισχυρή αύξηση του πρώτου τετραμήνου οφείλεται στην ανάκαμψη ευρωπαϊκών προορισμών διεθνούς εμβέλειας όπως η Γαλλία και το Βέλγιο που αντιμετώπισαν ζητήματα ασφάλειας την περασμένη χρονιά”.

Η περίοδος του πρώτου τετραμήνου αντιπροσωπεύει το 23% της κίνησης του έτους για τις χώρες της Ε.Ε. και σύμφωνα με τα στοιχεία του ΠΟΤ, οι αφίξεις στις 23 ανεπτυγμένες οικονομίες της Ευρωζώνης αυξήθηκαν κατά 4%, εν΄ώ για τις πέντε αναπτυσσόμενες οικονομίες (Βουλγαρία, Πολωνία, Ουγγαρία, Ρουμανία και Κροατία) το αντίστοιχο ποσοστό ήταν στο 8%.

Στη Νότια Ευρώπη και τη Μεσόγειο η Ισπανία είχε αύξηση 12%, ενώ μεγαλύτερα ήταν τα ποσοστά για την Πορτογαλία (15%) και την Κροατία (16%).

Ο ΠΟΤ στέκεται ιδιαίτερα και στo ...comeback της Τουρκίας, η οποία επίσης υπέστη μεγάλες απώλειες από τις τρομοκρατικές επιθέσεις στο πρόσφατο παρελθόν: “Οι προορισμοί εκτός της Ε.Ε. είχαν επίσης αύξηση της κίνησης στο πρώτο τετράμηνο ως προς τις αφίξεις με ένα +7%. Ωστόσο η ανάκαμψη της Τουρκίας με μία αύξηση φέτος 7% έναντι πτώσης 29% το α' τετράμηνο του 2016 ήταν αυτή που ''τροφοδότησε'' ουσιαστικά την αύξηση των ευρωπαϊκών προορισμών εκτός της Ε.Ε.. Από τους προορισμούς της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης, Αρμενία και η Γεωργία είχαν διψήφια αύξηση με 18% και 10% αντίστοιχα στο πρώτο τετράμηνο του 2017, ενώ στη Βόρεια Ευρώπη η Ισλανδία με ένα +35% κάνει τη διαφορά.

Στην Νότια Ευρώπη και τη Μεσόγειο, διψήφια αύξηση είχαν το Ισραήλ (+25%), το Μαυροβούνιο (+20%) και η Σερβία (+15%).

Keywords
Τυχαία Θέματα