Η Τεχνολογία ως παράγοντας προστασίας της δημοκρατίας, της ισότητας και της ελευθερίας σε εθνικό και ευρωπαϊκό Επίπεδο

Οι Ευρωπαϊκές κοινωνίες χρειάζεται να ασχοληθούν συστηματικά και με σοβαρότητα με προκλήσεις όπως το δημογραφικό, η αυξανόμενη διαφοροποίηση πληθυσμών, η αυξανόμενη ανάγκη για ψηφιακές ικανότητες, η περιβαλλοντική μεταβολή, η τεχνολογία, οι νέες δεξιότητες στην αγορά εργασίας κλπ.

Για να ασχοληθούμε με τα παραπάνω θα ξεκινήσουμε με ορισμένες παραδοχές. Θα αποδεχθούμε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι ένα υπερεθνικό όργανο και όχι μια Ευρώπη των Εθνών. Ότι η Οικονομία μιας χώρας θα πρέπει να είναι μια οικονομία παραγωγής. Τέλος, ότι οι παράγοντες που διαμορφώνουν την Ευρωπαϊκή

Ένωση ως υπερεθνικό οργανισμό/θεσμό αλλά και την λειτουργία των Εθνικών κυβερνήσεων, θα πρέπει να είναι οι κυρίαρχοι παράγοντες για τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα του Πολίτη στα κράτη-μέλη.

Με βάση αυτές τις παραδοχές θα επιχειρήσουμε να αναδείξουμε ότι η σύγχρονη Τεχνολογία μπορεί να διασφαλίσει σε μεγάλο βαθμό την Δημοκρατία, την Ισότητα και την Ελευθερία σε αυτό το υπερεθνικό όργανο μέσω: α) της αξιοποίησης των εργαλείων που προσφέρουν συγκεκριμένες τεχνολογίες, και β) μέσω της καλλιέργειας των νέων δεξιοτήτων που χρειάζονται στην αγορά εργασίας, δεδομένου ότι το 50% των ήδη δεξιοτήτων έχουν απαξιωθεί ή θα απαξιωθούν στο εγγύς μέλλον.

Οι Τεχνολογίες που αναφερόμαστε είναι τα μεγάλα δεδομένα(big data) ,η τεχνητή νοημοσύνη και το διαδίκτυο των πραγμάτων (internet of things). Γιατί αυτές οι τεχνολογίες αποτελούν παράγοντες διασφάλισης της Δημοκρατίας, της Ισότητας και της Ελευθερίας;

Η Δημοκρατία διασφαλίζεται γιατί οι όποιες αποφάσεις-νομοσχέδια κλπ θα προκύπτουν από την ανάλυση των big data και θα αντιστοιχούν σε μια πραγματική/ρεαλιστική εκπροσώπηση. Η απόφαση δεν θα λαμβάνεται βασιζόμενη σε ερμηνείες και σε προσωπικές απόψεις αλλά στην ανάλυση αυτών των των δεδομένων. Ακόμα και η δημιουργία των νομοσχεδίων δεν θα είναι στατική αλλά δυναμική διαμορφωμένη από δεδομένα.

Η ισότητα - και προφανώς δεν εννοούμε την κατάργηση της αριστείας- θα προκύπτει από τον μετασχηματισμό από ντιρεκτίβες σε κανονισμούς που θα έχουν προκύψει από πρότυπα-κανόνες μέσω της αξιοποίησης των μεγάλων δεδομένων και των αλγορίθμων τεχνητής νοημοσύνης.

Τέλος η ελευθερία θα προκύπτει από δυναμική ισορροπία με την ισότητα όπου ο κάθε πολίτης θα εκφράζεται ισότιμα μέσω των bigdata. Τα νομοσχέδια θα είναι δυναμικά και όχι στατικά ώστε να προκύπτουν ορθολογικά από την ανάλυση των μεγάλων δεδομένων. Φαντασθείτε πόσο γρήγορα θα λαμβάνονται αντικειμενικές και σύγχρονες αποφάσεις για την εκπαίδευση, την δικαιοσύνη(ορθολογικές και όχι ερμηνευτικές αποφάσεις, αλλά και γρήγορες αποφάσεις), την οικονομία κλπ

H «τεχνολογία της ελευθερίας» -μέσω της «ελευθερίας της τεχνολογίας» δίνει τη δυνατότητα και για να αμυνθεί η δημοκρατία σε επιθέσεις , αλλά και για να προστατέψει τους πολίτες από μη ωφέλιμα νομοσχέδια, διασφαλίζοντας την πολιτική, κοινωνική και οικονομική τους ελευθερία και ισονομία, αφού θα γνωρίζουν τους κανόνες οι οποίοι θα έχουν προκύψει από την ανάλυση των μεγάλων δεδομένων. Το διαδίκτυο των πραγμάτων θα βοηθήσει μέσω των αισθητήρων για έξυπνες λύσεις στην αγροτική οικονομία, την εκπαίδευση, την βιομηχανία κλπ.

Τα παραπάνω δεν σημαίνει ότι καταργούνται οι Πολιτικοί. Ο ρόλος όμως των Πολιτικών γίνεται πιο δύσκολος και πιο διαφανής, αφού θα πρέπει να απαντούν αφού εμβαθύνουν στην ανάλυση των δεδομένων και η επικύρωση των αποφάσεων θα γίνεται από τις αναλύσεις των δεδομένων. Για παράδειγμα, ο διαμοιρασμός στοιχείων στην οικονομία, εκπαίδευση κλπ ανάμεσα στα κράτη μέλη θα οδηγεί σε λύσεις κοινές και βέλτιστες σε όλα τα μέλη. Καλές πρακτικές σε ένα κράτος –μέλος θα διαχέονται δυναμικά και αυτόματα στα υπόλοιπα κράτη-μέλη.

Η ζωή ενός Πολίτη θα διαμορφώνεται από την συν-απόφαση των δεδομένων και των Πολιτικών. Έτσι θα εξαλειφθούν το κομματικό κράτος, η έλλειψη εμπιστοσύνης στους θεσμούς ενώ δεν θα μπορούν οι Πολιτικοί να αναφέρονται σε σχεδιαστικές αδυναμίες αλλά θα αναγκασθούν να λειτουργούν υπό την πίεση των δεδομένων.

Η προοπτική της Ευρώπης θα υπάρχει όταν έχουν διασφαλισθεί η Δημοκρατία, η Ισότητα και η Ελευθερία. Στις εκλογές του Μαΐου θα φανεί αν η Ευρώπη ωριμάσει ή θα οδηγηθεί σε παρακμή μη μπορώντας να αντικρούσει τις αναδυόμενες οικονομίες αλλά και να γίνει η Ευρώπη της Δημοκρατίας, της Ισότητας και της Ελευθερίας. Η Δημοκρατική Ευθύνη έχει καταθέσει ένα σύγχρονο και ρεαλιστικό πρόγραμμα που διασφαλίζει τα παραπάνω.

* Ο Σαράντος Ψυχάρης είναι Καθηγητής ΑΕΙ, μέλος του Εκτελεστικού Γραφείου της Δημοκρατικής Ευθύνης, υπεύθυνος Παιδείας του κόμματος και Υποψήφιος Ευρωβουλευτής

Keywords
Τυχαία Θέματα