Η σημειολογία μιας φωτογραφίας

Εκείνο το ... «μια φωτογραφία, χίλιες λέξεις» είναι χιλιοειπωμένο, πολυφορεμένο στα μέσα και ως εκ τούτου καλόν είναι να αποφεύγεται. Εκτός και αν...

Αν τύχαινε ψάχνοντας στην ακένωτη δεξαμενή του διαδικτύου έβρισκε μια φωτογραφία από μια εκδήλωση αλλά και δημοσιεύματα – πλήθος από δημοσιεύματα- που σε βοηθούσες να φτιάξεις ψηφίδα την ψηφίδα αποκαλυπτικές λεζάντες για μια ιστορία που ακόμη δεν έχει γραφτεί. Στην συγκεκριμένη περίπτωση, η ψηφίδα για τη λεζάντα είναι ένα πρόσωπο. Ένα πρόσωπο της επικαιρότητας.

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα με τη σειρά. Στην ενότητα Πολιτική του ιστότοπου

left.gr με ημερομηνία 08.06.2016 διαβάζουμε τα εξής: «ΜΜΕ, διαφθορά και διαπλοκή»: Εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ Νέας Σμύρνης. Σήμερα Τετάρτη 8/6, στις 7 μ.μ. , θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα δημοτικού συμβουλίου Νέας Σμύρνης (κεντρική πλατεία – πάνω από τα Goody's) συζήτηση με τους Ν. Παππά, Κ. Αρβανίτη, Κατ. Ακριβοπούλου. Το δημοσίευμα συνοδεύει και η αφίσα της εκδήλωσης όπου μεταξύ άλλων οι διοργανωτές διευκρινίζουν και το ζητούμενο του δημοσίου διαλόγου: «Συζητώντας για τη σχέση των Μedia με τα οικονομικά συμφέροντα και την πολιτική στην Ελλάδα». Οι ιδιότητες των συμμετεχόντων είναι πάνω κάτω γνωστές σε όλους. Ο κ. Νίκος Παππάς είναι υπουργός Επικρατείας, ο κ. Κώστας Αρβανίτης δημοσιογράφος, διευθυντής του ραδιοφωνικού σταθμού Στο Κόκκινο και η κα Κατερίνα Ακριβοπούλου δημοσιογράφος.

Στις αρχές του φετινού καλοκαιριού αλλά και πριν από αυτό τα πάνελ με θέμα το τρίπτυχο «media- οικονομικά συμφέροντα- πολιτική» ήταν το αγαπημένο θέμα (όλως τυχαίως) των τοπικών οργανώσεων του ΣΥΡΙΖΑ. Όλα αυτά πριν να γίνει ο διαγωνισμός για τις 4 άδειες των πανελλαδικής εμβέλειας τηλεοπτικών σταθμών.

Αλλά, μιας και είπαμε για τις άδειες και τον διαγωνισμό ξαναθυμήθηκα και το σχόλιο για τη αριθμητική συσχέτιση φωτογραφίας-λέξεων αλλά και την ίδια την φωτογραφία που ήρθε στη δημοσιότητα από την εκδήλωση της Νέας Σμύρνης. Στην πρώτη σειρά ο κ. Χρήστος Καλογρίτσας, γνωστών λοιπών στοιχείων.

Για αυτήν και μόνο τη φωτογραφία του ο Ρολάν Μπάρτ – αν ζούσε ο αιρετικός μαρκήσιος της σημειολογίας- θα έγραφε βιβλίο και θα καλούσε τον «κοντοχωριανό» του, Μισέλ Φουκώ να το σχολιάσουν μαζί μπροστά σε ένα φοιτητικό ακροατήριο με μνήμες από τον Μάη του ΄68.

Για μια φωτογραφία λοιπόν θα μπορούσε να γραφτεί βιβλίο – και η πρόβλεψη μου είναι ότι το βιβλίο είναι στη φάση της προπαρασκευής...

Μια φωτογραφία, χίλιες λέξεις. Όπως και άλλες φωτογραφίες. Για παράδειγμα, φωτογραφίες από την δεκαετία του ΄80 – φωτογραφίες ως λεζάντες για το άδοξο τέλος εκδοτικών (κομματικών) εγχειρημάτων. Φωτογραφίες από δικαστήρια, φωτογραφίες από άδεια κτίρια. Φωτογραφίες με τους εκδότες και χρηματοδότες των εφημερίδων «Ελεύθερη Γνώμη» και «Ειδήσεις»- ο Βολιώτης εκδότης Θανάσης Πώποτας που μετά τις εκλογές του 1981 και την νίκη του ΠΑΣΟΚ μετακόμισε στην Αθήνα, ο τραπεζικός Σπύρος Λιντοβόης . Φωτογραφίες από τα γραφεία και τα πιεστήρια της εκδοτικής επιχείρησης «Γραμμή» στις εξοχές της Παλλήνης μετά την έξοδο του Γιώργου Κοσκωτά. Φωτογραφίες, φωτογραφίες...

Keywords
Τυχαία Θέματα