Η Ρωσία στρώνει κόκκινο χαλί στη Σαουδική Αραβία με σειρά «χρυσών» deals

Την πρώτη επίσημη επίσκεψη Σαουδάραβα μονάρχη στη Ρωσία, πραγματοποίησε ο βασιλιάς Σαλμάν, συνοδεία αρκετών υψηλών προσώπων, με στόχο τη σύναψη μιας σειράς συμφωνιών αξίας πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Η επίσκεψη Σαλμάν στη Μόσχα είναι σίγουρα ιστορικής σημασίας καθώς είναι ο πρώτος εν ενεργεία Σαουδάραβας μονάρχης που θα συναντηθεί επί ρωσικού εδάφους με τον πρόεδρο Πούτιν ώστε να γίνουν τα πρώρα βήματα μιας στενότερης διμερούς συνεργασίας στο εμπόριο, την οικονομία, τις επενδύσεις και τον πολιτισμό.

Στο επίκεντρο και διεθνή θέματα, όπως οι συγκρούσεις στη Μέση Ανατολή.

Οι δυο ηγέτες αναμένεται να υπογράψουν κοινά επενδυτικά deals αξίας άνω των 3 δισ. δολ., ανακοίνωσε ο Ρώσος υπουργός Ενέργειας, Αλεξάντερ Νόβακ. Σε αυτά συμπεριλαμβάνεται και μια συμφωνία 1,1 δισ. δολ. για τη ρωσική εταιρεία πετροχημικών Sibur, που θα προβλέπει την κατασκευή εργοστασίου στη Σαουδική Αραβία.

Οι δυο χώρες είχαν δεσμευτεί για μια στενότερη συνεργασία από πέρυσι όταν η Ρωσία και οι 14 χώρες – μέλη του ΟΠΕΚ είχαν ανακοινώσει τη μείωση της πετρελαϊκής παραγωγής με στόχο τη στήριξη των διεθνών τιμών του πετρελαίου.

Από τότε, έχουν ανακοινωθεί διάφορα deals ύψους πολλών δισ. με το τελευταίο να αφορά τη δημιουργία ενός κοινού επενδυτικού ταμείου ενέργειας ύψους 1 δισ. δολ. Οι λεπτομέρειες αναμένεται να οριστικοποιηθούν στη σημερινή συζήτηση.

«Η Ρωσία έφερε νέα πνοή στον ΟΠΕΚ»

Στο μεταξύ, ιο υπουργός Ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας δήλωσε νωρίτερα μιλώντας στο CNBC, ότι η Ρωσία βοήθησε στο να φυσήξει μια νέα πνοή στον ΟΠΕΚ και ότι ο σχιστόλιθος αναμένεται να διαδραματίσει κομβικό ρόλο στην αγορά ενέργειας τα επόμενα χρόνια.

«Καλωσορίζουμε τη συνεισφορά του σχιστόλιθου καθώς η ζήτηση προσεγγίζει τα 100 εκατ. βαρέλια ημερησίως για του χρόνου και συνεχίζει να αυξάνεται», είπε χαρακτηριστικά.

Keywords
Τυχαία Θέματα