Η ψηφιακή επανάσταση ανοίγει τα ταμεία αλλά και τη συζήτηση για την καινοτομία στην Ευρώπη

Του Ιωάννη Αντύπα

Στη πρώτη υψηλού επίπεδου συνάντηση για το ψηφιακό μέλλον της Ευρώπης η Επίτροπος Ψηφιακής Οικονομίας Μαρία Γκάμπριελ και ο Πρόεδρος του Ευρωπαικού Κοινοβουλίου Αντόνιο Ταγιάνι επεσήμαναν πως η πολιτική επιλογή επιμονής στη ψηφιακή Ευρώπη εδράζεται στην αντίληψη ότι ο ψηφιακός κόσμος είναι το μέλλον.

Επιτροπή και Κοινοβούλιο εστιάζουν στην αναγκαιότητα αύξησης του προϋπολογισμού για την ψηφιοποίηση αλλά και για την εκπαίδευση των εργαζομένων.

"Είναι μια μεγάλη πρόκληση, καθώς ενώ στις μεγάλες πόλεις είναι εύκολη η δυνατότητα δικτύωσης, στη

περιφέρεια και στα μικρά χωριά, αυτό είναι συχνά δύσκολο", τόνισε ο Αντόνιο Ταγιάνι, ενώ η Μαρία Γκάμπριελ, υπογράμμισε πως, "η ψηφιοποίηση" δεν είναι μόνο πρόκληση για το μέλλον αλλά και ρίσκο απομόνωσης και περιθωριοποίησης στην περίπτωση του ψηφιακού αναλφαβητισμού".

Η Ευρωπαία Επίτροπος έχει αντιληφθεί τη πολιτική διάσταση της ψηφιακής εποχής και διακρίνει το κίνδυνο ενός ιδιότυπου κοινωνικού διχασμού μεταξύ των πλέον εξοικειωμένων και εκείνων που αγνοούν τη ψηφιακή επανάσταση και προωθεί παράλληλα με την Ευρωπαϊκή στρατηγική της τεχνητής νοημοσύνης, πρωτοβουλία που θα αφορά στην εμπέδωση κανόνων ηθικής και δεοντολογίας, ώστε να προστατεύονται τα ιδιωτικά και δημοκρατικά δικαιώματα των πολιτών της Ένωσης.

Από τη πλευρά του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ιδιαίτερα ενόψει των Ευρωεκλογών του 2019, η ανησυχία της μεγάλης διασποράς ψευδών ειδήσεων, ενεργοποιεί όλους τους διαθέσιμους πόρους για την αντιμετώπιση του φαινομένου, καθώς πλέον τα ερωτήματα που συνδέονται με τις ψευδείς ειδήσεις δεν αφορούν μόνον στο περιεχόμενο τους, αλλά και στο χρόνο διασποράς τους στη ταχύτητα αναπαραγωγής τους και στην μεθοδολογία απόσυρσης τους από το διαδίκτυο.

Keywords
Τυχαία Θέματα