Η πρόταση Κόντε κι η επίσκεψη Τρία στις Βρυξέλλες γεφυρώνουν το χάσμα Βρυξελλών- Ρώμης

Η πρόταση που παρουσίασε ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε στον πρόεδρο της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ για τον προϋπολογισμό της Ιταλίας για το 2019, ο οποίος κάνει λόγο για έλλειμμα ύψους 2,04% αποτελεί τον καμβά, γύρω από τον οποίο εξυφαίνεται η επίλυση της κρίσης μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και Ιταλίας και η οποία απείλησε να τινάξει στον αέρα τη λειτουργία της ευρωζώνης. Η πρόταση Κόντε προβλέπει έλλειμμα ύψους 2,04% του ΑΕΠ από 2,4% που ήταν ο αρχικός στόχος της Ρώμης και τον οποίο είχε παρουσιάσει

στα δύο προηγούμενα προσχέδια της η Ιταλία και είχε απορρίψει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Η υπαναχώρηση αυτή της ιταλικής κυβέρνησης θεωρήθηκε ως ένα πρώτο θετικό βήμα από την Ευρωπαίκή Επιτροπή, αφού ο πρόεδρος της Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ υποστήριξε ότι είναι μια σημαντική πρόταση, την οποία και θα εξετάσουν, στέλνοντας έτσι το μήνυμα της εξομάλυνσης των σχέσεων.

Από την άλλη, βέβαια, απομένουν ακόμα αρκετά βήματα να γίνουν προκειμένου οι δύο πλευρές να καταλήξουν σε μια συμφωνία. Για την επίτευξή της, μεταβαίνει σήμερα στις Βρυξέλλες ο υπουργός Οικονομικών της Ιταλίας, Τζοβάνι Τρία προκειμένου να συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις με τους επικεφαλής και τα τεχνικά κλιμάκια της Κομισιόν για τον προϋπολογισμό της Ιταλίας για το 2019.

Μετά από την αρχική λείανση των σχέσεων, ο Τρία θα έχει επαφές από σήμερα στις Βρυξέλλες προκειμένου να παράσχει τις απαραίτητες διευκρινίσεις στα τεχνικά κλιμάκια της Κομισιόν.

Άλλωστε, θα χρειαστούν αρκετές ημέρες δουλειάς προκειμένου να καταλήξουν σε ένα συμπέρασμα επί της πρότασης του Ιταλού πρωθυπουργού και εν τέλει σε μια συμφωνία.

Το πρακτορείο ANSA μεταδίδει πως ο Τζουζέπε Κόντε ενημέρωσε χθες το βράδυ και τους δύο αντιπροέδρους της κυβέρνησης του, Σαλβίνι και ντι Μάιο για τη συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο της Επιτροπής.

Keywords
Τυχαία Θέματα