Η πραγματική μάχη με την τρόικα

Η πραγματική μάχη με την τρόικα έχει να κάνει με αυτά που το υπουργείο Ανπάπτυξης θέλει να κάνει και που η τρόικα σε πρώτη φάση δείχνει να παίρνει αποστάσεις.

Το νέο νομοσχέδιο που προετοιμάζεται για τα χρέη των μικρομεσαίων μπορεί να αποβεί ένα καθοριστικό εργαλείο για την σταθεροποίηση μιας κοινωνικής βάσης που έχει υποστεί μια ανευ προηγουμένου δοκιμασία εξαιτίας της μνημονιακής πολιτικής.Κατά πρώτον γιατί αν συμπεριλάβει, όπως προγραμματίζεται

και επιχειρήσεις με τζίρο μέχρι 2,5 εκατ. ευρώ θα διευρύνει σημαντικά το νούμερο αυτών που θα αναζητήσουν και ενδεχόμενα θα βρουν λύσεις.

Θα επιτρέψει σε διαγραφές δανείων για μια σειρά μικρών επιχειρήσεων που είναι αδύνατο να πληρώσουν το σύνολο αυτών των υποχρεώσεων.Θα δώσει παράλληλα την δυνατότητα ρύθμισης υποχρεώσεων προς εφορία και ταμεία που κατ ουσίαν αποκλείουν τις μονάδες ή τους επαγγελματίες από την ομαλή άσκηση του επαγγέλματος.Ελπίζεται και διαφαίνεται ότι οι ρυθμίσεις θα είναι επιτέλους στα μέτρα των καλοπροαίρετων και ειλικρινών, που πραγματικά θέλουν να επιβιώσουν και να αποπληρώσουν ο,τι μπορούν.

Θα σταματήσουν οι ατομικες και ποινικές διώξεις για ψύλλου πήδημα, που εκμηδενίζουν τις προσπάθειες όσων προσπαθούν να σταθούν στα πόδια τους και έχουν φτάσει στο σημείο να έχουν βιοποριστικό πρόβλημα και είναι πάρα πολλοί.Επίσης όπως έχει καταστεί γνωστό από το προσχέδιο, θα επιτρέψει στους επιχειρηματίες αυτούς την έκδοση επιταγών,ώστε να μπορούν να κινηθούν και να ενιχύσουν την ρευστότητά τους.

Αν αυτό το νομοσχέδιο ολοκληρωθεί γρήγορα και τεθεί σε εφαρμογή θα αλλάξει τις αρνητικές προσδοκίες που κυριαρχούν στην αγορά και θα δείξει ότι η μνημονιακή πλευρά αντιλαμβάνεται το βομβαρδισμένο τοπίο της οικονομίας αλλά και της κοινωνικής βάσης.

Παράλληλα υπάρχουν και οι αποφάσεις Ντράγκι,που σύμφωνα με εκτιμήσεις της Τράπεζας της Ελλάδος μπορεί να αποφέρουν 12 δισ ρευστότητα στην ελληνική οικονομία από τα abs και τις καλυμμένες ομολογίες.Οπως έλεγε τραπεζίτης, αν τα νούμερα αυτά έμπαιναν στην αγορά από την μια στιγμή στην άλλη τότε η πιστωτική επέκταση από -3,5% θα γύριζε στο +7%.Αυτό βέβαια δεν πρόκειται να γίνει άμεσα,όμως αναδεικνύει τις πραγματικές δυνατότητες που υπάχρουν για να μπεί ρευστότητα στην πραγματική οικονομία.

Όλα αυτά σε συνδυασμό με την προετοιμασία της αναμόρφωσης του πτωχευτκού δικαίου για τα φυσικά πρόσωπα θα επιχειρήσουν να ικανοποιήσουν τα δυο μεγάλα ζητούμενα της αγοραίας βάσης.Πρώτον την ρεαλιστική αντιμετώπιση για τα χρέη μέσα στις δυνατότητες του καθενός από δημόσιο και τράπεζες κόντρα στην σημερινή αυστηροποίηση χωρίς ελπίδα.Δεύτερον στην έγχυση ρευστότητας στην πραγματική οικονομία που τόσο αναγκαία είναι επί μακρό διάστημα,αλλα δεν υλοποιείται.

Αυτά πρέπει όμως να τα πολεμήσει το οικονομικό επιτελείο γιατί αν καταφέρει να εφαρμόσει το πρόγραμμά του πολλά θα αλλάξουν προς το καλύτερο.

Blogger Παναγιώτης Μπουσμπουρέλης
Keywords
Τυχαία Θέματα