Η πορεία της στερλίνας τον τελευταίο αιώνα και η πτώση της βρετανικής αυτοκρατορίας

Η πορεία της στερλίνας αποτελεί έναν από τους πιο αξιόπιστους δείκτες για την καταγραφή της πτώσης της πάλαι ποτέ βρετανικής αυτοκρατορίας.

«Η ιστορία της στερλίνας έναντι του δολαρίου τον τελευταίο αιώνα είναι στην ουσία μια κάθοδος με μεγάλα, μόνιμα, βήματα» σχολιάζει ο Rui Pedro Esteves, επίκουρος καθηγητής Οικονομικών στην Οξφόρδη.

Έχοντας χάσει ήδη 10% από τις 23 Ιουνίου, όταν και διεξήχθη το δημοψήφισμα

για τη συμμετοχή στην Ε.Ε., οι αναλυτές υποστηρίζουν ότι η πτώση δεν έχει ακόμα τελειώσει.

Το όνομα του αρχαιότερου νομίσματος, της στερλίνας (sterling) όπως γράφει το Bloomberg, απορρέει από το γερμανικό «ster» που σημαίνει σταθερός, δυνατός.

Όμως μόνο αυτό δεν είναι πλέον το βρετανικό νόμισμα. Από μια ισοτιμία 1 προς 5 με το δολάριο, κατά τη διάρκεια του Α' Π.Π. πλέον έχει φτάσει στο 1,5 έναντι του αμερικανικού νομίσματος, την ημέρα του δημοψηφίσματος, ενώ σήμερα, υποχώρησε σε νέα χαμηλά στο 1,313.

Η HSBC Holdings Plc εκτιμά ότι η στερλίνα μπορεί να υποχωρήσει έως και το $1,2, ενώ ο Τζορτζ Σόρος εκτιμά ότι είναι πιθανό ακόμα και το $1,15.

«Η μέτρηση μιας οικονομίας σε ξένο συνάλλαγμα, για παράδειγμα σε δολάρια για τη βρετανική οικονομία, αποτελεί δείκτη της δύναμης και επιρροής της διεθνώς» σχολιάζει ο Barry Eichengreen, καθηγητής οικονομικών στο πανεπιστήμιο Berkeley της Καλιφόρνια.

Η πτώση της στερλίνας πάντως έχει δύο όψεις. Υπάρχουν αυτοί, όπως ο κεντρικός τραπεζίτης, Μαρκ Κάρνεϊ, που τονίζουν ότι μια αποδυνάμωση του νομίσματος θα ενισχύσει την ανταγωνιστικότητα της χώρας και τις εξαγωγές, ενώ υπάρχουν κι άλλοι που βλέπουν τον κίνδυνο μιας ύφεσης και χαμηλότερων επιτοκίων για παρατεταμένο διάστημα.

Μάλιστα πολλοί υποστηρίζουν ότι η έξοδος από την Ε.Ε. θα κοστίσει στη στερλίνα τη θέση της στα top «σκληρά» νομίσματα παγκοσμίως. Σημειώνεται ότι το 5% των παγκόσμιων αποθεματικών είναι σε στερλίνα, σύμφωνα με το ΔΝΤ.

Keywords
Τυχαία Θέματα