Η πιο εξελιγμένη βιομηχανία μπαταρίας στην Ευρώπη

του Δημήτρη Μαρκόπουλου

Κάτι τα καταστήματα τηλεφωνίας και τεχνολογίας, κάτι τα «Public», κάτι οι διαρκείς επιτυχίες σε σειρά άλλων κλάδων, κοντέψαμε να το ξεχάσουμε. Τι; Μα το ότι ο κ. Πάνος Γερμανός έγινε γνωστός και επιτυχημένος από τις μπαταρίες.

Οι πιο παλιοί θα θυμούνται το κατάστημα της οδού Εμμανουήλ Μπενάκη, όπου στα τέλη της δεκαετίας του '70 ο Πάνος Γερμανός άνοιξε την πρώτη του επιχείρηση. Επρόκειτο για το πρώτο στην Ελλάδα εξειδικευμένο κατάστημα πώλησης μπαταριών, με σλόγκαν το προφητικό «από

ένα ρολόι μέχρι ένα ελικόπτερο». Να που αυτή η επιχείρηση, λοιπόν, μεγάλωσε τόσο πολύ που από ένα μικρό σε επιφάνεια μαγαζάκι έχει εξελιχθεί σήμερα σε κάτι πολύ μεγαλύτερο: σε έναν όμιλο με την επωνυμία της αγαπημένης πατρίδας του Πάνου Γερμανού, της Ολυμπίας (εξ ου και Olympia Development), και στη βιομηχανία-πρότυπο Συστήματα Sunlight. Είναι η πιο εξελιγμένη βιομηχανία μπαταρίας στην Ευρώπη, που εξάγει το 98% της παραγωγής της σε 114 χώρες σε όλες τις ηπείρους.

Η εταιρεία ξεκίνησε με μόλις 28 εργαζομένους και σήμερα, σε μια περιοχή ξεχασμένη από το αθηνοκεντρικό κράτος, την Ξάνθη, απασχολεί 746 άτομα και προμηθεύει μπαταρίες για περονοφόρα έως υποβρύχια σε πολύ πιο προηγμένες χώρες από τη δική μας όπως η Γερμανία κ.ά. Κι αν κάτι γνωρίζει άριστα να κάνει ο Πάνος Γερμανός είναι να επιλέγει επιτελείο.

Η ισχυρή δυάδα των κυρίων Γιάννη Καραγιάννη και Κώστα Καραφωτάκη, που προΐσταται πολύ επιτυχημένα των δραστηριοτήτων του ομίλου Olympia, έχει αποδείξει στον χρόνο τη μεγάλη της αξία, με αποτέλεσμα την οικονομική ισχύ του γκρουπ και την ανάδειξή τους σε στενότερους συνεργάτες του δραστήριου επιχειρηματία από την Αρχαία Ολυμπία.

Από την πλευρά του, και ο Βασίλης Μπίλλης έχει δώσει τα δικά του διαπιστευτήρια. Μάνατζερ αξίας, αφού με επιτυχία δραστηριοποιήθηκε στο εξωτερικό και περισσότερο τις ανατολικές χώρες, ιδιαίτερα στο Ουζμπεκιστάν, ανέλαβε το 2013 καθήκοντα διευθύνοντος συμβούλου στην εταιρεία Συστήματα Sunlight ΑΒΕΕ, μετά την αποχώρηση του Κωνσταντίνου Λαύκα.

Ηταν ανάγκη για τον όμιλο να περάσει σε νέα, πιο αναπτυξιακή και εξωστρεφή επενδυτικά εποχή, καθώς η φάση της ισχυροποίησης της μονάδας και των εν Ελλάδι δομών της είχε ήδη επιτευχθεί. Εχοντας πείρα ως μέλος του Δ.Σ. της Olympia Development, ο κ. Μπίλλης γνώριζε άριστα την ανάπτυξη όλων των θυγατρικών κινητής τηλεφωνίας του ομίλου στο εξωτερικό (εταιρείες κινητής τηλεφωνίας Play και MTN), ενώ είχε προϋπηρεσία σε σημαντικές εταιρείες όπως Γερμανός, Unilever κ.ά.

Αρα ζητούμενο από τον ίδιο ήταν να λειτουργήσει την ελληνική εταιρεία ως μια βιομηχανία με πολυεθνική προοπτική. Και τα κατάφερε χάρη και στη βοήθεια που του παρείχε η κεντρική διοίκηση. Με σπουδές στο περίφημο INSEAD, ο χαρακτηριζόμενος «Ευρωπαίος CEO», ρίχτηκε με πάθος σε συγκεκριμένα πρότζεκτ. Το πρώτο είχε σχέση με το άνοιγμα διαρκώς νέων αγορών. Κάπως έτσι η Συστήματα Sunlight κέρδισε δουλειές σε όλο τον κόσμο, με μεγάλες επιτυχίες που εκτείνονταν έως τις ΗΠΑ και τη Χιλή. Το δεύτερο σκέλος είχε να κάνει με τη μονάδα της Ξάνθης, της οποίας η παραγωγικότητα ενισχύθηκε κατακόρυφα. Επίσης, και οι πωλήσεις στα χρόνια του κ. Μπίλλη εκτινάχθηκαν αφού ξεπέρασαν τα 100 εκατ. ευρώ και σήμερα είναι στα 168,4 εκατ. ευρώ. Να θυμίσουμε ότι το 2010 με τη διοίκηση Λαύκα ο τζίρος άγγιζε τα 116,2 εκατ. ευρώ, όμως μόνο το 2015-2016 υπήρξε ανάπτυξη 23% σε τζίρο και 29% σε EBITDA, από 13,4 εκατ. σε 17,2 εκατ. ευρώ.

Τη δυναμική του διεθνούς ομίλου ο κ. Μπίλλης την είχε καταλάβει ήδη από τη θητεία του στην Πολωνία και την εκεί εκτόξευση της εταιρείας κινητής τηλεφωνίας του Πάνου Γερμανού Play. Η Συστήματα Sunlight, ως εξειδικευμένη μονάδα που παράγει συσσωρευτές ενέργειας που χρησιμοποιούνται είτε σε βιομηχανικές εγκαταστάσεις και γεννήτριες είτε σε πολεμικές μηχανές όπως τα υποβρύχια, θα μπορούσε να ακολουθήσει το ίδιο επιτυχημένο μοντέλο.

Επιτυχία μετά την κατάρρευση

Η ιστορία της εταιρείας ξεκινά στις αρχές της δεκαετίας του '90, όταν ο Πάνος Γερμανός εξαγόρασε αντί 300 εκατ. δραχμών τα πάγια του συγκροτήματός της στο Νέο Ολβιο της Ξάνθης. Η εταιρεία, μετά την κατάρρευση του συγκροτήματος Σκαλιστήρη, στις αρχές της δεκαετίας του '80, είχε περάσει στον έλεγχο του Οργανισμού Ανασυγκρότησης Επιχειρήσεων.

Ο δραστήριος Πάνος Γερμανός επεδίωξε να δώσει ζωή στον οργανισμό και ξεκίνησε με 28 εργαζομένους να δραστηριοποιείται κυρίως σε αγορές στο εξωτερικό. Σύντομα η βιομηχανία εντάχθηκε στο κλειστό κλαμπ της πρώτης τριάδας των Ευρωπαίων παραγωγών που δραστηριοποιούνται στην αποθήκευση και διάθεση ενέργειας με εφαρμογές στη βιομηχανία, στην άμυνα και στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.

Ενέργεια από τις μπαταρίες της πήραν το αεροδρόμιο του Ντουμπάι, η πίστα της Formula 1 στο Αμπού Ντάμπι, τα ορυχεία στη Χιλή, το σιδηροδρομικό δίκτυο στη Ρωσία, ακόμα και το Μουσείο της Ακρόπολης. Σαν να μην έφτανε αυτό, μπαταρίες της χρησιμοποιούν υποβρύχια του Πολεμικού Ναυτικού της Γερμανίας, της Ιταλίας, της Πορτογαλίας, της Ολλανδίας, καθώς και πολλών χωρών της Λατινικής Αμερικής. Μάλιστα η εταιρεία αναδείχθηκε ο καλύτερος Ελληνας εξαγωγέας για το 2015, στο πλαίσιο των Greek Export Awards, ενώ πήρε και την ανώτατη διάκριση στην κατηγορία των βιομηχανικών παραγωγών για την εξαγωγική της δραστηριότητα.

Σύντομα ο όμιλος στράφηκε στην ανακύκλωση με ειδική εταιρεία που σήμερα απασχολεί 50 εργαζομένους, ενώ έμφαση δόθηκε στους συσσωρευτές έλξης, που συμμετέχουν με 75% στην αξία των εξαγωγών της. Σταδιακά η ζήτηση σε κάθε είδους συσσωρευτές εφεδρικής ισχύος αυξάνει διεθνώς και σήμερα αποτελούν το 15% των εξαγωγών της Συστήματα Sunlight. Επίσης, οι συσσωρευτές για υποβρύχια και τορπίλες παίζουν σημαντικό ρόλο στις πωλήσεις.

Σαν να μην έφταναν αυτά η εταιρεία πέρασε και στη λιανική μπαταρίας με συνεργασία με την Toshiba. Η καθετοποίηση που έχει πετύχει με την κατασκευή μονάδας ανακύκλωσης μολύβδου στην Κομοτηνή -μια επένδυση που άγγιξε τα 31 εκατ. ευρώ- προσφέρει τους 15.000 από τους 28.000 τόνους που απαιτεί συνολικά η παραγωγή της κύριας μονάδας, εξοικονομώντας πόρους και βελτιώνοντας το καθαρό περιθώριο κέρδους της εταιρείας.

Η νέα μονάδα αποτελεί πλεονέκτημα για τη βασική παραγωγή της εταίρειας, αφού της προσφέρει μόλυβδο που μέχρι πρότινος αναγκαζόταν να προμηθεύεται από το εξωτερικό - σαφώς ακριβότερα. Με αυτή την κίνηση η εταιρεία σταμάτησε εκροή συναλλάγματος περίπου 30-35 εκατ. ευρώ για την προμήθεια της πρώτης ύλης κατασκευής των μπαταριών και εξοικονόμησε περίπου 3-4 εκατ. ευρώ. Το ποσό δηλαδή που σχεδόν επένδυσε πέρυσι και θα συνεχίσει να επενδύει. Η μονάδα απέσπασε το βραβείο Περιβαλλοντικής Ευαισθησίας Οικόπολις, στο πλαίσιο του σχετικού θεσμού που έχει δημιουργηθεί από τον εθελοντικό οργανισμό Ecocity, όπως και άλλες διακρίσεις ως μια ιδιωτική επένδυση που παράλληλα σέβεται και προστατεύει το περιβάλλον.

Το θετικό 2016 και το 2017 που γεμίζει ελπίδες

Κάπως έτσι, η εταιρεία συνέχισε και το 2016 να αναπτύσσεται παρά τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα μας. Είναι η πρώτη φορά στην ιστορία του που ο όμιλος Sunlight εμφανίζει καθαρά κέρδη, γεγονός ενδεικτικό της πορείας του τα τελευταία τρία - τέσσερα χρόνια. Η πορεία αυτή, μεταξύ άλλων, είναι αποτέλεσμα της ζήτησης για συσσωρευτές ενέργειας (μπαταρίας), αλλά και της έντονης εξαγωγικής προσπάθειάς της.

Και αυτό ενώ τα έσοδα από την εγχώρια αγορά ήταν μόλις στα 24 εκατ. ευρώ. Η πλειονότητα των εσόδων προέρχεται από χώρες της Ε.Ε. (64%) και το υπόλοιπο από τρίτες χώρες (31%). Μεγάλες εξαγωγές πραγματοποιούνται, κυρίως, στη Γερμανία, έχοντας ως βασικό προϊόν τις μπαταρίες έλξης που αξιοποιούνται ως επί το πλείστον σε περονοφόρα και άλλα ηλεκτροκίνητα οχήματα.

Η εταιρεία στη διάρκεια της περασμένης χρήσης πούλησε 1,56 εκατομμύρια φυσικά στοιχεία μπαταρίας, από 1,29 εκατομμύρια το 2015 και 1 εκατομμύρια το 2014. Σημειωτέον ότι πλέον σχεδόν το 100% του τζίρου της Sunlight προέρχεται από πωλήσεις μπαταριών κάθε είδους. Ακόμη η εταιρεία κερδίζει έδαφος και στην καταναλωτική μπαταρία.

Πρόσφατα, ως διανομέας της Toshiba, εισήλθε στην αγορά της Νιγηρίας ενώ σημαντικό στοιχείο είναι ότι η Αφρική θα τονώσει κι άλλο την παρουσία της, και αυτό διότι, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο κ. Μπίλλης, «από εκεί που οι Αφρικανοί μετέφεραν στις πλάτες ή στα κεφάλια τους εμπορεύματα και κάθε είδους αγαθά, περνάνε πλέον σε νέα φάση μοντερνισμού». Σε ό,τι αφορά τη χρηματοοικονομική διάρθρωση, η Συστήματα Sunlight είχε στο τέλος του περασμένου έτους δανεισμό ύψους 82 εκατ. ευρώ και καθαρό δανεισμό της τάξεως των 75 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με τον κ. Μπίλλη, η διοίκηση του ομίλου εξετάζει διάφορα εργαλεία αναχρηματοδότησης του δανεισμού που λήγει κυρίως την τριετία 2018-2020. Μεταξύ των εργαλείων που εξετάζονται είναι και η έκδοση Κοινού Ομολογιακού Δανείου.

*Αναδημοσίευση από το «Business Stories», 26/03/2017

Keywords
ευρωπη, formula 1, public, ελλαδα, ολυμπια, olympia, sunlight, εταιρεία, ξανθη, ισχύ, αβεε, νέα, play, mtn, unilever, ceo, ηπα, ebitda, ρωσία, greek, export, toshiba, κομοτηνη, business, κινηση στους δρομους, γερμανος, αξια, Καλή Χρονιά, εκλογες ηπα, τελος του κοσμου, χωρες, ρωσία, ανακυκλωση, αφρικη, γερμανια, εργαλεια, ηπα, θητεια, ντουμπαι, πλαισιο, σλογκαν, χιλη, formula 1, olympia, toshiba, unilever, αβεε, αγορα, αεροδρομιο, αμυνα, αμπου νταμπι, αρχαια, αρχαια ολυμπια, βοηθεια, γεγονος, δευτερο, διοικηση, δικη, δωσει, δικτυο, δοθηκε, εγινε, εδαφος, ευρω, ελξης, εμμανουηλ, εποχη, επιτυχια, εταιρεία, εφαρμογες, ζωη, ιδιο, μηχανες, θετικο, κινηση, κι αλλο, μικρο, μπαταριες, μπενακη, ομιλος, ορυχεια, ουζμπεκισταν, οχηματα, παθος, περιβαλλον, πηγες ενεργειας, πολωνια, προβληματα, πωλησεις, ρολοι, ρολο, συγκεκριμενα, συντομα, σειρα, τζιρος, τρια, ισχύ, φυσικα, φορα, αγορες, δουλειες, ebitda, εξαγωγες, export, εμφαση, greek, χωρα, ιδιαιτερα, κλειστο, κωνσταντινου, πηγες, play, sunlight, ξεκινησε
Τυχαία Θέματα