Η «παντοδυναμία» Ερντογάν ρίχνει το τουρκικό χρηματιστήριο

Με πτώση 1,61% ή 1.601,90 μονάδες άνοιξε το τουρκικό χρηματιστήριο, στις 97.650,95 μονάδες, μια ημέρα μετά τον σχηματισμό του νέου υπουργικού συμβουλίου υπό τον πανίσχυρο πλέον πρόεδρο Ερντογάν, ο οποίος συγκέντρωσε στο πρόσωπό του όλες τις εκτελεστικές εξουσίες.

Οι δείκτες όλων των κλάδων υποχώρησαν, ενώ τη χειρότερη επίδοση καταγράφει ο κλάδος μεταφορών με πτώση 2,37%.

Ο τραπεζικός δείκτης BIST και ο δείκτης επενδύσεων χαρτοφυλακίου υποχώρησαν κατά 2,35% και 1,29% αντίστοιχα.

Χθες, Δευτέρα ο δείκτης Borsa του χρηματιστηρίου της Κωνσταντινούπολης έκλεισε στις 99.252,84 μονάδες με άνοδο 0,53% και όγκο συναλλαγών ύψους 9,8 δισ. τουρκικών λιρών ή 2,2 δισ. δολ.

Στο μεταξύ, η τουρκική λίρα κάνει προσπάθειες ανάκαμψης μετά τις χθεσινές απώλειες, καθώς μετά την ανακοίνωση του νέου υπουργικού συμβουλίου έχοντας απολέσει το 3% της αξίας της .

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο πρόεδρος ο οποίος τοποθέτησε τον γαμπρό του στη θέση του υπουργού Οικονομικών, απέκλεισε από τη νέα κυβέρνηση τον αναπληρωτή πρωθυπουργό Μεχμέτ Σιμσέκ, ο οποίος θεωρείται ο κατεξοχήν φιλικός προς τις αγορές υπουργό της προηγούμενης κυβέρνησης.

Πιο συγκεκριμένα, η λίρα που από τις αρχές της χρονιάς έχει χάσει το 1/5 της αξίας της έναντι του δολαρίου, ήταν νωρίτερα στα 4,6640 δολάρια, έχοντας υποχωρήσει από τα 4,75 δολ. κατά τη διάρκεια της νύχτας. Την Παρασκευή είχε κλείσει στα 4,5745 δολ.

Keywords