Η Tesla «τσιμπάει» τις τιμές στην Κίνα λόγω δασμών

Σε αύξηση κατά σχεδόν 20% της τιμής του Model X και των αυτοκινήτων της της σειράς S προχώρησε η αμερικανική Tesla στην αγορά της Κίνας, καθιστώντας εαυτόν την πρώτη αυτοκινητοβιομηχανία που ανεβάζει τις τιμές στη μεγαλύτερη αγορά αυτοκινήτου στον κόσμο, αντιδρώντας έτσι στον εμπορικό πόλεμο ΗΠΑ - Κίνας.

Η κίνηση αυτή αποτελεί την πρώτη ένδειξη του πόσο οι υψηλότεροι κινεζικοί δασμοί σε ορισμένα αμερικανικά προϊόντα θα μετακυλισθούν στα showrooms, ενώ άλλες

αυτοκινητοβιομηχανίες ενδέχεται να ακολουθήσουν το παράδειγμα της Tesla ή να μετατοπίσουν μεγαλύτερο τμήμα της παραγωγής στην Κίνα.

Οι δασμοί θα μειώσουν τα περιθώρια κέρδους της Tesla και άλλων αυτοκινητοβιομηχανιών που κατασκευάζουν αυτοκίνητα στις Ηνωμένες Πολιτείες και τα στέλνουν για πώληση στην Κίνα, καθώς στοιχηματίζουν όλο και περισσότερο στη μεγαλύτερη αγορά αυτοκινήτων στον κόσμο για να αυξήσουν τα κέρδη.

«Η άνοδος των τιμών θα πλήξει τις πωλήσεις, αλλά η απώλεια χρημάτων από την Tesla θα αυξήσει τις τιμές, επειδή η εταιρεία δεν έχει την οικονομική δυνατότητα να απορροφήσει πλήρως το υψηλότερο κόστος των δασμών», ανέφερε ο αναλυτής της CFRA, Efraim Levy.

Ειδικά για την Tesla, την περσινή χρονιά οι πωλήσεις στην Κίνα αντιπροσώπευσαν περίπου το 17% των εσόδων.

Ένα βασικό μοντέλο S sedan κοστίζει σήμερα περίπου 849.900 γιουάν (128.779 δολάρια) από 710.579 το Μάιο, ενώ το μοντέλο Sport X κοστίζει περίπου 927.200 γιουάν τώρα, έναντι 775.579 γιουάν τον Μάιο.

Οι κινεζικοί δασμοί αναμένεται να πλήξουν τις αυτοκινητοβιομηχανίες όπως και τις εταιρείες που κατασκευάζουν ανταλλακτικά και μέρη αυτοκινήτων στις ΗΠΑ καθώς και αυτές που παράγουν προϊόντα όπως σόγια, ουίσκι και άλλα αγροτικά προϊόντα.

Keywords
Τυχαία Θέματα