Η ώρα της αλήθειας για τη ΔΕΗ

Η απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας είναι η μια πλευρά, ενώ η εξυγίανση του ενεργειακού κυκλώματος και η διάσωση της ΔΕΗ η ουσιαστικότερη.

Το θέμα της πώλησης των μονάδων της ΔΕΗ, που κορυφώνεται αυτή την εβδομάδα και αποτελεί βασικό συστατικό της διαπραγμάτευσης, δεν είναι καινούριο.

Εδώ και μήνες έχει μπει στην ημερήσια διάταξη, το γνωρίζει δε άριστα και η ίδια η διοίκηση της Επιχείρησης που εξετάζει εναλλακτικά σενάρια

και προχωρά σε πρόσληψη συμβούλου.

Ολοι γνωρίζουν ότι η ΔΕΗ αυτή τη στιγμή δεν βγαίνει, όπως δεν βγαίνει και ο στόχος της μείωσης του μεριδίου της στο 50% σε τρία χρόνια.

Η λύση της πώλησης των μονάδων έχει ειπωθεί από τους θεσμούς στον Γιώργο Σταθάκη εδώ και δύο χρόνια. Οπως βαίνουν οι εξελίξεις, ο χρόνος που θεωρητικά θα μπορούσε να κερδηθεί πολιτικά για την κυβέρνηση δεν υφίσταται πλέον.

Ολα δείχνουν ότι μετά τον απολογισμό της διαδικασίας των δημοπρασιών (ΝΟΜΕ) που θα γίνει τον Ιούλιο τα market tests θα ξεκινήσουν τον Οκτώβριο.

Το κρίσιμο ζήτημα είναι τι θα πλασάρει η ελληνική πλευρά για πακέτα προς πώληση και, κυρίως, τι θα ζητήσουν οι εμφανιζόμενοι επενδυτές και πώς θα το εκλάβουν οι θεσμοί που θα προσδιορίσουν τι θα πουληθεί. Κι αυτό γιατί μέσω αυτής της διαδικασίας θα προσδιοριστούν οι μονάδες προς ιδιωτικοποίηση, ιδιαίτερα δε οι υδροηλεκτρικές που είναι και τα «φιλέτα».

Η ΔΕΗ έχει μεν την ευκαιρία να συγκεντρώσει κεφάλαια, όμως εκτίθεται και σε κινδύνους να αποδυναμωθεί σημαντικά μακροπρόθεσμα. Το καίριο ζήτημα λοιπόν δεν είναι αν θα πουληθούν μονάδες αλλά πώς θα υπάρξει μια ισορροπημένη λύση ώστε η ΔΕΗ να μπορέσει να επιβιώσει.

Οι εξελίξεις αυτές έχουν μεγάλη σημασία για τη διαμόρφωση της νέας αγοράς για την ελληνική κοινωνία - από τα φτωχότερα νοικοκυριά μέχρι τις μεγαλύτερες βιομηχανίες.

Επίσης είναι σημαντικό οι ελληνικοί ενεργειακοί όμιλοι που έχουν επενδύσει σημαντικά κεφάλαια και είναι ήδη παρόντες στην αγορά να πάρουν σημαντικό κομμάτι της νέας πίτας.
Πλείστα είναι τα παραδείγματα ακόμα και στη Βρετανία, που είναι η πιο φιλελεύθερη αγορά, όσον αφορά τις εξελίξεις στις τιμές ρεύματος που προβλημάτισαν τους καταναλωτές και κατέστησαν στην κοινή γνώμη τα ενεργειακά brands πιο εχθρικά ακόμα και από τις τράπεζες.

Συμπερασματικά, λοιπόν, η ενεργειακή αγορά θα εισέλθει εκ των πραγμάτων σε μια νέα φάση που θα δημιουργήσει έντονους τριγμούς στον ευρύτερο αριστερό χώρο. Ηδη πληροφορίες αναφέρουν ότι υπάρχουν σχεδιασμοί σε κυβερνητικό επίπεδο όλα αυτά να περάσουν εκτός Βουλής και να συνδεθούν με τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για τους λιγνίτες αλλά και την επικείμενη τιμωρία της ΔΕΗ από την Κομισιόν.

Ωστόσο, προτεραιότητα είναι η συγκρότηση αξιόπιστου σχεδίου για την επιβίωση της ΔΕΗ και όχι με όρους δραχμής.

Στην κατεύθυνση αυτή, μια πιθανή θετική εξέλιξη για την αποδοχή σε ευρωπαϊκό επίπεδο της πώλησης του 24% του ΑΔΜΗΕ στους Κινέζους, αντί 320 εκατ. ευρώ, σε συνδυασμό με την ολοκλήρωση της αναχρηματοδότησης μπορεί να είναι ένα πρώτο βήμα.

*Αναδημοσίευση από το Business Stories (26-3-2017)

Keywords
Τυχαία Θέματα