Η ώρα μηδέν για τα εργασιακά ενώ ο κατώτατος μισθός έχει φτάσει στο ναδίρ

Την ώρα που ο υπουργός Εργασίας, Γιώργος Κατρούγκαλος δηλώνει πως δεν θα παίξει... άμυνα η Ελλάδα στην διαπραγμάτευση για τα εργασιακά, αλλά θα ακολουθήσει μία θετική και επιθετική διαπραγμάτευση, φαίνεται πως η Αθήνα πάει στο γήπεδο με τρία γκολ από τον πρώτο αγώνα.

Η Ελλάδα βρίσκεται στη 12η, θέση, με πρώτο στην κορυφή

της λίστας το Λουξεμβούργο, όσον αφορά στο ύψος του κατώτατου μισθού. Υψηλότερα κατώτατα όρια από τη χώρα μας, ισχύουν στην Ισπανία και τη Μάλτα ενώ κατώτερα η Πορτογαλία και οι χώρες του πρώην ανατολικού μπλοκ.

Ο κατώτατος μισθός στην Ελλάδα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat αντιστοιχεί σε 683 ευρώ καθώς συνυπολογίζονται και ο 13ος και 14ος μισθός. Ο κατώτατος μισθός στην Ελλάδα επίσης αντιστοιχεί στο 50% του μέσου μισθού ενώ σε άλλες χώρες η διαφορά είναι μεγαλύτερη.

Την 1η Ιανουαρίου 2016, οι μηνιαίοι κατώτατοι μισθοί διέφεραν σημαντικά και κυμαίνονταν από 215 ευρώ στη Βουλγαρία έως 1.923 ευρώ στο Λουξεμβούργο.

Εθνικοί κατώτατοι μισθοί υπήρχαν επίσης στις ακόλουθες υποψήφιες για προσχώρηση στην ΕΕ χώρες: Αλβανία, Μαυροβούνιο, πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας, Σερβία και Τουρκία (Διαβάστε ΕΔΩ περισσότερα).

Την ίδια ώρα, ο ΣΕΒ υπογραμμίζει σε κάθε ευκαιρία ότι μια «παλινδρόμηση στο καθεστώς των εργασιακών σχέσεων που ίσχυαν το 2009 δεν είναι το ζητούμενο το 2016», ενώ όπως σημειώνει «τα αδιέξοδα, δεν πρόκειται να εξαλειφθούν μόνο επειδή ο κατώτατος μισθός θα ορίζεται από συλλογικές διαπραγματεύσεις, ή επειδή αναβίωσε η υποχρεωτική διαιτησία, ή επειδή θα έχουμε γενικότερη επιστροφή σε πιο περιοριστικές ρυθμίσεις στα εργασιακά».

Το τοπίο στην Ελλάδα έχει αλλάξει δραστικά από το 2009, αφού κυριαρχούν, πλέον, οι ατομικές για τους 8 στους 10 εργαζόμενους και οι επιχειρησιακές συμβάσεις. Σύμφωνα με τα στοιχεία ελάχιστες είναι οι κλαδικές και οι ομοιοεπαγγελματικές.

Αξίζει να αναφερθεί ότι σε καμία ευρωπαϊκή χώρα δεν προβλέπεται υπουργικό «βέτο» σε ομαδικές απολύσεις, ενώ στην Ολλανδία ζητείται η έγκριση της περιφερειακής υπηρεσίας απασχόλησης (UWV).

Πάντως την ίδια ώρα αρκετές είναι οι θετικές φωνές που ακούγονται για την μείωση των προνομίων των συνδικαλιστών ενώ και το lockout αποτελεί σημείο τριβής των δύο πλευρών.

Όπου lockout σημαίνει την δυνατότητα του εργοδότη να απομακρύνει ή να αντικαθιστά το προσωπικό της επιχείρησης σε περίπτωση απεργίας ή καταχρηστικής άσκηση του απεργιακού δικαιώματος.

Keywords
Τυχαία Θέματα